DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Sălăjeni și români din toată țara au fost „Împreună, pentru Iuliu Maniu”, cu decență, demnitate și dăruire

Un eveniment la care cei ce au ales să fie prezenți și au răspuns invitației publice lansate de Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, prin directorul Doina Cociș, au făcut-o dintr-un sentiment de responsabilitate pentru istoria națională și imobilul de la Bădăcin, pe care fiecare dintre noi avem datoria morală de a-l salva, a-l reda și a-l da mai departe generațiilor următoare, care au nevoie de modele de demnitate, verticalitate, implicare, valoare și decență politică. Un eveniment în contextul căruia  s-au făcut mai multe donații din partea mediului de afaceri, instituțiilor publice, Episcopiei Greco- Catolice Oradea, participanților și susținătorilor de departe. Suma astfel obținută, în valoare de 123.841 de lei, va merge către finalizarea lucrărilor la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

Pentru că așa cum a spus moderatoarea evenimentului, vedeta de televiziune Iuliana Tudor: „Sunt prima care trebuie să-mi respect valorile țării și dincolo de toate acestea, dacă îmi doresc o Românie frumoasă, trebuie să înfrumusețez locul  în care trăiesc“, fiecare dintre noi trebuie să fie primul care face ceva, dacă vrem ca gestul să fie urmat și de alții, dacă vrem să transmitem valorile adevărate celor care vin după noi. Și un astfel de gest a fost făcut de cei circa 200 de participanți la gala caritabilă „Împreună, pentru Iuliu Maniu”, care prin prezența lor au făcut ca proiectul de redare a Casei Maniu românilor să fie mai apoape de momentul în care se va încheia. Casa asta, care de-atâta amar de ani suferă şi așteaptă în tăcere împlinirea dorinței lui Maniu ca „Pe domeniul de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tineri”. Casa asta, pe care voi ați salvat-o și pe care, cu puţină bunăvoinţă şi strădanie, o putem transforma într-un Muzeu, unde istoria să îşi afle locul ei şi să ne depene, de pe firul vremii, întâmplări din care sînt multe de luat aminte şi care, invariabil, încep toate cu „A fost odată…”.

Printre invitaţi s-au numărat Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului,  Ioan Bolovan, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca,  reprezentanţi din Ministerul Culturii, reprezentanţi ai Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, directori ai direcţiilor de cultură din ţară, oficialităţi județene și locale, repezentanţi ai mediului de afaceri, oameni care au dorit să pună o cărămidă la salvarea Casei Maniu.

În cadrul evenimentului a fost rulat spotul campaniei publice „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, inițiată de publicația Sălajul pur și simplu cu părintele Cristian Borz dar și un scurt metraj cu povestea Casei Maniu de pe Dealul Țarinei, realizat de Claudia Șimon.

Atmosfera Galei Culturii, eveniment cu tradiție în Sălaj, care a luat, anul acesta, forma unui eveniment caritabil, a fost una sobră și plină de decență, în care s-a vorbit despre Iuliu Maniu, despre valorile neamului românesc, au fost scoase la licitație 10 batiste de colecție cu monograma familiei Maniu, realizate în atelierul de zestre contemporană „Mândra Chic”, două tablouri ale pictorului Gheorghe Ilea și o carte ce a aparținut lui Iuliu Maniu, donată de către jurnalistul Marius Avram din Cluj.

Primele 10 batiste suvenir realizate de femeile din satul lui Maniu, pe pânză de casă, cu monograma familiei Maniu și semnătura artizanului Marii Unirii, în atelierul de zestre contemporană „Mândra Chic”, au fost achiziționate de reprezentanții PSD și PNL prezenți la gală, la prețul de 500 de lei bucata. Tablourile pictorului Gheorghe Ilea au ajuns la moderatorea Iuliana Tudor și la Dana Coța contra sunei de 1.000 respectiv 1.500 de lei., iar cartea ce a aparținut lui Iuliu Maniu a mers la notarul Ioniță Crecan pentru suma de 2.000 de lei. Pe mese s-au aflat plicuri cu însemnele Anului Centenar, pe care cei care au dorit să contribuie, și în acest mod, la finalizarea lucrărilor la Casa Maniu, le-au putut folosi pentru a face o donație în urna mobilă.  De asemenea, participanții au avut la dispoziție cărți poștale cu figura lui Maniu stilizată și  mesajul „Eu m-am implicat! Implică-te și tu. Donează!“, pe care au putut să le trimită mai departe.

Cartea donată de către jurnalistul Marius Avram din Cluj are, de altfel, povestea ei. Volumul de 902 pagini are vinieta ex-libris a lui Iuliu Maniu şi este din 1914, când acesta era avocat arhidiecezan în Blaj, chiar înainte ca el să fie încorporat în armata austro-ungară.

„Acest din urmă lucru şi faptul că este o carte în maghiară, cu notiţe tot în maghiară ale lui Iuliu Maniu, cred că ar putea să se constituie într-un mesaj simbolic pentru români şi maghiari de a continua să trăiască în bună înţelegere şi în anul Centenarului“, spune jurnalistul, corespondent Agerpres Cluj.

Odată cu donarea cărţii Casei Memoriale „Iuliu Maniu“ de la Bădăcin, Marius Avram a venit cu propunerea ca aceasta să fie scoasă la licitaţie rămânând la opţiunea echipei care se ocupă de campania publică „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!” dacă să accepte suma de bani obţinută din licitarea cărţii spre a a o folosi la reabilitarea casei sau să păstreze cartea.

Prima ofertă, după scoaterea la licitaţie a cărţii, a venit din partea notarului Ioniță Crecan din Zalău, care a oferit suma de 2000 de lei, cartea urmând să fie, de altfel, proprietatea lui, cu condiţia să o lase în custodie Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, spre a fi expusă vizitatorilor.

Un moment aparte în cadrul evenimentului„Împreună, pentru Iuliu Maniu” a fost cel în care părintele Cristian Borz, vocea campaniei publice „Salvați istoria națională! Salvați Casa Maniu!“, a rostit rugăciunea scrisă de Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighet. Grupul instrumental „Ţara Silvaniei” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, Alexandra Chira, câştigătoarea ediţiei 2017 a concursului „Vedeta populară” de la TVR1, şi Dinu Iancu Sălăjanu au fost cei care au întreținut atmosfera evenimentului, moderat de vedeta de televiziune Iuliana Tudor.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Sălaj, Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău și publicația ”Sălajul Pur și Simplu” – inițiatorul Campaniei de salvare a imobilului din Bădăcin.

 • Doina-Cocis_Iuliana_Tudor
 • gala_iuliu_maniu__6_
 • gala_iuliu_maniu__5_
 • gala_iuliu_maniu__14_
 • gala_iuliu_maniu__11_
 • gala_iuliu_maniu__1_
 • gala_iuliu_maniu__2_
 • gala_iuliu_maniu__3_
 • gala_iuliu_maniu__4_
 • gala_iuliu_maniu__7_
 • gala_iuliu_maniu__8_
 • gala_iuliu_maniu__10_
 • gala_iuliu_maniu__12_
 • gala_iuliu_maniu__13_
 • gala_iuliu_maniu__15_
 • gala_iuliu_maniu__16_
 • gala_iuliu_maniu__17_
 • gala_iuliu_maniu__18_
 • gala_iuliu_maniu__19_
 • gala_iuliu_maniu__20_
 • gala_iuliu_maniu__9_

...

niciun comentariu

Lasă un comentariu