DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Tinerii ceheni mai păstrează tradiţia Farsangului. Măscuraşii de la Jibou au dispărut de peste 70 de ani

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Primăria şi Casa de Cultură Orăşenească Cehu Silvaniei organizează sâmbătă, 2 februarie, de la ora 18,  la casa de cultură din oraş, tradiţionalul Bal al Farsangului, pentru copii şi pentru tineri. Farsangul este un vechi obicei maghiar, de alungare a iernii, cu ocazia căruia copiii şi tinerii se maschează, dansează şi se distrează.
Szoke Ana, una dintre persoanele implicate în organizarea balului tradiţional, spune că ziua de mîine este dedicată, în special copiilor, care şi ei se vor masca, dar, carnavalul se va limita mai mult pe dans şi distracţie, prin invitarea unei trupe de muzică tradiţionale din Sfîntu Gheorghe – Folker,, alături de care copiii vor putea învăţa dansuri străvechi, precum şi să facă cunoştinţă cu unele instrumente muzicale din vremuri de mult uitate.
O altă manifestaţie de acest gen, de data asta pentru tinerii trecuţi de pragul adolescenţei va avea loc marţea de dinainte de Miercurea Cenuşii, adică prima zi a postului Paştelui, tineri care costumaţi cu fel de fel de măşti vor bate la uşile caselor cu fete tinere, aducînd voia bună şi primele semne ale primăverii în cămine.
Mai trebuie amintit faptul că Farsangul este un vechi obicei, cu origini păgîne, de distracţie, voie bună, chef şi de socializare, ocazie cu care tinerii îşi pot căuta şi, poate chiar găsi, perechea.
Un obicei foarte asemănător exista şi în Jibou, pe nume “măscuraşii”, tradiţie cu ocazia căreia tinerii colindau casele cu fete, aducînd voia bună prin distracţie şi chef. Important era ca gazda să le ofere ceva, orice, pentru ca primăvara să vină. Din păcate, la Jibou, această tradiţie a dispărut de peste 70 de ani.
Pe de altă parte, ziua de mîine coincide şi cu ieşirea ursului din peşteră, semn al venirii primăverii – în cazul în care acest lucru se întîmplă. Dar, cum la Jibou nici vorbă de urşi, tradiţia spune că e ziua în care vulpea trece rîul. Dacă rîul este îngheţat, şi vulpea poate ajunge pe celalalt mal, primăvara e aproape. În cazul în care nu poate trece apa, e semn că vin alte zile de îngheţ. 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu