R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Fasole scăzută

” – Amu, cătă toamnă, să facie și fasolea dhibolească. Ungurii îi zâc bivaly pazsuly. Tăt ala lucru îi! Îs niștie păstăi mai mari și puii îs aldi, mari și cărnoși. Voavele să dejdioacă bugăt die ușor și aleji puii seperat. Fasolea asta să poatie usca și pântru iarnă.

Io aș face din puii iștia o fasole scăzută! Fasole scăzută cu pui die iestimp! Poț s-o faci și cu carnie și fără carnie.

Dacă o faci cu carnie, coată on dărab proaspăt, că ai vreme tătă iarna să folosăști carnie afumată! Poț aleje on pticiorag, o coadă, poț punie și coastie. Uări una din iele, uări din tăitie câtie on ptic.

Pui carnia la hiert în apă cu sare și mai pui o ciapă, o thipărușe, thiperi, frunză die bombir. Pticioragu îl crestez pân tri-patru locuri, până la ciont. A hierbe mai binie dacă-l crestez! Spumuiești când trebe și cătăcând vez că să diescață carnia di pă ciont, scoț carnia dietilindi și strecori zama.

Pui puii die fasole la hiert în zama strecurată. Fasolea-i die iestimp, nu mai trebe să pui puii la moi.

Până hierbe fasolea, poț punie carnia hiartă în ler să să rumeniască o țârucă.

În alt laboș, uări înt-on ceaon, pui oloi și friji o ciapă tăietă mânânțăl. Mai pui o thipărușe tăietă și cătăcând s-o muiet binie ciapa și thipărușa adauji o lingură die fărină și o lingurucă die poprică dulcie, amesteci și potolești cu o finjiucă die apă rece. Îi vidie că să face o îngroșală, n-o lași diefel să să ardă, o lunjești cu zama în care o hiert puii die fasole. Lași să hiarbă o vreme zoaftu ista, că ai pus fărină și asta trebe să hiarbă! Adauji o uăieguță die zamă die porodici, vez die sare, pui și cimbru, tri cățăi die ai zdrobdiț și iară lași să hiarbă. Când vez că zoaftu coată binie afară, pui fasolea hiartă, amesteci și mai dai on clocot-duoauă.

Pui fasolea scăzută lângă carnia hiartă pă care o-ai scos din ler.

Să ai oarece morătură uări porodici proaspeț die-ndămână și, dă-i să margă!

Poț face fasolea scăzută și fără carnie. Da atunci folosăști apă în loc die zama di pă carnie. Încolo, tăt așe o faci! La aista fel ar trăbui să faci on pârgălaș die ciapă cu oloi și poprică dulcie.

Doamnie Ajută! S-aveț sânătatie!”



1 comentariu

  1. razvan says:

    Arata foarte bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *