R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Pericei, satul unde există un Monument al Cepei unic în lume, este locul natal a trei personalități sălăjene: Victor Deleu, Ioan Deleu, Ioan Sima

Așezat între dealurile Silvaniei, pe cele două maluri  ale râului Crasna, Pericei a devenit cunoscut în 2007, când, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, a fost împletită o cunună din 45.000 de cepe, lungă de 4.518 metri și care a cântărit 5 tone, intrând, astfel, în Cartea Recordurilor. Tot atunci, în curtea școlii a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălțime de 6 metri, realizarea Monumentului Cepei fiind un omagiu adus legumicultorilor din Pericei și din împrejurimi.

Însă satul sălăjean Pericei este satul natal a trei personalități sălăjene.

Victor Deleu, luptător pentru unitatea națională, unul dintre cei mai importanţi oameni politici ai Sălajului, care a rămas în istorie şi prin contribuţia adusă la realizarea Marii Uniri, s-a născut aici, La Pericei, la 25 mai 1876, unde a crescut în mare dragoste de țară.

În anul 1907 a fost ales secretar al Reuniunii Femeilor Române Sălăjene, iar în 1908 membru al Societăţii pentru Fond de Teatru Român, filiala Şimleu. La izbucnirea Primului Război Mondial a fost mobilizat ca ofiţer în armata austro-ungară şi trimis pe frontul din Galiţia împotriva ruşilor. Pentru că nu voia să lupte pentru interesele monarhiei austro-ungare, fiind un mare patriot român, Victor Deleu a dezertat cu toată compania sa la ruşi, unde s-a lăsat luat prizonier. În lagărele de prizonieri din Rusia a desfăşurat o amplă activitate pentru constituirea unui corp de voluntari ardeleni, care să lupte alături de armata română pentru eliberarea Transilvaniei de sub stăpânirea monarhiei austro-ungare. După ce în lagărul de prizonieri de la Darniţa s-a constituit primul Corp al Voluntarilor Ardeleni, Victor Deleu a fost în fruntea primelor batalioane de voluntari transilvăneni care în vara anului 1917 au ajuns la Iaşi, provocând un entuziasm de nedescris în rândul românilor refugiaţi în Moldova din calea armatelor Puterilor Centrale.

La 1 Decembrie 1918 a fost ales membru al Marelui Sfat Naţional, participând la Marea Unire. A fost ales deputat în Camera Deputaţilor de la Bucureşti în anul 1919. În perioada 10 iunie 1932-18 noiembrie 1933 a fost primar al municipiului Cluj.

Ioan Deleu, personalitate sălăjeană marcantă a generației Marii Uniri, s-a născut aici la la 21 august 1877. Face parte dintr-o familie cu vechi tradiții în activități naționale și culturale, fiind o figură marcantă a vieții social-culturale a județului. A fost redactor și director al Gazetei de Duminecă din perioada 1904-1911 și 1920-1924. A fost corespondent al Tribunei de Arad și a luat parte la toate acțiunile cultural-politice desfășurate la Șimleu Silvaniei în această perioadă. A fost membru în Societatea pentru Fond de Teatru Românesc – filiala Șimleu Silvaniei. În anul 1918 a participat la Marea Unire de la Alba Iulia. După Unirea de la 1918 a fost ales primar al orașului Șimleu Silvaniei, funcție pe care a deținut-o până în 1927. În perioada 1928-1930 a lucrat la Prefectura Județului Sălaj ca șef serviciu administrativ, iar până în anul 1937 a fost secretar general în cadrul aceleiași instituții. Prin activitatea sa, Ioan Deleu a contribuit la consolidarea Unirii și la dezvoltarea social-culturală a județului.

Ioan Sima s-a născut aici la 19 decembrie 1898. Discipol al pictorului Ács Ferenc din Cluj, cu studii de artă susținute la Viena în școala profesorului Fröhlich și la Academia de la Grande Chaumière din Paris, acesta a moștenit în exprimarea sa artistică limbajul postimpresionismului, al unui figurativism apropiat de natură, precum și temele preferate ale acestei viziuni: peisajul realizat în practica picturii în aer liber, natura statică în special cu flori, precum și portretul.

Pictura lui Ioan Sima este un imn închinat culoarei și luminei, picoturl tălmăcește natura în felul său, dar întotdeauna cu aceeași sensibilitate și rafinament, cu care au tălmăcit-o marii creatori ai artei universale. În 1980 donaţia pictorului este primită în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, ocazie cu care maestrul donează 162 de lucrări de pictură şi grafică. Colecția a fost îmbogățită în anul 1983 printr-o nouă donație a artistului, iar în anul 1986 au intrat în colecție încă 143 de lucrări de artă plastică aparținând lui Ioan Sima, precum și o serie de obiecte de artă populară, icoane pe sticlă, ceramică, textile, mobilier și o bibliotecă. Colecția enumeră picturi în ulei, acuarele, desene în cărbune și pasteluri reprezintând temele preferate ale maestrului: portrete, portrete compoziționale, peisaje rurale și citadine, figură umană, naturi statice.

Prima atestare documentară a localităţii provine din anul 1259, când satul apare sub numele de terra Perchen. Alte atestări documentare provin din anii 1334 sacerdos de Perechum, 1335 Bereche, Berekete, 1341 poss. Villa Perechen, 1351 Perechum, 1356 Perechen, 1364 Peretsen, 1417 Berecsen, 1460 Petreczan, 1461 Pereczen, 1533 Perezen, 1553 Perechyen, 1582 poss. Pereczyen, 1601 oppidum Perechjen, 1733 Perecsin, 1760-1762 Perecsen, 1850 Perecsiju, 1854 Perecsen, Pereceiu, 1930 Periceiu, 1966 Periceiu.

Conform unor scrisori vechi, în anul 1720 toți locuitorii acestui sat erau unguri.niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.