DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Sfinţii Petru şi Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerişului

Cei doi apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiţi împreună pentru că au fost martirizaţi în aceeaşi zi, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero, ziua de 29 iunie marcând şi miezul verii agrare şi perioada secerişului.

Petru şi Pavel sunt consideraţi discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la răspândirea creştinismului în lume, pe 29 iunie încheindu-se postul ţinut în cinstea celor doi apostoli, numit în popor Postul Sânpetrului.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica intre textele canonice ale Noului Testament (Pavel – 14; Petru – 2).

În această zi au onomastica toţi cei care poartă nume de: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula.

Sânpetru de vară, aşa cum este denumită în limbaj popular ziua de 29 iunie, aduce cu ea mai multe tradiţii şi obiceiuri. Sfântul Petru este patronul agriculturii, se îngrijeşte de recolte, căldură şi ploaie şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce nu ţin cont de el. În unele zone ale ţării se spune că atunci când Sf. Petru plesneşte din bici sar din el scântei care, odată ajunse pe pământ, se transformă în licurici. O altă credinţă strămoşească spune că, atunci când oamenii o iau pe căi ce nu au de-a face cu cele sfinte, SânPetru porneşte grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

Din bătrâni se mai povesteşte că în ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, privighetorile şi cucii nu mai cântă şi se transformă în şoimi, păsările revenind la forma lor în ziua de Buna Vestire.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu