DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Telefonul personal al lui Iuliu Maniu ajunge acasă la Bădăcin

Vechiul telefon cu manivelă, ce se afla pe biroul lui Iuliu Maniu, în casa din Bădăcin, a fost recuperat de la un șimleuan, care l-a oferit părintelui Cristian Borz pentru a fi expus la locul său, în Casa Maniu.

„După arestarea lui Iuliu Maniu în 1947, o mare parte a mobilierului din casa de la Bădăcin a juns în sediul Partidului Muncitoresc Român din Șimleu Silvaniei, de acolo câteva piese de mobilier au ajuns în sediul Primăriei, sau în sediile diferitelor instituții din perioada respectivă. Spre exemplu, biroul lui Iuliu Maniu a ajuns în sediul unei Cooperative din Simleu, un cetățean care a vizitat recent muzeul nostru a recunoscut  biroul și mi-a spus că tăia chitanțe pe el, neștiind atunci că era biroul lui Iuliu Maniu. Acesta a fost și parcursul telefonului, cine știe în câte instituții a fost folosit, important este că l-am recuperat și el va fi expus în biroul lui Iuliu Maniu din casa de la Bădăcin“, a declarat părintele Borz, cel care se ocupă de reabilitarea Casei Maniu.

În această perioadă, mai multe obiecte ce au aparținut lui Iuliu Maniu se întorc acasă și se pregătește expoziția permanentă ce va permite vizitatorilor să cunoască locul atât de drag Sfinxului de Bădăcin. Casa Maniu va fi deschisă în urma lucrărilor de reabilitare realizate exclusiv din donații, în 12 octombrie, în cadrul unei ceremonii festive.

„Am început să mutăm obiectele care au aparținut familiei Maniu, din demisolul Bisericii greco-catolice, acolo unde au fost păstrate din 2010, și să le așezăm la locul lor, în casa din Dealul Țarinei“, a spus părintele.


...

niciun comentariu

Lasă un comentariu