Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Șoancă die Paști

„Ala nu-i Paști fără șoancă hiartă! Nici să nu tie gâniești să nu faci! Încă di la tăietu porculi mnisărășu când împărțeștie carnia formăleștie di la bun început șoanca pântu Paști. Ala-i bistoș! În Săptămâna Mare tie sui în pod și aleji ce-i punie la hiert: șoanca întreagă, jumătatie die șoancă, pecie, pticiorag, coroai, peștie, ce vrei și cât vrei, după câți oamini sânteț în casă. Că ai die undie aleje, nu? Jancsika, nănașu-tău, keresztata, cum zâcie iel, m-o învățat cum să hierb ce am die hiert pântu Paști. Că doară, cum ț-am mai spus, iel lucra la Arad la abator, tăitie le știea!

Noa, iel mni-o arâtat cum să leg carnia afumată naintie di-e o-a punie la hiert. Zâciea iel că așe trebe legată strâns, așe să hiarbă carnia. Pă iel l-am văzut odată cânt i-o hiert șoanca la mamă-sa, la Jzujzika neni. Iel, Jancsika, băga șoanca înt-o straiță die jolj, albă, o straiță strântă, di-abdiea o trăjiea păstă șoancă. Lega straița și o băga cu tătuli la hiert. Vez că veci nu l-am întrebat di ce o hierbe așe! Da, știea iel ce știea. Mnie mni-o zâs numa’ s-o leg. Tăt iel nie aduciea di la Arad ce să puniem la hiert cu carnia: frunză die bombir, thiperi, coriandru, ienibahar, tăitie boabe, niemăcinatie. Di la o vreme o-nceput a aduce și boldașii din Hida, aducieau în boldurile lor, aiștia, boldașii tăț ierau jidodi, da aducieau die tăiticele!

Noa, ai legat binie carnia și tie sămălești în ce vas o hierz. Die hierz șoanca întreagă, îț trebe o oală mare, di-aceie di la nunț. Iei oala, pui carnia legată în iea și pui apă rece cât să treacă păstă carnie cam di-o palmă. Scoț carnia din apă. O-ai băgat numa’ să vez cam câtă apă-ț trebe. În apa ceie pui bombiru și boabile die care ț-am spus. Pui oala cu apa la hiert, după ce dă oareșcâtie clocotie pui carnia în apa hierbintie. Când iară începe a clocoti faci focu mai încet și lași să forcotiască cam on cias pântu hiecare chilă die carnie. Tie mai uiț la iea, o coț cam cât îi die hiartă, nu tătă carnia hierbe înt-on fel.

Poț cota c-o țăpușe. O faci cum îț place, da nici să hie nehiartă nici să să zdrobască die tătuli. Ie-i oala di pă foc și lași carnia să să răciască în zama în care o hiert. Api o scurj, o lași să să scurgă și, die vrei, o baji o țârucă în ler. Să mai scurje die unsoare acolo în ler și să mai scorțăleștie pă din-afară, să uscă on ptic. Asta o faci cu o zâ naintie die Paști, Să mâncă rece cu hirian uări cu rădită răzălită. Ar trăbui să hie amu și rădiță die lună. Șoanca cu uoauă roșii, cu hirian, ciapă verdie și rădită, noa, așe-s Paștile!
Alduiască-Vă Cel di sus și să vă De-ie sânătatie!”

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*