|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Silvania, această fortăreață strategică de interes local, național, ba chiar mondial, unde nu-i voie să se facă poze. Doar să se dea bani

Acuma, nu știu dacă cei care pun tot felul de abțibilduri cum că în clădirea aia în care intri, oricare ar fi ea, e interzis să intri cu aparate foto, reportofoane și alte din ăstea care înregistrează au auzit de smartphone. Telefonu’ care face poze, cum ar veni. Probabil că nu, de aia lipesc abțibildurile cu pricina, că altfel ar fi știut că până și cel mai nașpa și ieftin smartphone face toate astea. Și atunci, n-ar fi mai bine să nu fie voie cu telefonu? Păi nu, că atunci cine să mai aducă bani la teșcherea?

”Alo, domnu’, n-ai citit la intrare că aici nu se fac poze?”, se aude, printre gâfâituri, graiul grav de serviciu al paznicului de la Silvania, de la etajul al doilea al clădirii.

Degeaba faci ochii mari și, după ce-ți revii, zici că te-ai oprit să te uiți pe geam, și, cum te uitai și ai văzut ceva ce ai vrut să fotografiezi, aia ai și făcut. Adicătelea, domnu’ paznic, n-am făcut poze clădirii, ci orașului. Sau dacă ai făcut poze prin fereastră, ai pozat ce, tranparența geamului?

”Alooo, domnuuuuu, nu auzi, ce, n-ai citit la intrare că nu-i voie să faci poze? Deloc. Nici la oraș sau la alte clădiri. Nu-i voie să faci poze nici aici, nici de aici”, se încruntă paznicului, transpirând deja de la cei câțiva metri pe care i-a făcut în goană, la semnalizarea unui vigilent, vânzător și el la etajul al doilea în marea clădire strategică de interes național, ba chiar mondial.

Mai zici o dată, de două ori că n-ai treabă cu clădirea cu pricina, ci cu ceea ce se vede pe geam, recte orașul, care, nu-i așa?, nu-i a lu’ șefu. Paznicul își umflă pieptul și tot îi dă înainte cu ”Aloo, domnu, aici nu se fac poze, ce, n-ai citit ce scrie la intrare?! Au mai fost și alții ca tine, ce crezi tu… Aicea nu se fac poze. Ce tot îmi zici tu de geam și de oraș…”

La intrare nu scrie nimic, e doar un desen cu un aparat foto peste care-i o dungă roșie. Probabil că în limba păznicească asta înseamnă că nu se fac poze nici la clădire, nici din clădire, ba, mai mult, dacă te uiți pe geam mai mult de 5 secunde e pentru memoria fotografică, deci, clar, nnnngggg, faci poze mental. Nu-i voie. Oricum, trecerea bruscă de la ”domnu” la ”ce crezi tu” e semn că degeaba încerci un dialog, că n-ai cu cine, așa că am renunțat la încercarea de dialog. Plus că mi-era, deja, milă de cum își umfla pieptul a voinicie paznicul clădirii strategice de interes local, ba chiar mondial (că de aia nu-i voie cu poza la purtător) și am ieșit din magazin.

Normal, ca să nu se supere șefu’ dacă o să vadă poza, am renunțat la poza cu pricina și am făcut o alta fix de lângă clădire, la 5 metri mai jos de geamul cu pricina. Acolo unde trotuarul nu e a lu’ șefu.

3 comentarii

 1. Alt Cetatean says:

  Spre deosebire de “Cetatean” – eu inteleg si sunt de acord cu articolul. Poate pentru ca sunt fotograf deci nu pot fi obiectiv. Chiar si asa unele locuri trebuie protejate. Altele nu si e o cretinitate sa ceri sa nu se faca poze intr-un loc fiindca “asa vrei tu” ori sa pari automat “suspect” daca faci poze intr-un loc. Dar sigur ca legile s-au facut pentru unii care au unele lucruri de ascuns si asa e mai simplu.

 2. Cetatean says:

  Cat timp exista abtibildul cu aparatul foto taiat nu inteleg care e problema. La fel e si la alte cladiri, obiective militare sau manastiri spre exemplu, chiar nu inteleg de unde rezulta nemultumirea dumitale, omul isi facea treaba si isi respecta fisa postului, deci nu inteleg de unde nemultumirea dumitale. Faptul ca te legi de conditia fizica a unei persoane sau de modul in care vorbeste sau ti se adreseaza, nu rezulta altceva decat ca esti mai prejos decat acea persoana. Inteleg ca Zalaul este un oras mic unde nu se intampla evenimente de mare insemnatate, dar nici sa fii carcotas pt o chestie minora si indreptatita din punctul meu de vedere.

  • Fotografiescu says:

   Abțibildurile cu fotografiatul interzis se referă la clădirea cu pricina. Dacă faci poză prin geamul clădirii, la oraș, la o stradă ori la o clădire de lângă, de exemplu, nu înseamnă că fotografiezi clădirea pe care e lipit abțibildul. Sau, dacă faci o poză prin geamul clădirii, înseamnă că faci poză clădirii în sine? Adică ai fotografiat ce? Transparența geamului clădirii cu abțibild? Oricum, comentariul dumneavoastră, stimate cetățene, nu e altceva decât o cârcoteală, un fel de Gigi-contra. Inteligent, desigur. Însă a compara un supermarket cu un obiectiv militar ori o mănăstire… pe bune? Și, din punctul dumneavoastră intelligent de vedere, un paznic nu ar trebui să aibă o condiție fizică bună? Ori să știe să vorbească respectuos? Altfel, e liber la comentat, că nu există abțibild pe care să scrie ”comentatul interzis”. Înainte de a comenta, pentru cultura dumneavoastră, căutați în dex ce înseamnă pamfletul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*