DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Zălăuan pe Insula de Miere, pe urmele Cavalerilor Maltezi, în Valleta- capitala culturală europeană 2018


Ultimul lucru la care ne-am așteptat deschizând poarta albastră a casei malteze, cu ivărul  greu,  ornamental, încadrată de ziduri de culoarea mierii, a fost să dăm  cu  ochii  de istoria României. Și totuși erau acolo: Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Regele Mihai, înrămați și puși pe perete, semn că cel care a ajuns la un moment dat pe aceste meleaguri nu a vrut să-și piardă rădăcinile și nici nu s-a ferit să-și arate originea celor care îi trec pragul ca simpli turiști sau oaspeți. Gazda nu am întâlnit-o și singurul indiciu al originii sale a fost acest „altar“ dedicat propriei obârșii.

Străduțe înguste, mărginite de clădiri vechi  în culoarea mierii de salcâm coboară de la Malte House- Sliema, unde stăm, către golf și ce-ți atrage atenția sunt un fel de loje închise, vopsite în diferite culori,  ce par mai mult niște prelugiri ale zidurilor menite să capteze lumina soarelui și aerul.  Iar dincolo de golful împânzit de ambarcațiuni colorate, pe cealaltă parte a orășelului Sliema se vede Valleta,  Il Belt în malteză, capitala insulei, desemnată capitala culturală europeană în 2018 și clădirea care predomină încă de la depărtare e Catedrala Sfântului Ioan, în trecut Biserica Cavalerilor, multe clădiri fiind de pe vremea Cavalerilor Maltezi.  Frumuseţea deosebită a insulei este dată de calcarul de culoare galben-arămie, care este folosit și ca material de construcție de unde și denumirea de Insula de Miere.

În Malta se construiește mult, e plin de macarale și în aer plutește un praf foarte fin din acest calcar gălbui care se depune rapid pe mijloacele de transport, dând impresia că au fost poleite cu praf de aur. Spre deosebire de Sliema unde sunt cartiere întregi de clădiri noi cu zeci de etaje, în Valleta multe clădiri sunt de pe vremea cavalerilor maltezi. Fiind sub dominație britanică până în 1964, în Malta se circulă pe partea stângă, volanul fiind pe dreapta, limba oficială este engleza și malteza și până și prizele sunt pe sistem englezesc cu trei găuri, primul lucru pe care am fugit să-l cumpărăm fiind un adaptor ca să ne putem încărca telefoanele. Malta reprezintă un arhipelag alcătuit din insulele locuite Malta, Gozo şi Comino, precum şi din insulele sălbatice Cominotto, Filfla şi St. Pavel. Insula Gozo este cunoscută datorită nimfei Calypso, care, conform legendei, prin farmece, l-a ţinut alături de ea pe Ulise timp de şapte ani. Insula Comino reprezintă raiul  celor iubitori de scufundări şi surf, aici găsindu-se renumita Lagună albastră.

Valleta, cel mai mic oraș capitală al Uniunii Europene

Ca să ajungem în Valleta am optat pentru drumul pe apă cu feribotul cu care am parcurs rapid și plăcut golful ce desparte cele orașe. În Malta traficul este foarte aglomerat, seamănă destul de mult cu cel de la noi și din cauza asta autobuzele pot întârzia și câte 45 de minute. Localnicii sunt foarte prietenoși cu turiștii și  dispuși să le ofere informații detaliate. Valleta impresionează atât prin locația de pe malul Mării Mediterane cât și prin clădirile vechi din care multe sunt de pe vremea cavalerilor maltezi sau ioaniți, dar și prin dimensiuni, fiind cel mai mic oraș capitală din UE. Străduțele înguste și înalte sunt foarte pitorești, arhitectura în culoarea mierii este specifică pe toată insula și turiștii abundă pe tot parcursul anului.

