DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Șimleu Silvaniei. Bibiloteca Orășenească îi poartă numele lui Alexandru Sterca Șuluțiu, unul dintre întemeietorii învățământului românesc din Sălaj

Niciun alt oraș din Sălaj nu are o istorie atât de bogată ca Șimleu Silvaniei, care, așa cum a scris Vasile Vetișanu-Mocanu în a sa carte despre orașul de sub Măgură, ”face parte din rândul orașelor mici cu destine mari.”

Numit paroh, protopop și vicar al Silvaniei, moțul Alexandru Sterca Șuluțiu (cunoscut și ca Alexandru Sterca-Șuluțiu de Cărpiniș) a desfășurat o bogată activitate pentru emanciparea națională, fiind considerat, după Gheorghe Șincai, întemeietorul învățământului românesc din Sălaj. În 1844, Șuluțiu dă directive pentru uniformizarea organizării învățământului din Sălaj și colectează manuale pe care le aduce de la Blaj. Școlile sălăjene, care în concepția lui Șuluțiu aveau un rol de emancipare națională și socială, și-au căpătat desăvârșita organizare abia în 1850, când sub președinția lui Șuluțiu a avut loc, la Șimleu, un mare sinod vicarial. Sinodul de la Șimleu a marcat organizarea reală a școlilor din Sălaj și a prefațat o nouă epocă în evoluția și redeșteptarea națională și culturală a sălăjenilor.

Datorită reputației sale, Alexandru Sterca Șuluțiu a fost propus pe primul loc la scaunul vlădicesc de la Alba Iulia și Făgăraș. În scurt timp, această episcopie a fost ridicată la rangul de mitropolie, iar în 1855 Alexandru Șterca Șuluțiu a fost numit mitropolit.

Șuluțiu a avut un rol deosebit de important în pregătirea Revoluției de la 1848 în Sălaj.

Marele vicar al Sălajului a încetat din viață la 7 septembrie 1867, iar pe mormântul lui au fost săpate cuvintele: ”Numai moartea mă desparte de Națiune”.


  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu