Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Vernisajul expoziției ”Drumul sării – Drumul țării” – despre sare și importanța ei

Realizată în colaborare de șase muzee din Transilvania (Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Municipal Dej, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni – Sf. Gheorghe și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca), expoziția ”Drumul sării – Drumul țării” va fi vernisată marți, 20 noiembrie 2018, ora 13:00, la Muzeul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău.

Expoziția reunește o bogată și inedită asociere de piese arheologice (unelte și dispozitive) descoperite în exploatarea preistorică de sare din zona Băilor Figa, precum și o serie de descoperiri apărute pe traseul unor drumuri pe care această resursă era distribuită spre zonele lipsite de sare. Asemenea drumuri au traversat și zona actuală a Sălajului și sunt minuțios descrise în documentele medievale. Expoziția este completată cu o serie de postere cu informații despre exploatarea acestei resurse minerale extrem de importante pentru viața oamenilor și animalelor, cu o paletă largă de întrebuințări cotidiene. Un catalog generos (de circa 100 p.) oferă informații suplimentare despre sare și importanța ei, modalități de exploatare din preistorie până în zorii epocii pre-capitaliste, despre sursele de sare din Transilvania, rutele și modalitățile traficului cu sare etc.

Sarea ca și resursă și căile pe care era distribuită au avut un rol important în agregarea unor centre de putere în preistorie și ulterior, la începutul Evului Mediu au contribuit la cristalizarea unor structuri politice românești în această parte a Transilvaniei, cum ar fi ”Țara lui Gelu”.

Expoziția va fi deschisă pentru public la Muzeul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău până după sărbătorile de iarnă.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*