DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

„Vânătoare de fluturi” – expoziția unei aventuri și a prieteniei de peste 45 de ani a artiștilor Gheorghe Ilea și Andor Kὅmives

Când la baza unei expoziții de artă stă prietenia de-o viață a doi pictori consacrați – Gheorghe Ilea și Andor Kὅmives, când expoziția în sine e mai întâi de toate povestea prieteniei lor, când tabloul ce stă la baza acestei expoziții – „Vânătoare de fluturi” a fost pictat la două sau, dacă vreți, patru mâini, în tandem, de cei doi prieteni, când expoziția are un scurt metraj al propriei povești, propriul album de artă și propria poveste expusă chiar la intrare, care să te introducă în temă, să-ți deschidă ușa arcului peste timp și apoi să te pună față-n față cu lucrările de artă  ce rememorează peste 45 de ani de prietenie, nu are cum să nu impresioneze, să creeze emoție și să dea naștere la aprecieri. Asta s-a întâmplat la Zalău, joi, 9 noiembrie în cadrul Muza Fest, și cu siguranță și la Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca și la Galeria Arcade 24 din Bistrița, unde a mai fost expusă „Vânătoare de fluturi”.

Un eveniment cultural deosebit, cu o încărcătură emoțională aparte ce a provocat curiozitatea vizitatorului încă de la bun început, când cel care a intrat a văzut „mănușa,  aruncată“  de Gheorghe Ilea :  „Dacă nu veți găsi nici un fluture în această expoziție, nu renunțați, căutați lumina”. Iar cei prezenți nu au făcut decât să citească mesajul, să „ridice mănușa“, să accepte provocarea, să caute fluturii, să găsească lumina, să zâmbească, semn că au înțeles, și să închidă cercul apreciind ce au reușit să facă cei doi artiști.

„În preajma vacanței de vară din clasa a VI-a, împreună cu Kὅmi, ne-am gândit să mergem în pădure. Ziua eram ocupați cu școala, așa că ne-a rămas noaptea, iar ca să primim un 10 la biologie am zis să prindem fluturi, fluturi de noapte. N-am văzut niciun fluture… După 45 de ani de atunci, expunem împreună. Una din lucrări am pictat-o amândoi în același timp, având ca temă „povestea noastră cu fluturi”. Ei nu fac parte din preocupările noastre  artistice, doar că mai apar uneori în vreo lucrare. Mi se pare însă că arta seamănă mult cu un future. Vedem în ea ceea ce nu este. Am auzit că albastrul din aripile fluturelui nu e albastru, ci o iluzie optică apărută sub influența luminii. Așa e și cu arta, o lumină într-un anumit loc sau context îi schimbă înțelesul. Fluturii de noapte zboară spre lumină cu orice preț, la fel și cel care caută lumina interioară, ignoră primejdiile. Se întâmplă uneori, mai rar, ca așternând niște culori pe pânză, ele să prindă viață. Să fie doar o iluzie?“ – Gheorghe Ilea

„Titul expoziției noastre, „Vânătoare de fluturi“ nu este doar o metaforă, ci are în spate o poveste adevărată despre doi prieteni, care la finele clasei a VI-a au evadat din lumea reală și tristă a internatului „Adi Șincai“ (nume de cod Bastilia) și au fost atrași, asemeni fluturilor, de mirajul unei alte lumi, într-o călătorie inițiatică a imaginarului, care este lumea libertății și a artei.

Când îi spuneam povești fiului meu, simțeam cum i se dilată pupilele a mirare și privea aura poveștii mele care prindea viață în jurul meu. Ei bine, tot așa ascultam și eu poveștile lui Ghiță Ilea despre un unchi al său, care stătea singur o jumătate de an acolo, sus, pe munte, cu oile la stână. Îmi tot vorbea despre  aerul pur al muntelui, de mireasma de otavă și fân cosit, povești cu lupi și urși noaptea în pădurile întunecate ale muntelui. Fiind băiat născut la oraș, i-am propus lui Ghiță să trăim puțin din acea magică poveste.

Istoria noastră reală conține scene eroice, coborârea noaptea cu cearceafuri legate de la primul etaj al clădirii unde aveam dormitorul, întâlnirea cu un milițian, mersul prin necunoscuta pădure Hoia, construirea unui adăpost din crengi cu briceagul în formă de pește al lui Ghiță.

Conștiincioși cum eram, am vrut să prindem și fluturi pentru insectar la școală. Din câte știu, fluturi n-am prins, doar vreo două palme de la pedagog la întoarcerea în lumea reală a internatului și notele scăzute la purtare. Ne-am făcut intrarea în „lumea bună a școlii“. A fost clipa noastră de celebritate.

Asemeni acelui future albastru cu brun găsit de Ghiță în plină iarnă prin bucătăria casei sale de la Bucea și, care încălzit în palme și-a luat zborul spre necunoscut, tot așa, acum după 45 de ani, aventura copilăriei a zburat prin picturile noastre spre necunoscut și nebănuit“ – Andor Kὅmives

În deschiderea evenimentului au vorbit atât Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, cât și curatorul evenimentului, criticul de artă Mircea Oliv din Bistrița și pictorul Ioan Sbârciu, profesorul celor doi expozanți, care au introdus publicul „în această lume interesantă, complicată, luminoasă a prieteniei“, după cum a apreciat-o Daniel Săuca. Odată introducerea făcută și contextul creat, cei prezenți nu au putut decât să descopere, fiecare prin prisma propriei perspective, povestea prieteniei celor doi artiști,  ce a umplut de culoare sub diferite forme de manifestare artistică de la creion pe hârtie, acrilice pe pânză, la ulei pe pânză, placă de lemn sau capotă de mașină, la obiecte și instalații pereții albi ai sălilor de expoziție.

În continuare, publicul a fost invitat să vizioneze filmul de scurt metraj al poveștii expoziției, realizat de doi studenți, care nu a făcut altceva decât să aducă în proximitatea celor prezenți noi detalii, astfel că atunci când proiecția s-a încheiat toate privirile s-au întors către tabloul „Vânătoare de fluturi“, care a căpătat între timp noi valențe, pentru că vizitatorii tocmai vizionaseră felul în care tabloul a prins viață în tandem sub pensula celor doi artiști.

La final, pentru ca evenimentul să fie complet și să închidă cercul, cei care au dorit, au putut schimba câteva cuvinte cu cei doi expozanți și lua cu ei acasă albumul de artă al expoziției, și  autografele care o să le amintească de povestea atât de frumoasă a unei prietenii de o viață.

Cei care doresc, mai pot vizita expoziția ce va fi deschisă publicului, la Centrul de Cultură și Artă Sălaj, până în 26 noiembrie 2017. Cât despre fluturi… îi veți descoperi cu siguranță, așa cum au facut-o, de altfel, toți cei prezenți la vernisaj.

 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__9_
 • vanatoare_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__10_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__13_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__14_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__29_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__1_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__2_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__3_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__4_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__5_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__6_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__7_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__8_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__11_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__12_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__15_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__16_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__17_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__18_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__19_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__20_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__21_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__22_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__23_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__24_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__25_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__26_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__27_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__28_
 • vanatoare_de_fluturi_gheorghe_ilea_andor_komives__30_ 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu