DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Tradiție și spiritualitate, în cinstea țăranului român, în Casa Birăiții de la Iaz

Imaginea țăranului român a fost în mijlocul atenției duminică, 15 septembrie, la Iaz, când poeți și muzicieni consacrați s-au plecat în fața simplității născute la sat într-o manieră neconvențională, care a mers la suflet celor peste o sută de participanți.
Satul românesc este până la urmă locul în care s-a plămădit, a crescut şi s-a transmis mai departe, din generație în generație, conştiinţa naţională şi ecleziastică. Graiul, cântecul, jocul și costumul popular sunt valori inestimabile ce nu trebuie lăsate să se piardă, pentru că fac parte din moștenirea lăsată de ai noștri din moși strămoși, fac parte din noi.
Tocmai pentru asta, evenimentele precum cel de la Iaz- „Plecată cinstire țăranului român” chiar dacă nu au cum să înlocuiască habele de odinioară, transmit valorile neamului mai departe.


Într-un cadru tradițional, cât se poate de potrivit, în curtea Casei Birăiții de la Iaz s-a cântat, s-a recitat și s-a jucat, iar fluierul poetului Irimie Perșa a mângâiat sufletele. Corul Lumină Lină i-a introdus pe cei prezenți în tematica momentului- „Purtăm în suflet dor de veșnicii“, iar minirecitalul interpretat la trompetă și pian de prof. Viorel Mureșan și prof. Ciprian Ghiurco a completat armonios atmosfera întregită de poeții Alice Valeria Micu, Luciana Cosmina Vlad, Sandu Cătinean și artiștii Alice Ghile, Valeria Suciu și nana Florica Bodea.


Evenimentul a fost prezentat de Alice Valeria Micu, care a știut să dea țăranului ce-i a țăranului și a făcut-o cu sensibilitate, mândrie și respect.
De ce acum și nu altă dată ne-a spus Viorel Mureșan, președintele Asociației Trompetiștilor din România, în timp ce ne întâmpina: 2019 este Anul omagial al satului românesc, al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar de aici s-a născut și proiectul „Periplu Cultural Spiritual prin Ardeal- Sălaj“, organizat de Asociația Trompetiștilor din România, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația Alexandra Etno Iaz, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, Asociația Humanitas Zalău, Parohia Sf. Vinere Zalău, Parohia Iaz, comuna Plopiș.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.