R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

BUN din Sălaj – povești cu producători și consumatori de produs local, din Sălaj, în vremea pandemiei

Începem astăzi o mini serie de povești despre afacerile locale, în vremea pandemiei. Statusul businessurilor pe timp de criză, considerațiile personale ale oamenilor care duc în spate povara unei afaceri într-un stat nu foarte prietenos, cu legislație instabilă, cu o piață a muncii deficitară, educație precară a consumatorului și acum acest virus păcătos, care ne izolează unii de alții! Despre reziliență și toată gama de emoții ce îi încercă în această perioadă! Și câteva pledoarii în sprijinul lor.

Adriana Chende – despre cum s-a pus pe butuci industria cărnii de miel, chiar în ajunul Paștilor

Se apropie una dintre cele mai importante sărbători creștine: “Învierea Domnului”! Și, ca niciodată, deși la români, fie ce o fi, masa-i sfântă, oamenii nu se mai înghesuie să facă nici măcar precomenzi pentru carne de miel! S-a pus astfel pe butuci, în cîteva zile, un lanț alimentar scurt, despre care povestim cu medicul veterinar Adriana Chende, care este și administrator al firmei ce lucrează în abatorul de la Hereclean, unul dintre cele mai moderne din țară.

Ovine Sălaj prelua animale de la micii fermieri din Sălaj și exporta carne de oaie în mai multe țări. Cele mai importante: Italia, Germania și Iran. Zilele acestea exporturile s-au blocat complet, din cauza mai multor factori: scăderea consumului, închiderea granițelor, reticența firmelor de transport, etc

“ Azi m-a sunat, de exemplu, o domnă de la Vârșolț, care are de vânzare 250 de miei, pe care noi am putea să –i procesăm și să-i pregătim de livrare! În alte condiții nu era nicio problemă, era o achiziție modestă. Doamna se baza pe noi și noi pe ea. Acum însă, efectiv nu mai există cerere! Am trimis oferte spre marii retaileri din România și nu am primit nici măcar un răspuns. Suntem pregătiți să livrăm oriunde în Sălaj, la ușa beneficiarului, am promovat oferta noastră destul de agresiv și, totuși, avem doar câteva precomenzi. Și cu astfel de vânzări nu poți ține o echipă. Pe care, apropos, te-ai chinuit mult să o formezi în contextul pieței muncii anterior pandemiei. Nici nu vreau să mă gândesc ce va urma…”

Am întrebat-o pe Adriana cum vede ideea de consum local:

“ În perioada asta ar trebui să ne susținem cât mai mult unii pe alții. Eu, de exemplu, consum mult din ferma noastră (avem capre, găini, porci, vaci, măgari) Mierea o iau din sat, sunt medic în Sânmihaiul Almașului. Vinuri de la Camăr, făină de Europan, mobila de la Corina de la Lem’s, florile le iau întotdeauna de la florăria Coquette a Biancăi, de lângă Perla. Acum chiar nu ne mai avem decât unii pe alții! Va trebui să ne obișnuim cu mai puțin și cu de-ale noastre… ceea ce nu-i neapărat rău!”

Teodora Pup – și-a închis micul laborator de prăjituri și a fost nevoită să își amâne nunta

Teodora Pup a deschis în urmă cu 6 ani un laborator de prăjituri în Hida. La standarde de calitate impuse și verificate, periodic, de DSV. De Paști, primea comenzi de la zeci de persoane din Cluj și Zalău! Oamenii ocupați sau netalentați în bucătărie găseau în ea un ajutor de nădejde! Avea o listă cu aproximativ 15 opțiuni. Se axa pe cele tradiționale, pe care le preparau mama și bunica ei (acestea făceau cam 4 tipuri de prăjitură si le alternau, astfel încât la fiecare sărbătoare să fie tot altele) Folosea ingredinete de cea mai bună calitate. Untul era unt, ouăle ouă, laptele lapte, iar prăjiturile rezultate erau prăjituri de casă cu aspect estetic desăvârșit.

