DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Wasserburg am Inn – un oraș să-ți taie răsuflarea


Sunt puține locuri de care sufletul sa ni se îndrăgostească iremediabil și la prima vedere, dat fiind că văzând atât de multe am învățat să le cernem cu privirea și să le dăm spațiu cât de-o cafea, de-o poveste, de-o poveste și mai mult, și tot asa, până la îndrăgostitul iremediabil și forever. Dar Wasserburg am Inn, burgul ridicat direct din apa răului Inn, te cucerește de cum ii treci frontierele cu urme medievale. Intâi și întâi, precum in basmele bavareze cu conți, contese și calești mânate de vizitii in livrea de catifea verde ori stacojie, dai de un pod lung aruncat peste raul ce se încolăcește in jurul zidurilor înalte ca un șarpe lat de smarald. Si dacă te încumeți să îl treci, poarta castelului te așteaptă și ea, înaltă și cu turle și cu ceas, așadar o poartă în toată puterea cuvântului. Însă chiar înainte sa trecem pe sub ea, ne-am lăsat privirea să alunece în stânga și in dreapta. De-a lungul apei, din zidurile de piatra coborau scări pe care se așezase deja primăvara. E plin de arbuști și copaci înfloriți galben și roz, iar prin scuare puzderie de zambile și narcise zburlite in soare.  In interiorul burgului, străzile sunt înguste și se strecoară printre clădirile vechi. În încăperile înalte, în care conții își primeau cândva oaspeții, acum sunt deschise birouri notariale, agenții imobiliare ori sedii de firme și instituții.

La parterul clădirilor, însă, povestea rămâne poveste. Acest parter nu doar că adăpostește fel de fel de mici magazine, cu comori lucrate îndeobște manual, dar el se prelungește până pe trotuar, acoperit fiind de boltele de piatra ce curg una din alta. Și tot asa, pas cu pas, bolta cu bolta, orașul te înfășoară ca brațele lui uriașe, gata să-ți înșire minunații preț de o veșnicie și încă o secundă. Am rămas mult in spate, să mă uit la cărți, batiste, săpunuri, mărgele colorate, clădiri la fel de colorate, și sa fac poze. Multe poze. La un moment dat, străduțele care când coboară, când urcă sfărșesc toate la rău. E ca și cum te-ar purta înapoi la apa ce sticlește verde ca pielea unui șarpe uriaș, ce tine strâns într-o îmbrățișare fantastică burgul cu ale lui case vechi.

De-a lungul răului, o plajă cu pietre și nisip însoțește cursul apei kilometri întregi. Din ea, urca o fâșie de iarba frumos îngrijită, pe care găsești din loc în loc sculpturi ale artiștilor locali, spatii cu flori, multe bănci, fiecare cu coșul ei de gunoi alături. Si apoi vine o cărare care șerpuiește și ea printre toate, strecurându-se prin cotloane verzi, ca pentru a-ți arata ca primăvara e deja la ea acasă.Erau atăția oameni de toate vârstele în oraș, așezați la terasele stradale, ori plimbându-se cu cornete de înghețata în mână, ori cu rolele și bicicletele pe malul râului, ori stand pe plaja pietroasa, încât pur si simplu am simțit orașul pulsând. Era primăvara, viata asa cum curge ea, cu meandre, dându-ti timp cât sa respiri, era soare mult și o tihnă a lucrurilor care te face sa vrei sa rămâi acolo măcar o zi, doua, trei. Noi am luat cafea și croissante și am tot rămas.

  • Wasserburg5
  • Wasserburg
  • Wasserburg1
  • Wasserburg2
  • Wasserburg3
  • Wasserburg4

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*