DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

GAZETA DE ONLINE - o altfel de gazetă de perete, un fel de oglindă socială contemporană.

Vedea-om noi! Teatru scurt contemporan: Cum știm noi să facem politică, nu știe nimeni

Personaje

Prestoiu, un politician;
Mărgulescu, alt politician (coleg de tabără cu Prestoiu pe listele de partid ale POV, adversari frenetici ai PET);
Gică, Geo – meseni;
Un ospătar.

Scena

O cafenea din centrul orașului

Cum știm noi să facem politică, nu știe nimeni


Prolog
Nu contează cât de argumentate ți-s vorbele, important e să vorbești mai tare și mai mult decât celălalt, în așa fel încât să te auzi doar tu. Așa pare că celălalt nu mai apucă să vorbească pentru că argumentele tale sunt imbatabile, nu fiindcă nu-l lași să zică și el ceva.

(Prestoiu și Mărgulescu intră țanțoși, plini de ei, convinși că lumea se învârte în jurul lor. Nu de alta, dar sunt atât de inteligenți, iar ceilalți, evident, atât de proști.)

PRESTOIU: Auzi, știi ce au făcut ăia, proștii din PET?

MĂRGULESCU: Orice ar fi făcut, sunt, așa cum ai zis, proști de dau în gropi. Păi, bă, dacă le-am zis că nu-i bine, adică, ce, ei nu știu că noi știm mai bine, că suntem cu ochii pe ei?  

PRESTOIU: Și dacă nu le-am fi zis de atâtea ori. Degeaba. N-ai cu cine…

MĂRGULESCU: Le-am zis, am postat pe facebook. Mai că-mi vine uneori să nu mai fiu atât de inteligent, ca să nu văd cât sunt ăilalți de proști. Uită-te și tu la ăia. Clar sunt votanți PET, doar se vede de la o poștă.

(Gică și Geo stăteau la o masă, plictisiți, așteptând ospătarul. Cei doi politicieni se îndreaptă înspre ei, strâmbând din nas, convinși că din două, trei vorbe îi face.)

PRESTOIU: Bă, ignoranți dobitoci, voi n-ar trebui să aveți drept de vot, că votați degeaba. Nu. Nu spune nimic, că oricum n-ai dreptate. Voi nici măcar n-ar trebui să ieșiți din casă la vot, ‘tu-i mama ei de democrație. Dobitocilor!

GICĂ: Dom’le, ce ai? Nici măcar nu te cunosc, dumneata nu mă cunoști. Ce-ți veni?

GEO: Da… Ce-ți veni?

(Enervați la culme de prezența mesenilor, politicienii se opresc lângă masă, rânjind cu superioritate)

PRESTOIU: Bă, dobitoci retarzi. Ați votat degeaba!

MĂRGULESCU: Lasă-i, mă, nu vezi că n-ai cu cine. Ăștia o să voteze tot cu proștii, că atâta-i duce capul lor de analfabeți.

GICĂ: Dom’le, ce ai? Ești nebun? Ce vot, ce partid?

GEO: Da… Ce vot, ce partid?

PRESTOIU: Păi n-ați votat voi, cretini ordinari… băă, dacă n-ar fi oameni ca mine care să se gândească la țara asta… bă, voi ce sunteți… Ziceți, bă, de ce naiba ați mers la vot? N-ați putut sta acasă? Ați votat, ca proștii, cu PET, cu dobitocii ăia?

GICĂ: Nu, dom’le, am votat cu POV.

GEO: Da… Cu POV.

MĂRGULESCU: Ai văzut, Prestoiule, ți-am zis io că ăștia-s de-ai noștri, oameni de treabă? Bravo, măi, așa se face democrația, cu oameni ca voi.

(Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, politicienii se așază la masa celor doi, întinzându-le mâna și prezentându-se)

GICĂ: Dom’le, era să mă băgați în sperieți. Am crezut că sunteți din ceilalți, de la PET, și mai că-mi venea să mă înscriu pe lista lor de partid, numai să n-am probleme. Dar, auziți, ați citit ce au făcut ăia?

GEO: Da… Ați citit ce au făcut ăia?

PRESTOIU: Ce au făcut? Să nu-mi zici că au l-au pus pe Goagă în la conducerea partidului…

GICĂ: Ba fix asta au făcut.

MĂRGULESCU: Ai văzut, niște dobitoci, niște nespălați, ăștia ar trebui scoși în afara legii.

PRESTOIU: Nu se poate așa ceva.Stați că acum postez ceva pe facebook de să le zboare fulgii. Adică, ce, să ne iubim aproapele, nu zic nu, da’ să moară toți dușmanii!

(Ospătarul, care între timp le-a adus comanda, stătea lângă masa lor, ascultându-i, ridicând din sprâncene a nedumerire)

OSPĂTARUL:  Îmi cer scuze că intervin, dar faceți o greșeală. Goagă a fost pus șef de partid la POV. Ce cititți voi pe facebook e fake news. Știu din sursă sigură.

PRESTOIU: Ce te bagi, bă? Tu nu vezi cu cine vorbești? Ce sursă sigură? Nu ți-e rușine să minți cu nerușinare? Vezi-ți de treaba ta de analfabet ce ești. Din cauza ăstora ca tine merg lucrurile prost în țară.

OSPĂTARUL: De pe site-ul POV.

PRESTOIU: Bravo, dom’le. Măcar mai sunt unii, ca dumneata, care știu ce vorbesc și care fac ceva pentru țara asta. Am știut din prima că ești om de treabă. De-acuma înainte numai aici o să venim.

MĂRGULESCU: Da, clar. Vorba aia, cine se aseamănă, se adună. Să ne rezervi și pe mâine o masă. Bă, noroc cu oameni ca voi. Că dacă nu erau întreprinzători, ca cel a cui e cafeneaua asta, unde ajungeam? Eram vai de mama noastră. Chiar așa, a cui e cafeneaua?

 OSPĂTARUL: Patronul e șef de filială la PET.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu