R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

“Un nou început”, de Kristin Hannah

Titlul pe care vi-l propun lecturii la mijlocul lui septembrie este “Un nou început”, de Kristin Hannah. Apărută în traducere la editura Litera, cartea prezintă povestea unei familii mutată în Alaska, după ce tatăl reîntors de pe frontul din Vietnam nu se poate reintegra nicicum în ceea ce fusese viața de dinainte.

Mutarea este binevenită și totul pare să își intre pe făgașul normal pentru familia formată din tată, mamă și Lenora – zisă Leni. Însă fericirea este de scurtă durată și se spulberă odată cu sfârșitul scurtelor luni de vară, fiind înlocuită de ploaie, frig, certuri, tensiune și violență domestică. Comunitatea mică din orășelul de provincie, bine închegată și formată din oameni ce se cunosc între ei de generații, nu reușește să domolească furia și clocotul interior al fostului soldat, la fel cum nu reușește acest lucru nici soția lui. Prea supusă ideii că iubirea iartă orice și oricât, femeia acceptă brutalitatea soțului și o scuză de fiecare dată, rămânând într-o căsnicie ce seamănă tot mai mult a prizonierat. Cu ea rămâne și Leni, surprinsă la începutul cărții ca adolescentă, iar apoi ca tânără la început de drum. Însă momentul de răzvrătire apare și el, este inevitabil, și aduce cu el o descătușare a forțelor. Nucleul familiei, dar și cel al comunității din micul oraș sunt zguduite din temelii, iar deznodământul vine doar ca să închidă cercurile mereu concentrice.

Deși narațiunea e la persoana a treia, povestea este prezentată prin ochii Lenorei și prin intermediul stărilor prin care ea trece.

Cartea este ușor de citit, dar complexă, oferind o descriere minuțioasă a anotimpurilor și a oamenilor din Alaska ce face cu adevărat plăcere, fără să aducă monotonie și plictis. Detaliile precum activitățile ori gastronomia locală, precum și câte o referire la literatura universală nu sunt decât încă un îndemn de a lectura acest volum și a-l savura pe deplin, cu fiecare pagină citită.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.