DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Viena – un oraș care excelează la calitatea vieții și toleranță

Când iubești city break-urile și când vrei ceva spectaculos, dar la îndemână, Viena este o destinație care să-ți meargă la suflet. Așa mi-am spus mereu când locuiam în Zalău, așa îmi spun și acum când stăm în Bavaria.
Cum ne despart mai puțin de 400 de km, pe autostradă drumul e mai mult decât doable. La o aruncătură de băț, cum zice ardeleanul, chiar de este o aruncătură mai serioasa.
Odată ajunsi in oras, odată cazați – iar oferta de hoteluri este cat se poate de largă si făcută pentru toate buzunarele- nu trebuie decât sa iei Viena la pas.
Străzi largi, presărate cu verde din plin sunt un semn ca in capitala austriaca s-a instalat primăvara. Traficul rutier este unul civilizat, asa ca desi autovehiculele sunt numeroase, nu simti degringolada, stresul si zgomotul specific bulevardelor bucureștene.

Si nici mijloacele de transport în comun nu sunt atât de pline de praf ca la noi, poate pentru ca vienezii își curăță arterele de circulație cu o atenție sporită. Si pentru ca tot suntem la capitolul trafic, un lucru care mi-a placut mult in Viena este felul in care oamenii locului inteleg semaforizarea pietonala. In locul clasicului omuleț care cand sta, cand o ia la picior, Viena iti ofera semafoare care-ti arata doua fete ori doi băieți tinandu-se de mana, cu o inimioară alături. Da, Viena e un oras gay friendly, un oras al toleranței, unde oamenii se respecta reciproc si nu intervin in viata privata a celuilalt. Este un lucru pe care imi doresc mult sa il vad si acasa, in Romania, pentru ca este vital ca in secolul 21 sa ne intereseze viata personala si mai putin ce face vecinul in dormitor. Vienezii au inteles demult acest lucru si il pun in practica. A fi gay nu este rau, nu este un păcat, nu este un lucru de care sa ne fie rusine ori ceva de condamnat. Este pur si simplu o stare de fapt. Iar pe cine iubește X sau Y in propriul dormitor nu este ceva care sa ne puna bete in propriile roti. De asta zic ca e important sa nu dam cu pietre, ci sa ne documentam, sa citim si sa intelegem ca a fi diferit nu este o tragedie si in mod categoric nu este de blamat. Respect, Viena, pentru modelul pe care îl oferi!
Mergând mai departe, capitala austriaca are o multitudine de muzee, galerii de artă, palate si clădiri istorice in care sa intri si sa iti incarci bateriile. Arhitectura orașului este una superba, cu linii suple si albe care încântă privirea. Si nu trebuie sa fii un specialist în domeniu ca sa simti frumusețea, poti fi la fel de bine profan si boem. Viena încântă si descanta, lasandu-ti sufletul sa tresara la fiecare colt de strada.


Iar cand picioarele obosesc de la atata plimbare, nu trebuie decat sa iti îngădui o pauză de cafea. Sunt cafenele peste tot, iar majoritatea si-a scos afară pe trotuare ori prin piațete mese și scaune cu pleduri pufoase, numai bune de aruncat pe genunchi cat servești o specialitate vieneză.
V-am mai zis ca la colțuri de stradă găsești si florării mici si cochete, unde pentru 2-3 euro poți sa te alegi cu un buchet de zambile ori narcise? Si mai sunt si librării, unde te poți împrieteni cu o carte în germana sau engleza, după gust? Ei bine, Viena e plina de surprize si de primăvară. Ca o vanație prin parcuri ori pe străzi, ca o descoperiți într-o patiserie ori între coperțile unei cărți – totul tine de propria inspirație și trăire de moment. De reținut, însă, ca orașul a fost pus în top 10 la capitolul calitatea vieții pentru al zecelea an la rând, iar asta spune multe. Detaliile fac, într-adevăr, diferența, iar dacă vă faceți planuri de a evada undeva in week-end, nu excludeți Viena din listă. Veți fi surprinși cat de repede va veți îndrăgosti de un oras prietenos ca o poveste.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*