Zilele trecute a hotărât ca, în contextual pandemiei provocate de COVID -19, să închidă atelierul “DoraCakes – livrare la domiciliu” până după Paști, cu posibilitatea prelungirii perioadei: “A fost o decizie greu de luat, însă știm că e cea mai bună soluție pentru toată lumea. Vă recomandăm să stați în casă cât de mult puteți, să aveți grijă la igienă și la fel de important, să aveți grijă de mintea voastră. E o perioadă bună să testați rețete dulci sau sărate și să vă gândiți că acum aveți timpul pe care înainte nu îl aveați, iar activitatea de orice fel vă ajută să vă păstrați moralul bun. După ce va trece această criză, iar lucrurile vor începe să se desfășoare normal, vă vom veni din nou în ajutor cu produse dulci, proaspete, de calitate și așa cum vi le doriți. Nu vă pierdeți speranța, absolut toate sunt trecătoare!”

Am întrebat-o pe Teodora cum se descurcă cu izolarea și mai ales cu gândul că a fost nevoită să oprească activitatea:

“ Mi-e dor să fac prăjituri, mi-e dor de interacțiunea cu clienții, cu furnizorii și îmi alin dorul făcând acasă unele rețete. Privesc spre partea plină a paharului. Uite, de exemplu, de când am deschis laboratorul, celor din familie le duceam prăjiturile care rămâneau (nu întotdeauna suficiente), deci era după noroc, nu după pofte. Anul ăsta am de gând să îi răsfăț, evident, păstrând distanța.

Un pont legat de cum să facem prăjituri bune, ca ale ei și despre prăjitura ei preferată?

“ Pentru a avea un gust ca prăjiturile bunicii este obligatoriu sa folosiți ingrediente de calitate, locale si proaspete. În ajutorul vostru vă vin producătorii locali ce fac și livrări la domiciliu. Eu aș mânca Albinuța fără întrerupere. E un pic mai dificil de făcut, are în compozitie miere, care face aluatul mai lipicios și se lucrează greu. Foile conțin făină, ouă, lapte, miere și puțin zahăr, iar crema e o budincă bogată in lapte, în care pun și puțin unt, pentru consistență și ținută. Și magiun de prune, sau silvoiță, cât de mult se poate”

Laura Chirilă Pașca – PLEDOARIE: Unii eroi nu poartă pelerină, ci un halat alb sau mâini muncite!

”Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să strângem rândurile și să sprijinim micii producători locali. Când va fi bine și viața își va relua cursul, mai mult sau mai puțin așa cum ne așteptăm, să ne amintim de mâinile care ne-au îngrijit, dar și de cei care ne-au hrănit. Sistemele se blochează, dar oamenii se sprijină unii pe alții atunci când e greu. Dacă știți producători sau artizani locali, cumpărați de la ei, promovați-i și încurajați-i să continue. Unii eroi nu poartă pelerină, ci un halat alb sau mâini muncite 🙂 Împreună, înainte! “

Sălăjanca Laura Chirilă Pașca este coordonator de proiecte menite să crească viabilitatea agriculturii la scară mică, prin sprijinirea comunităților locale pentru accesarea de noi piețe, dar și a altor proiecte de dezvoltare rurală, în cadrul Fundația Adept Transilvania.

Am rugat-o să ne facă niște recomandări de producători preferați din local și alte zone aflate pe harta deplasărilor ei frecvente prin țară:

” Din local cumpăr de-ale gurii de la Făcut în Sălaj, unde sunt reuniți, laolaltă, majoritatea producătorilor din comunitate, prăjituri comandam la DoraCakes – livrare la domiciliu din Hida, și plăcinte de la doamna Gherman din Bădăcin, iar miere de pe Valea Barcăului, de la Sănătate Dulce. Am și o colecție mare de tricouri de #zestrecontemporană cu mesaje și broderii lucrate manual și inspirate din cultura locală, create de atelierul Mândra Chic din Zalău. Uleiul preset la rece îl iau de la Luna Solai din Luncani – Cluj, brânză maturată de la Ferma Căţean, din Rotbav, zacuscă de la Mama Gherda din Viscri și gem de la Dulceata lu’ Răzvan, din Idicel, Mureș. A și sunt mare fan al reinterpretărilor culinare ale bucătăriei românești pe care le face Elena Daniela Graură.”

Poți urmări poveștile noastre pe pagina de Facebook @BUN din Sălaj.

Poți susține economia locală și micii producători comandând direct de la ei. În această perioadă, mulți dintre aceștia fac livrări la domiciliul clientului! Îi descoperi pe www.bundinsalaj.ro Poți, de asemenea, să recomanzi producătorilor și afacerilor locale această platformă, care a fost creată de un grup de voluntari pentru a facilita, gratuit, legătura directă dintre consumatorul și producătorul din Sălaj.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.