Cînd am intrat, azi, în curtea Centrului de Cultură și Artă Sălaj – partenerul și gazda tîrgului de produse locale, organizat de Asociația ViitorPlus, și am văzut mesele pline cu bunătățuri, parcă am fost transportat înapoi în trecut, cu cel puțin o mie de ani, cînd la Jibou, tot pe vremea asta, se organiza Tîrgul de Toamnă, chiar lîngă trecerea cu cale ferată din oraș. Și acum îmi mai amintesc de nenea Szasz Karoly (ori Karcsi?), șeful Aprozarului de atunci, cum stătea ca un colonel de mîndru în fața unei construcții de rafturi, parcă era o tribună, plină cu tot felul de produse, legume și fructe. Tone de produse.
Oarecum la un nivel mai timid s-a desfășurat și tîrgul de azi, de la Zalău, cu producători locali care și-au pus pe mese produsele și aveai de unde alege: mere, pere, miere de toate felurile, sucuri naturale, must, struguri, produse de panificație, slănină afumată, kaizer și alte delicatese, precum mușchi țigănesc, mușchi presat etc și nelipsita pălincă de Sălaj.
Totul într-o atmosferă plăcută, de toamnă tîrzie caldă, acompaniată de muzica live a unor tineri cu talent.
Și m-a bucurat enorm că lumea începe să răspundă invitațiilor de acest gen, la fel cum începe să apară lumea bună și la vernisaje, teatru ori prezentări de carte.
Eu zic că în asta constă forța noastră, obiceiurile și tradițiile, pe care, într-un fel, trebuie să le reinventăm și să le promovăm, pentru că altfel vom intra și noi în mașina de tocat europeană, care uniformizează tot.
niciun comentariu