DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Tocană thipărată die purcel

” – La tocana asta ț-ar trăbui on peștie die porc, asta-i o carnie dulce și una-duoauă să face. Pă lângă pește îț mai trebe o scrijea die clisă uări pecie afumată și, die vrei, mai poț punie și oareșce carnie mai grasă, nu multă, di la grumaz uări di su pântece. Tai coscuță mnici clisa. Tai carnia mai grasă coștie potriditie și peștile îl tai, pă crestul, scrijele groasă cam di-on jejit. Roatiele ieste die peștie le sărez și le dai ș-on colb die thiperi. Treci carnia asta pân fărină albă, scuturi dăraburile die carnie să rămâie numa’ fărina câtă s-o liptit die iele. Așe înfărinatie, friji scrijelile die peștie în oloi pă amânduoauă părțâle.

Peștile să frije repedie! Scoț carnia din oloi și o pui la-ndămână p-onblid. Strecori, die trebe, oloiu. Poatie o mai rămas oareșce fărină arsă. Pui în laboș la loc oloiu și friji în iel, cătingan, coscuțăle die clisă. Le lași să să cârcălească încet și iestimp corățăști duoauă cepe și le tai mânânțăl. Pui ciapa păstă clisă, amesteci și o lași să să moaie o țârucă. Mintienaș după asta pui și dăraburile die carnie mai grasă, iară amesteci și lași să să frigă tăitie laolaltă. Când vez că s-o știmbat coloarea cărnii, s-o aldit, o început a să frije, pui o lingură bună die poprică uări thipărușe măcinată, amesteci și pui apă caldă cât să acoperi binie carnia.

Lași să hiarbă încetuț, vez die sare, pui ș-o lingurucă die cimbru uscat. Până hierb iele acolo, corățăști patru, cinci pere, le speli și le tai scrijele, roatie le tai să hie la o formă cu roatile die peștie. Când îț dai cu sama că s-o cam hiert carnia din tocană, pui perile și, die crez că trebe, mai pui apă caldă. Tăt amu pui o thipărușe dulce tăietă scrijele, amesteci și lași să hiarbă. Corățăști cinci, șasă cățăi die ai și-i zdrobdiești înt-o finjie uări înt-o ulcică, on castronaș.

-De ce scoți întodeauna inima verde de la usturoi?

-Nuștiu di ce! Da așe o scotiea măicuța ș-așe o scot și io. Gâniești c-o zâs odată că-i amară și mai binie o țâpă! Noa, pui păstă aiu zdrobdit tri, patru linguri die apă caldă și când vez că s-o hiert perile pui zama asta cu ai în tocană, diodată cu dăraburile die carnie pă care le-ai fript și le-ai pus diopartie. Mai dai on clocot-duoauă, nu trebe mai mult că peștile-i fript, amu pui thiperi cât die binie să-l sâmțăști, îi vidie că s-o mai îngroșet zoaftu și di la pere și di la fărina di pă carnia friptă dietilindi. Noa, morătură, ptită proaspătă și-i gata mâncarea!

S-aveț poftă și sânătatie, cât die multă s-aveț!”



niciun comentariu

Lasă un comentariu