Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Una din dorinţele lui Iuliu Maniu a fost împlinită: „Pe domeniul de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tineri”

Peste 100 de tineri participă, zilnic, în perioada 1-14 august, la activitățile care se desfășoară la Bădăcin, în cadrul celei de-a patra ediții a parteneriatului educațional internațional intitulat „Împreună în diversitate şi multiculturalitate”. Pe parcursul celor 14 zile, tinerii şi copiii participă la o serie de activitaţi atractive pentru tineri și copii, printre care se regăsesc jocurile în echipă, atelierele de lucru, învăţarea de cântece, lecţiile de pictură, dans şi de limba italiană. Activităţile se desfăşoară la Şcoala Primară ,,Iuliu Maniu” din Bădăcin, pe domeniul lui Iuliu Maniu, sub atenta îndrumare a cadrelor didactice implicate în proiect, precum şi a grupului de animatori „Fatti di Speranza”, venit la Bădăcin tocmai din orașul italian Brescia.

Scopul parteneriatului realizat între mai multe instituții sălăjene și grupul italian de animatori este de a oferi copiilor și tinerilor un prilej de a participa la o activitate educativă și relaxantă în același timp, care se desfășoară în timpul vacanţei de vară.

Totodată, prin acest parteneriat se urmărește cultivarea prieteniei, a socializării, a deschiderii şi a fraternizării copiilor de diferite vârste, naţionalități, obiceiuri şi tradiţii, dar şi dezvoltarea ideii de voluntariat, prin implicarea gratuită în slujba semenilor, într-o lume diversă, multiculturală.

Activitățile de la Bădăcin se desfășoară cu sprijinul părților implicate, respectiv:

Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Primăria Comunei Pericei, Grupul de Animatori Experţi pentru Copii şi Tineri „Fatti di Speranza” Brescia (Italia), Parohia Greco-Catolică „Întâmpinarea Domnului” Bădăcin, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1, Pericei, Asociaţia Grădiniţa Copiilor Noştri Pericei, Radio Maria România, Colegiul Naţional ,,Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvanie

De menţionat este faptul ca acest proiect a fost inclus în Calendarul Activităţilor Educative Regionale 2017 aprobat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi avizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, poziţia 1196,din Calendarul activităţilor regionale şi interjudeţene 2017, fără finanţare M.E.N.

Maniu oferea burse de studiu

Implicarea lui Maniu în asigurarea unei bune educaţii copiilor din Bădăcin nu s-a rezumat doar la ridicarea şi dotarea unei şcoli. Localnicii îşi amintesc că ori de câte ori venea acasă, acesta trecea pe la şcoală şi se interesa de la dascăli de rezultatele elevilor la învăţătură. Celor mai buni elevi Maniu le oferea burse şi îi trimitea la studii prin ţară la Cluj sau Bucureşti. „În note de impresii” aflată la dispoziţia vizitatorilor Casei Memoriale „Iuliu Maniu“ din Bădăcin, Ştefănucă Chişiu nota în 2001, la vârsta de 72 de ani, o întâmplare de pe vremea când era clasa a III-a primară. Bătrânul îşi amintea despre cum într-o zi „Domnişorul Iuliu Maniu” a oferit elevilor pachete mari cu bomboane în schimbul recitării unei poezii. Premiul cel mare – un pachet de bomboane de 2 kilograme – era oferit elevului care recita o poezie pe care Maniu nu o auzise până atunci.

Prin campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“ se doreşte reabilitarea clădirii, refuncţionalizarea clădirii ca şi muzeu, precum şi amenajarea unui centru destinat activităţilor tinerilor, avându-se în vedere amenajatea unei săli de conferinţe.

Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj

Întreaga activitate legată de evoluția campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*