Valletta este un oraș frumos în miniatură, cu un trecut legendar, construit în secolul al XVI-lea, iar obiectivele sunt foarte aproape unul de celălalt așa că vizitarea lui la pas este foarte ușoară. Oraşul  a fost fondat de Grandmaster Jean de la Vallette şi are două porturi la Marea Mediterană, respectiv Marsamxett şi Grand Harbour făcând parte din patrimoniul turistic mondial UNESCO din 1980.  În Valletta sunt peste 30 de biserici şi numeroase catedrale și palate ce conferă oraşului un farmec aparte, fiind adevărate capodopere ale stilului baroc. Catedrala romano-catolică a Sf. Ioan Botezatorul din mijlocul orașului este o emblemă a ordinului Cavalerilor de Malta supranumiți  Cavalerii odinului Sf. Ioan, ioaniții, interiorul acesteia, o adevărată bijuterie,  fiind una dintre cele mai impresionante capodopere ale arhitecturii baroce din Europa.  Catedrala a fost construită în anii 1570 fiind comandată de Marele Maestru Jean de la Cassiere pe post de Biserica Conventuală a Ordinului.  Dincolo de pereții decorați cu picturi și sculpturi ilustrând  momente din viața Sf. Ioan Botezătorul care uimesc prin opulență și grandoare, pardoseala din mozaic de marmură însumează 374 de pietre funerare, sub care se află mormintele cavalerilor căzuți la datorie, fiecare piatră fiind decorată cu blazonul și epitaful cavalerului. Chiar la intrare, calci peste piatra funerară a Fratelui Anselme de Cays, ucis în 1710, al cărui „avertisment” nu are cum să nu te înfioare: „Tu, care mă calci in picioare, vei fi călcat la rândul tău. Gândește-te și roagă-te pentru mine”

Palatul Marilor Maeștri

fost sediu al Marelui Maestru al ordinului cavalerilor este acum reședința oficială a președintelui. Interiorul găzduiește  o colecție impresionantă de armuri și arme. Atunci când un cavaler murea, armele și armura sa deveneau proprietatea Ordinului,  colecția însumând în jur de 2.,000 piese din secolele XVI-XVIII, din care astăzi se mai păstrează circa 5000. In prezent, palatul funcționează ca birou pentru președintele statului maltez.

În fața palatului este o clădire în stil clasic, cu coloane dorice, unde în trecut au locuit gărzile Marelui Maestru. Acum, acolo sunt centrele culturale libian și italian iar de-a lungul anului  au loc numeroase evenimente culturale.

Biserica ce domină portul Marsamxett (Valletta) cu o cupolă uriașă este Basilica of our Lady of Mount Carmel, biserica a fost construită inițial în a doua jumătate a secolului 16, dupa planurile lui Girolamo Cassar și este o biserica romano-catolică, de o frumusețe aparte. În timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost distrusă din temelii și reconstruită pînă în 1980.Ca o curiozitate, cupola, care văzută din exterior pare rotundă, este de fapt ovală. Înăltimea cupolei este de 42m și domină portul Marsamxett fiind mai înaltă decât Catedrala Anglicană din imediata vecinatate.Interiorul este impresionant, sculpturile minunate fiind lucrate pe parcursul a  20 de ani Joseph Damato.

Catedrala Anglicană St Paul a fost construită la cererea reginei Adelaide care petrecând o perioadă în Malta a fost uimită să afle că după aproape 40 de ani de guvernare britanică insula nu avea o biserică anglicana. Astfel că a făcut o donație și a pus piatra de temelie a acestei biserici construită în stil neo-clasic, al carei turn înalt de 65 m serveste drept punct de reper turiștilor.

Grădinile Barrakka din Valletta au fost construite în anii 1560. Terasa din Upper Barraka a fost construită în 1661 și reprezintă cel mai înalt punct din Valletta, cu o priveliște superbă asupra portului. A durat 150 de ani până când cavalerii de aici au deschis grădinile și pentru publicul larg și acestea au rămas până în prezent o oază de verdeață a orașului.

Dar dincolo de toate astea, pentru că locurile de vizitat sunt foarte multe, e suficient să te lași furat de pitorescul străzilor și al arhitecturii iar pașii te vor purta singuri și îți vor arăta tot ce e de arătat.

 

 • malta
 • malta_4
 • malta0
 • malta1
 • malta2
 • malta3
 • malta4
 • malta5
 • malta6
 • malta7
 • malta8
 • malta9
 • malta10
 • malta11
 • malta12
 • malta13
 • malta14
 • malta15
 • malta16

...

niciun comentariu

Lasă un comentariu