DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Sfântul Andrei, ocrotitorul României

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Andrei în fiecare an pe 30 noiembrie. Acesta este considerat și ocrotitorul României.

Andrei s-a născut la Betsaida, un mic orașel de pe malul lacului Ghenizaret. Fiu al lui Iona, care se trăgea din Galileea și frate al lui Petru, printre primii ucenici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Înainte de a sluji pentru a propovădui cuvântul Domnului și de a deveni Apostol, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezatorul. La o zi distanță dupa Botezul Domnului în Iordan îl vede pe Ioan cum arăta cu degetul spre Hristos și zice „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.

Astfel, îl convinge ți pe Petru să îi ofere toată dragostea lui Hristos. Din acest motiv Sfântului Andrei i se mai spune „cel dintâi chemat al Domnului”, potrivit calendarulortodox.ro

În popor, noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Conform oamenilor, în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc în timp ce oamenii se apară de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

Există foarte multe obiceiuri și superstiții legate de Sfântul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu revolta, cu maritișul și cu protecția oamenilor împotriva spiritelor rele care în această seară bântuie alături de cei vii.

Oamenii mai superstițioși sunt de părere că în noaptea Sfântului Andrei lupii încep a vorbi cu grai de om, spunând lucruri de-a dreptul înfiorătoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacați de acesti lupi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.

Pentru a reuși să alunge spiritele rele, românii folosesc usturoiul pretutindeni, fie la grajdurile alimalelor, fie la cruciulițele făcute pe mâinile copiilor.

Aceasta este o așa-zisă noapte magică, când pentru a se ține în cumpănă răul, se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii. Unul dintre acestea este faptul că se unge cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă. Până și la grajduri se punea usturoi, astfel încât vrăjitoarele sau răul să intre în animale.

De asemenea, oamenii cred că în ajun apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite deoarece au dus o viață nepotrivită sau luată prin violență, care bântuie străzile. Pentru a se apăra, oamenii se foloseau de usturoi, în timp ce copiilor li se făcea cruciulița cu usturoi pe mânuțe, mâncare cu usturoi.

Fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul.

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei va arăta cum va iarna care urmează. Dacă va fi cer senin în această noapte, iarna care vine va fi una blândă, se arată pe calendarulortodox.ro


  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu