DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Zamă die bureț. Și die post și die dulce

” – Zama asta o facem die primăvara până toamna, una-n-tr-una o facem. Când die post, când die dulce. Cum dau burețîî die stini uări aciia die prun facem ba topală, ba zamă. Apoi vin aciia aldi di pă pășunie, mnici și rotunz, tari, ca uămătu îs. Vara, die tie duci până-n Pădurea Barculi, afli uăiță, afli crăiță, ciuciuileț, bureț die fag, pă vale afli bureț die rătită. La o vreme să fac hiribele! Și die vară și die toamnă. Noa, alea ciupărci! Ca hiribele nimnică nu-i! Acarcare bureț ar hi poț face și topală și zamă. Ba vara mai aduciau oaminii iștia di pă hotar câtie o beșina caluli. O fo’ când o aflat și die cinci-șasă kile una! Din-t-aceie tai scrijele ca din caș! Faci ce vrei din iea. Poț frije scrijele în prezli, faci topală, faci zamă, ce vrei aceie faci! Aieste, die beșina caluli vorovăsc, să fac pă lângă staulu uăilor, pă pășuni. Pă gunoiu uăilor din cela an.

Cum faci zama asta? Tai o ciapă bună scrijele cât die subțâri poț. Pui ciapa în oloi la fript pă fundu oalii. Pui sare și o lași să să moaie binie fără s-o arz. Mai pui on morcod răzălit, le amesteci ș-apoi pui burețîî tăieț subțâre, scrijeluță le tai. La burețîî die fag trebe să le tai coadile și să le țâpti. Îs cam lemnoasă și la zamă nu să pe potridiesc. Nu tai numa’ ce rămânie, clopurile le tai. Burețîî lasă apă, amesteci și lași să să moaie cu ciapa și cu morcodu. Pui apă caldă și a hierbe zama până să moaie binie tăiticele. Da să pui bugăt die mulț bureț că ii cam scad și altăce nu pui! Trebe să hie oarice în zamă, nu? Când o hiert tăitie poț punie o țârucă die uățăt die cadă uări o finjie die zamă die porodici. Poț punie ș-o țârucă die ai zdrobdit. Coț die sare și die thiperi, pui petrinjel verdie ș-ai gătat zama! Asta-i zamă die post.

Die vrei să faci zamă die dulce fă-o așe-ni: friji niștie dărăbuță die carnie die pui în oloi. Poț și die altu fel die carnie, die porc, die tiurcă, die care ai. Numa’ să hie dăraburi mnici și fără ciont, carnie macră să hie. Dacă pui carnie din oarice galiță tânără, poț punie și ariptile. Friji carnia asta binie, o scoț din oloi înt-on blid dietilindi și în oloiu ala friji ca naintie ciapa, morcodu, burețîî tăieț. Tăt așe faci ca la zama die post. Pui sare, le cârcălești binie și adauji apă caldă. Când hierb binie tăitie adauji carnia pă care o-ai fript naintie și le lași să hiarbă încetuț tăitie laolaltă. Gheț zama ca aceie die post numa’ ca asta are și carnie pân iea.

Poț s-o gheț și în altu fel. O hiert zama fain-frumos, traji oala di pă ploaptân și freci o finjie bună die groștior cu tri gărbânușuri, zdrobdiești în groștioru ista tri cățăi die ai, iei cu linguroiu din zamă și pui păstă groștior, amesteci, pui iară zamă tăt pă rând și iară amesteci până ce și groștioru să încălzeștie binie. Amu torni groștioru în zamă că amânduoauă-s caldie. Amesteci zama și o-ai gătat. O poț acri cu uățăt die cadă uări o lași așe mai dulciucă. Poate să-și puie uățăt cinie vre în blid. Asta trebe să hie mai aită, să sâmțăști aiu! Da, cum ț-am spus, trebe să pui bureț cât die mulț, să hie diasă binie zama. Și zama pă care o-ai făcut fără carnie o poț găta cu groștior. Da atunci nu-i mai die post!

Doamnie dă-Vă binie la tăț!”

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*