DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Vacanță pe țărmurile daneze ale lui Odin

De două zile, de când am aterizat pe aeroportul din Copenhaga, batem în lung și-n lat insulele daneze, savurând din plin aerul rece de septembrie. În timp ce multi preferă marile calde ale sudului, noi mereu suntem atrași de nord, cu ale lui ape albe și fiorduri.

De data asta, am gasit deja toamna instalată confortabil în peisajul danez, fie el urban sau rustic și pierdut în câmpul vast și neted. Priveliștea e largă, deschisă și un șes care se întinde nesfârșit până la linia orizontului, unde cel mai adesea se cufundă în mare. Pământul e arat și deja însămânțat de toamnă ori acoperit cu un soi de cereale scunde, cu pai des și gălbui ca o perie deasă. Din când în când, privirea se lovește de câte o casă și ale ei acareturi, toate din cărămidă roșie și având în vecinătate copaci. În rest, nu pot spune că sunt dese pădurile în Danemarca. Peste tot, însă, vezi eoliene în mișcare. Este mereu vânt, iar pe țărm este puternic și îți sună continuu în urechi. Rafalele sunt adesea atât de intense încât îți strângi haina pe tine, înțepenindu-ți picioarele în nisip ca să nu te ia pe sus. Marea e de-un albastru metalic, aruncându-și valurile albe pe țărm. În nisipul fin, ce formează o plajă îngustă vreo 5-8 metri, stau aranjate pietre în culori atât de frumoase cum rar mi-a fost dat să văd. Printre ele, scoici albe, negre ori albastre, clești ruginii de raci și cochilii aramii de crab însumează vestigiile unor populații marine care au ajuns pe țărm înaintea ta. Undeva, dintre valuri, mă aștept să se ivească oricând catargele unei corăbii cu vikingi. Ori poate o trioletă care părăsește fiordul sub auspiciile lui Odin. Cine știe…

Mereu vânt, aer sărat și cer pe care stau înșirați nori mari și albi. E incredibil cât de repede îi vezi mișcându-se deasupra, pe boltă, dacă ai răbdare să te întinzi pe nisip și să privești în sus.

Între ele, insulele daneze sunt legate de poduri albe și elegante (taxa de trecere e 120 de euro) ori de tunele care se strecoară pe sub apele albastre.

Dacă nu folosești autostrada, mașinile pe care le întâlnești pe drumurile ce străbat câmpurile sunt puține.Î capitală și în orașele mai mari, oamenii sunt prietenoși și au un aer relaxat. Localitățile rurale sunt ca niște așezări pentru păpuși, cu case ce au forma unor Cuppy cakes. Străzi întregi cu astfel de Cuppy cakes, înșirate cuminți una lângă alta.

Plouă spontan, nici nu te aștepti, dar picurii se opresc la fel de brusc cum au început. Până acum, am văzut patru curcubee, întinzându-și culorile de la un capăt la altul al orizontului.

Intrăm să bem o cafea și să încercăm bucătăria locală. Iar după brunch, o galerie de artă, înainte de a ne întoarce pe țărmul cu ape nordice și reci.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu