DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Spectacolul „Sunt una dintre fortunate”, pe scena din Zalău

Premiera spectacolului ,,Sunt una dintre fortunate” va avea loc miercuri, 06 noiembrie 2019, de la ora 19:00, la Sala Transilvania din Zalău . Spectacolul este unul din rezultatele proiectului ,,Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural”, proiect de intervenție culturală, co-finanțat de Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria Comunei Hida, derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în parteneriat cu instituții locale (primării și școli) și cu sectorul artistic independent din domeniul artelor performative și artelor vizuale.

După premiera de la Zalău, spectacolul „Sunt una dintre fortunate” se va juca pe 9 noiembrie la Căminul Cultural din Hida, pe 10 noiembrie la teatrul Reactor de Creație și Experiment din Cluj, pe 16 noiembrie la Căminul Cultural din Marca, iar pe 17 noiembrie la Căminul Cultural din Carastelec.

„Sunt una dintre fortunate” este un spectacol despre sutele de mii de copii români care au crescut între două telefoane, între două pachete, care au suflat în lumânări aniversare pe video. Este despre mamelor lor care au plecat fără să se poată uita înapoi, care au îngrijit simultan bătrâni în Italia și copii în România, şi care au reuşit să găsească forța de a rămâne la suprafață într-un climat economic extrem de nesigur, atât acasă, cât și în ţările spre care au plecat. Este despre cei care au învăţat să trăiască între aici şi acolo.

„Sunt una dintre fortunate” ne prezintă cum la începutul anilor 2000, în căutare de mai bine, o femeie își împachetează câteva haine și pleacă în Italia, unde ajunge să lucreze ca badantă. Fiul ei de șapte ani rămâne acasă, în grija bunicii. Cu o privire intimă, ,,Sunt una dintre fortunate” dezvăluie secvențe din evoluția relației mamă-fiu, dar și parcursurile lor individuale.

Textul are la bază câteva din cele 50 de interviuri realizate în cadrul proiectului Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural – cu precădere  în satele Carastelec, Hida și Marca, județul Sălaj.

Spectacolul va fi supratitrat în limba maghiară, iar accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Regia: Lorand Maxim; Distribuție: Oana Hodade, Dániel Láng, Doru Taloș; Documentare: Ágota Ábran, Corina Bejinariu, Valer Simion Cosma, Iulia Hossu, Lorand Maxim, Vlad Petri, Anda Pop, Alexandra Voivozeanu; Muzica: Panna Adorjáni, Zsolt Bodoki-Halmen, Dániel Láng; Text: Alexandra Voivozeanu; Scenografie: Anda Pop. 

Parteneri: Primăria și Consiliul Local Hida; Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida; Primăria și Consiliul Local Carastelec; Școala Gimnazială Nr. 1 Carastelec; Primăria și Consiliul Local Marca;  Școala Gimnazială Nr. 1 Marca; Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale; Asociația Reciproca (Cluj); Asociația Reactor de Creație și Experiment (Cluj); Asociația Váróterem Projekt (Cluj); Asociația Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale din Telciu (Bistrița-Năsăud).

Parteneri media: Observator Cultural; Baricada; Sălăjeanul; Sălăjeanul TV, Sălajul Pur și Simplu.


  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu