Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Topală die afumătură cu laptie

„Ț-am fogădit, când am făcut topala die pui, că ț-oi spunie cum s-o faci și p-aceie cu costiță și pecie afumatie. Nu-i mare lucru, băsamă ai mai făcut topală, da asta-i cu tătuli altăce. Musai s-o gheț cu laptie die dyiboliță! Sui-tie-n pod și taie din costița ceie dingă horn on dărab cam di-o palmă. Mai taie-ț-o scrije die pecie, așe die tri jejitie. Când ai, Doamnie bunu-i peștile afumat! Cre’ că mai afli on dărab mnic… Noa, amu că-s aci, fă binie și spală-le die fum și lasă-le on ceas în apă rece să mai sloboadă sarea. În vremea asta corățăști o ceapă ș-o thipărușe galbână. Spală-le și mânânțălește-le binie, binie. Carnea o mai speli odată și o șterji c-on dosoi. O tai ca îmbucăturile. Coastele dacă-s mai lunji le tai în duauă-tri. Bine-ar hi să le tai c-on hirez mai mnic, să nu zdrobdiești cioantiele să le afli pân topală când ț-a hi lumea mai dragă.

Punie laboșu cela gros pă fitieu, punie tri linguri die oloi și toptiești cătingan ciapa de-ompreună cu thipărușa. Când s-o muiet die tătuli, pui carnia, o amesteci binie cu ciapa ș-o friji tăt așe la foc molcuț. Traji laboșu la marjinie și pui păstă carnia friptă pă jumătatie on vârv die cuțât die poprică dulce. Uniele muieri zâc că iele nu pun poprică. Nu pun că n-au! Io tătdeauna aveam în casă și tătdeauna am pus, nu mult, să nu-i știmbe tare coloarea, că doară aiasta-i topală cu laptie, topală albă! Di-aiestie die gust cam aveam, că aveu jidodii bolduri și aduceu die tăiticele. Merem la Șein o la Mătheșoaia și luam una-alta. Noa, hai napoi la topală! Punie laboșu napoi pă ploaptăn, da’ nu naintie di-a punie păstă carnie apă caldă, așe să cam acopere carnia. Punie fidieu’ și lasă să hiarbă, diabdie s-o auz forcotind. Afumătura tre’ să hiarbă multișor, nu-i ca galița!

-Nu-i cam grea mâncarea asta?
-Defel! Dacă iești sănătos! Die multie uări măicuța nie făce topala aiasta numa’ cu clisă afumată, on ptic să hie acolo die gust. Cu carnie nu nie făce numa’ la sărbători, o’ duminica. Să nu crez tu că mâncam atâta carnie! La o familie, cum ț-am mai spus, șapte-opt oamini, poatie zece, cu tăt cu ăi bătrâni, că stătiem laolaltă, mâncam on porc di la on Crăciun la altu’! Și ce iera mai bun, mâncau bărbațîî, că ii mereu la coasă, la arat, o’ la pădure. Nie făce măicuța topala aiasta, cum îț zâc, cu ciapă cât die multă, tri scrijele die clisă tăiete mânânțăl ș-o găta cu laptie și fărină, noroc că tătdiauna am avut on dyibol, doi.

Așe gheț și topala cu afumătură: tri linguri die fărină nulaș, laptie rece cât să faci o îngroșală lunguță, pui păstă carnie după ce s-o muiet binie, binie, amesteci și stai lângă fitieu până hierbe, că musai să amesteci una-ntr-una!.Traji laboșu di pă foc, pui on pumn, doi die frunză die petrinjei, pui fidieu’ și lași să să ogoiască o vreme. O poț mânca cu ptită, da’ mai bună-i cu mămăligă.
S-aveț poftă și sănătatie cât die multă!”

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*