Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Turnatie friptie

”Aiete-s ca niștie plăcintuță mnici, ca niștie scoverz mnici. Atâta numa’ că le faci din fărină die mălai. Da din fărină die aceie di la moară din Hida, fărină nu ca grizu cum luaț voi di la măgăzân. Nu, fărină faină, die mălai, da așe-i die fină ca aceie nulașe! Die aceie să folosăști! Îț mai trebe, abunăsamă, laptie prins, laptie acru. Da-l faci tu acasă, nu-l cumpăra că nime nu ști ce bagă aciia în iel! Franțu ști! Pui tu laptie die dhiboliță înt-o oală die lut la prins. Amu, îl lași în casă și până mâni s-o prins, apoi îl pui la rece. Îi vidie numa’ cum să arădică groștioru diasupra! Di-on jejit să arădică!

Pui înt-on castron o finjie die laptie prins, uări duoauă finjii. Cât vrei să faci. Pui sare, o țârucă die broză și fărină die care ț-am spus. Amesteci binie, binie și sparji duoauă uoauă. Iară amesteci, mai pui o lingură die fărină albă și tăt adauji fărină die mălai, tăt amesteci până faci on aluat mai grosuț o țârucă ca die scoverz. Da așe să-l poț turna, că di-aceie-i zâce turnată. Lași o vreme să să ogoiască aluatu ista. Pregătești lespedea și faci amu ptiar cum ai face scoverz: unji o țârucă lespedea, nu pui mult oloi. Poț unje lespediea numa’ cu motroașca.

-Ce motroașcă?
-Lasă că-ț spui mintienaș cum îi și cu motroașca. Așe, după ce ai uns lespedea pui din aluat cu lingura, cam tri linguri pui în lespedie. Le pui seperat hiecare lingură, nu laolaltă! Le întinz on ptic cu lingura. Faci tri plăcintuță una lângă alta și le friji diodată p-o partie ș-api le-ntorci și le friji și pă ceielaltă partie. Și tăt așe până ce gheț tăt aluatu.
Doamnie bunie-s, așe caldie, cu laptie prins rece!
Le poț mânca și cu mniere die prunie uări cu mniere de stup, cu ce vrei le poț mânca. Și reci îs bunie, da tăt mai binie-i să le mânci caldie!

Tă așe poț face și o turtă în cuptor, în ler, în tăpșie. Îi zâce tăt așe, turnată, numa’ că o coci, nu o friji. Poț punie în aluatu din tăpșie și prunie uscatie din loc în loc ș-api o pui în ler. Țo-i spunie odată ptiar cum trebe s-o faci.
Noa! Deie-Vă Dumniezo sânătatie și viață lungă!”

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*