DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Simina Paler, o româncă abia întoarsă dintr-un stagiu de practică în Parlamentul german: “Mi-ar plăcea să văd și în România mai multă transparență în ceea ce privește modul de lucru al instituțiilor publice și luarea deciziilor în câmpul politic”

Să vrei constant să înveți ca să te ajuți pe tine și pe cei din jur, să înțelegi cum poți construi trainic bunul mers al lucrurilor, să ieși din zona de confort și să te implici. Să faci asta ca să îți ajuți propria țară să se dezvolte și să o faci și să spui asta clar și răspicat – asta numesc eu un om asumat, curajos și frumos. Simina Paler este unul din acești tineri de 20 și ceva de ani pe care România îi scoate ca pe niște geme ascunse și le aruncă în sus, ca pentru a lumina mai departe drumul deja ascuns într-un prezent politico-economic prea tulbure și prea încețoșat. Mai jos, un dialog limpede, concret, care picură in suflet speranță.

– Anul trecut aveai un job în Cluj, și orasul din inima Transilvaniei era pentru tine a doua casă. Cum ai ajuns să câștigi modulul de practică în cadrul Parlamentului german?

Decizia de a aplica pentru programul de practică din cadrul Parlamentului german a venit în primul rând din dorința de schimbare, din dorința de a face ceva inedit, ceva nou. Așadar, după ce am trimis toate actele necesare, am trecut printr-un proces amplu de selecție în urma căruia am fost acceptată să particip la programul intitulat “Internationales Parlaments-Stipendium”. Acela a fost momentul în care am renunțat la jobul pe care îl aveam in Cluj.

– Cu ce gânduri te-ai dus la Berlin?

– Curiozitate, entuziasm, dorința de a învăța cât mai multe lucruri noi, de a cunoaște oameni și culturi diferite.

– Care a fost programul unei zile normale în perioada petrecută în Berlin?

– Fie că era vorba despre diferite activități/workshopuri/seminarii la care participam, fie că era o zi normală de munca, programul începea la ora 9:00 și se încheia la orele 16:00 sau 17:00. În săptămânile plenare însă – două pe lună – programul devenea mai intens și mai aglomerat, astfel încât de multe ori participam la evenimente până la ora 20:00.

“Jocul politic este asemănător, indiferent de țara unde se desfășoară”

– Care sunt valorile pe care le-ai remarcat acolo și pe care ai vrea să le zărești mai mult și în peisajul socio-politic din România?

– Consider că “jocul” politic este asemănător indiferent de țara în care se desfășoară. Am putut, însă, să remarc o mai bună organizare în ceea ce privește planificarea ședințelor și a programului de pe ordinea de zi. Diferența cea mai mare o reprezintă, însa, din punctul meu de vedere, calitatea și răspândirea știrilor atât în mediul online, cât și la televizor sau radio. Acolo, cetățenilor le este mult mai ușor să rămână informați cu privire la noutățile și schimbările care au loc în lume, acest lucru datorându-se aplicațiilor online de știri, ziarelor care se găsesc gratuit în locurile publice șamd. Pe viitor, mi-ar plăcea să văd și în România o transmitere mai eficientă a știrilor către populație și mai multă transparență în ceea ce privește modul de lucru al instituțiilor publice și luarea deciziilor în câmpul politic.

Tinerii din țări defavorizate – cu adevărat inspiraționali

– Ce oameni ai cunoscut și te-au inspirat?

– Fiind înconjurată de oameni din 36 de țări diferite, aceștia au reprezentat o inspirație pentru mine încă din prima zi în care i-am cunoscut. Am avut lucruri de învățat de la fiecare dintre ei, am învățat să fiu mai tolerantă și mai empatică vis-a-vis de idei și păreri complet diferite față de cele cu care eram deja obișnuită.  Cu adevărat inspiraționali au fost mai ales tinerii care provin din țări defavorizate. Optimismul lor și bunul simț sunt valori pe care am învățat să le apreciez mai mult .

– În ce măsură îți influențează parcursul profesional de acum încolo practica în Parlamentul German?

– Această practică m-a făcut să înțeleg exact cum funcționează procesul legislativ al uneia dintre cele mai influente țări la nivel mondial. Totodată, lucrând într-un mediu în care am fost înconjurată doar de oameni din alte țări, am realizat că pe viitor mi-ar plăcea ca parcursul meu profesional să meargă într-o direcție în care să fiu în poziția de a-mi putea ajuta propria țară să se dezvolte. Sunt încrezătoare că experiența trăită în Berlin mă va ajuta mult în sensul ăsta.

Berlinul – “un amalgam de multiculturalism, agitație și multă istorie”

– Cum a fost adaptarea la stilul nemțesc de viață, fie și pentru o perioadă de doar câteva luni?

– Adaptarea la stilul nemțesc de viață a fost una ușoară, datorită faptului că în trecut am studiat pentru un an de zile în alt oraș din Germania, Magdeburg, iar apoi am locuit o scurtă perioadă de timp la Viena.

– Cum se vede Berlinul la 20 și ceva de ani?

– Berlinul este un amalgam de multiculturalism, agitație și multă istorie. Un oraș pe cât de dinamic și haotic, pe atât de viu și de aparte față de toate celalalte orașe nemțești. O metropolă care se află mereu în mișcare, un loc în care niciodată nu te poți plictisi.

– Dacă ar fi să numești trei lucruri pe care le-ai învățat în aceste luni petrecute în Germania, care ar fi acelea?

– Toleranță, empatie și pragmatism.

“Plecarea la Berlin m-a maturizat din toate punctele de vedere”

– Cât de diferită este Simina care a plecat la Berlin față de cea care se întoarce acasă?

– Îmi place să cred despre mine că din orice experiență am capacitatea să pastrez doar lucrurile pozitive și cele din urma cărora am avut ceva de învățat. Așadar, cred că plecarea la Berlin m-a maturizat din toate punctele de vedere, m-a facut să devin mai conștientă de problemele cu care ne confruntăm zi de zi și, totodată, m-a învățat cum să abordez și cum să manageriez provocări și situații mai puțin confortabile, m-a responsabilizat și mi-a dezvoltat un simț critic de a privi lucrurile.

– Cum vezi tu următorii 3 ani pentru tine?

– În următoarea perioadă o să muncesc foarte mult pentru a-mi atinge țelul, și anume de a intra în diplomație. Așadar, va fi o perioadă intensă.

– Ce sfat ai da unui tânăr care ar vrea să aibă șansa unui modul de practică într-o altă țară?

– Să citească mult, astfel încât să fie foarte bine informat despre tot ce ține de țara respectivă, să își perfecționeze pe cât posibil limbile străine pe care le cunoaște și să fie întotdeauna încrezător în propriile forțe.


...

niciun comentariu

Lasă un comentariu