DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Vă plac bananele, tovarăși?…dar teatrul?

Spectacolul de teatru propus, pentru săptămâna aceasta, de reprezentanții Pro Teatru miercuri, 28 august, de la ora 19:00, în Curtea Artiștilor, este…Vă plac bananele, tovarăși? Un one-man show, de 80 de minute, cu Alin Stanciu, în regia artistică a lui Ándi Gherghe, după piesa lui Szekely Csaba.

Montat pentru prima dată în limba română, spectacolul are la bază textul lui Székely Csaba „Vă plac bananele, tovarăși?”, adaptat de către autor sub forma unei monodrame. Piesa, o ascuțită satiră la adresa comunismului românesc, a câștigat Premiul regional pentru Europa la Concursul internațional de scenarii radiofonice BBC, în 2009.
„Vă plac bananele, tovarăși?” e o poveste simplă despre o viață mai puțin simplă. Suntem în România lui Ceaușescu, unde toată lumea se teme, e suspicioasă și rabdă de foame, mai puțin povestitorul, Robert. Tatăl lui fiind stăpân peste viață și moarte în orașul în care copilărește, Robert are de toate, chiar și banane. Această copilărie însă nu e tocmai lipsită de griji: mama sa plânge toată ziua, fratele mai mare încearcă să-l omoare tot timpul, iar singura fată pe care o place e „inamic” al regimului. Dar soarta comună a tuturor regimurilor e că se termină odată și vin altele în locul lor care vor face, poate, viața mai ușoară. Sau nu? În orice caz, un singur lucru fundamental nu se schimbă: banana. Toate celelalte da, inclusiv tatăl.
„Vă plac bananele, tovarăși?” este, în mare măsură povestea tatălui, genul de om care cade întotdeauna pe picioare pentru că fiecare regim are nevoie de el. Fiind excepțional de naiv și inocent, Robert înțelege foarte încet și doar pe jumătate ce se petrece în jurul lui.
De fapt, nici nu poate fi altfel, întrucât înțelegerea completă ar fi foarte dureroasă.

Prețul unui bilet este de 20 de lei și se pot cumpăra online de pe https://www.entertix.ro/g/243/pro-teatru.html?fbclid=IwAR0IDKSNvzI0mrt9B8IgMMdyNOpGsWQR5eRLrqyy7qjpXL9LPVInwIFYM8o# sau la intrraea în Curtea Artiștilor....

niciun comentariu

Lasă un comentariu