Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău
Directioneaza 2% pentru un altfel de jurnalism. Formularul poate fi descarcat AICI

Șezătoare cu Pădureanca – Ziua Universală a Iei la Zalău

Fundația Agapis Sălaj pune Zalăul pe harta internațională a evenimentelor generate de sărbătoarea fenomen „Ziua Universală a Iei”, prin cea de-a patra ediție a proiectului itinerant „Șezători în Țara Silvaniei”, sâmbătă, 24 iunie, în Amfiteatrul din Parcul Central Municipal Zalău, începând cu ora 21.00. Astfel, printr-un eveniment urban special se va celebra ia/cămeșa/spăcelul tradițional, într-un mod inedit: o șezătoare atipică, cu o expoziție de fotografie și cămăși, o pledoarie pentru ie, muzică și proiecția unuia dintre cele mai iubite filme românești: ”Pădureanca”. Invitat special va fi chiar protagonista celebrei producții, cunoscuta actriță Manuela Hărăbor.

Intrarea se face pe bază de invitații care se găsesc la sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Zalău din Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4-6, începând cu data de 14 iunie 2017, de luni până duminică, între orele 09:00 – 17:00.

Programul evenimentului:
• Poveștile Iei – expoziție de fotografie, cămăși și povești, realizată în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj;
• Moment muzical susținut de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Porolissum al Casei Municipale de Cultură Zalău;
• Pledoarie pentru ie – etnograf Corina Bejinariu, directorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău;
• Proiecție film „Pădureanca” în prezența și cu intervenții ale actriței principale Manuela Hărăbor, realizată în parteneriat cu Municipiul Zalău – Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău.

Cod vestimentar: ie/chimeșă/spăcel. Alb.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Municipiul Zalău – Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, Centrul de Cultura și Artă al Județului Sălaj și Casa Municipală de Cultură Zalău. Cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, ADI Sălaj Plus, Colțul Românesc, Direcția Județeană de Cultură Sălaj, Hoinar prin Sălaj, Muzeul de Pânze și Povești, Mândra Chic.

Pădureanca este unul dintre cele mai iubite filme românești care a împlinit 30 de ani de la lansare. Filmul a fost realizat în anul 1986, poartă semnătura regizorului Nicolae Mărgineanu și este inspirat din nuvela omonimă a scriitorului Ioan Slavici. O poveste de dragoste neîmplinită care scoate în evidenţă mentalităţi şi atitudini specifice universului rural din Transilvania sfârşitului de secol XIX, care mai face parte încă din Imperiul Austro-Ungar. Din distribuție fac parte: Manuela Hărăbor, Victor Rebenciuc și Adrian Pintea.

Ziua Universală a Iei este un eveniment internațional de celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar afla pe planetă. Această zi este o inițiativă fără precedent care a luat naștere pe rețeaua de socializare Facebook, unind iubitorii României din toate colțurile lumii. Inițiată în ianuarie 2013 și coordonată de comunitatea online La Blouse Roumaine, Ziua Universală a Iei s-a sărbătorit pentru prima dată pe 24 iunie 2013, de Sânziene. În acești patru ani, Ziua Iei a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente, în 55 de țări, 130 localități, peste 200 de evenimente și a contribuit decisiv la repoziționarea iei și culturii tradiționale românești după 27 de ani de la căderea comunismului.

Fundatia Agapis este una dintre cele mai vechi organizații nonguvernamentale din Sălaj care desfășoară cu succes nenumărate proiecte de educație și dezvoltare locală.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*