DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Zamă die păstăi cu thisătură

” – Tătă vara poț face zama asta! După ce să fac păstăile ai și ciapa și aiu verdie, ai la o vreme și porodici, die n-ai, poț folosî zamă hiartă die porodici. Clisă trebe să mai ai, uări pecie, zăr… până-i lume!

Corățăști și speli păstăile și le ciunț mai scurtie, die duoauă jejitie le ciunț. Corățăști și speli morcodu și petrinjelu. Le tai dărăburi. Leji cu o spămă frunză die țeler uări die leuștian, crenguță die cimbru proaspăt, on hir die ai verdie.

Pui apă rece în oală și pui la hiert păstăile și morcozîî. Tăt amu pui și legătura die care am vorovit. Die ai, poț punie în zamă la hiert și o thipărușe dulce întreagă, spălată și crestată pă lung. Vez die sare!

Până hierb aieste tie pui și faci thisătura.

-Ce-i aceea ”thisătură”?

-I-amu-ni-ț spui! Tai clisa mânânțăl, mânânțăl. Tăt așe și ciapa și aiu. Pui o lingură die oloi și friji clisa până să cârcăleștie o țâră ș-apoi adauji ciapa și aiu. Le friji laolaltă, adauji și coadile verz di la ciapă și di la ai, amesteci și pui păstă iele zamă din oală. Le lași să hiarbă. Iestimp tai porodicile coștie și le pui și pă iele să hiarbă.

Noa, asta-i thisătura!

După ce o hiert, pui thisătura în oală păstă zamă și mai dai on clocot până pregătești zăru. Zăr pui după cum îi die acru și după cum îț place die acru! Ai pus și zăru și după oarecâtie clocotie zama-i gata!

Amu, să-ț spui drept, poț face zama și fără să pui clisă. Da celelaltie pă tăitie le pui! Da atunci nu-i mai zamă cu thisătură! Fără thisătură îi zamă die păstăi cu zăr!

În blid, die vrei, îț poț punie și groștior.

Să Vă deie Dumniezo sânătatie și bucurii să Vă deie!”



niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*