|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Zama țăranului băncădit

„Fata me, dacă ți-o alduit Cel di sus c-on bărbat la care i-a plăce să steie mai mult lângă uălu cu pălincă din peșniță diecât lângă iosag o pân gredină, api a hi musai să știi să faci zama iasta. Io-i zâc zama di-a doua zî. Adeca a doua zî îi trebe celuia care-i beteag die băutură. Numai cu zama asta-l tomnești!

Noa, așe! Primaș dată faci o ratută, da nu die ceie zdrobdită! O faci așe cam ca o scovardă, ca o plăcintă. Să nu iasă uscată, trebe să hie mai puhabă… faci așe… tai on dărab die pecie afumată coșcuță mnici, tăt așe on dărăbuț die clisă afumată… aieste, di-ompreună, le cârcălești înt-o thigaie, așe diamăganu, fără oloi, fără unsoare că lasă iele… în vremea asta tai o ceapă mânânțăl, o ceapă așe mai mnică, o, die ai, tri hire die ceapă verdie. Când s-o cârcălit pecia și clisa, le scoț și le lași să să răcească. Baț bine înt-on blid tri uauă, pui thiperi și ceapa… nu punie sare că are bugătă pecia… amu pui și coscuțăle fripte și iar baț binie, binie uauăle că dacă le baț binie ptiar iesă ratuta puhabă. Întorci blidu cu tăt ce-i în iel în thigaie… ț-ajunje unsoarea ce-o rămas cum ai fript clisa și pecia. Focu blânduț, nu amesteci die fel. Pui fidieu pă thigaie ș-o lași așe on dărab die vreme… tie uiț la ratută și când gândiești o-ntorci fain frumos… ai grijă să n-o rupț… amu nu mai pui fidieu, încetuț, încietuț să face și pă ceie partie ratuta, o scoț din thigaie ș-o lași p-on lopitău să să hodinească.

Ș-amu ti-apuci die zamă. Tai mânânțăl tri cepe, toptiești o țârucă ceapa înt-o oală c-o ptic die oloi, amesteci una-ntru-una… pui apă uări zupă die carnie strecurată, die ai. Lași zama-n treaba ii să hiarbă și dai pă razalău cel mnic tri-patru cățăi die ai, îi pui și p-aiștia în oală. Vezi amu și die sare și punie și thiperi cât die binie. Când să moaie ceapa și aiu die mai nu le mai vezi, pui on păhăruț die uățăt die mere pădurețe uări die care ai în zamă, mai lași on clocot, duauă, pui ratuta pă care o-ai tăiet coștie, mai lași un clocot și traji oala di pă foc. Să nu care cumva să uiț die uățăt, că fără ala nu-i nicio ispravă, că zama-i dulce și nu-l ajuț cu nimnică pă ăl beteag! Amu pui înt-on castron o finjie die laptie prins și-l baț binie, binie cu tri gălbănușuri. Pui, așe pă rând și tăt amesteci, zama hierbinte, puțân câtie puțân, păstă laptele prins și tăt amesteci până a hi tăt cald ș-atunci îl sloboz în zamă, da tăt amesteci. Noa, la zama asta nu-i mai trebe nimnică!

Poț face zama asta și pântru tătă casa, că nu-i musai să pui mult uățăt… o nu pui diefel, pot mânca și pruncii, die nu-i acră tare…
Să vă ajutie Dumnezo și să aveți sănătatie cu tăț!”

P.S. Băncădit = mahmur.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*