DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

S-a dat startul la cea de-a doua ediție a Bathory Fest, în Șimleu Silvaniei

Cea de-a doua ediție a Bathory Fest, evenimentul care aduce în Șimleu Silvaniei timp de cinci zile și patru nopți atmosfera medievală, a fost deschisă miercuri, 20 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă susținută de primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, directorul CNIPT Șimleu Silvaniei, Daniel Stejeran, și reprezentantul fundației Bathory din Șimleu Silvaniei, Szeman Peter.

Astfel, ediția din acest an se anunță una deosebită, atât prin diversitatea activităților, implicarea activă a voluntarilor de la CNIPT Șimleu Silvaniei, participarea reprezentanților tuturor orașelor înfrățite cu Șimleu Silvaniei, dar mai ales prin momentele de reconstituire a perioadei medievale, la care își vor da concursul nu mai puțin de 80 de actori specializați  în reconstituire istorică din Polonia, care își vor aduce și caii special pregătiți pentru astfel de evenimente.

„Proiectul pe care noi l-am gândit, acela de festival medieval Bathory, se referă la istoria punctului de plecare a orașului Șimleu Silvaniei, în sine, și a reușit să strângă un număr impresionant de partneri, și aici m-aș referi foarte mult la parteneriatul pe care l-am legat cu Ministerul Apărării din Polonia și cu Fundația Hussar, fundație care este specializată pe reconstituiri istorice bazate pe perioada medievală și, în special, pe perioada în care Stephanus Bathory a devenit rege al Poloniei. Este un moment unic pentru Șimleu Silvaniei să găzduiască un eveniment de o asemenea amploare, desfășurat pe o perioadă de cinci zile, și într-adevăr ne-am pregătit așa cum se cuvine  să oferim celor care participă la acest eveniment momente de neuitat, și aici sunt de apreciat colegii din primărie și grupul de voluntari care s-a mărit și care și-au pus amprenta pe tot ce înseamnă organizare“, a apreciat Daniel Stejeran.

Mențiuni referitoare la program

Cu această ocazie au fost anunțate și câteva modificări referitoare la locație, datorate fenomenelor meteo nefavorabile recent anunțate. Astfel, concertul de muzică medievală și proiecția filmului de joi, 21 septembrie, au fost mutate la Casa de Cultură,  în timp ce concertul fanfarei orașului Nyirbator și corul Tinodi, programate pentru ziua de vineri, 22 septembrie, vor fi susținute la Biserica Reformată.

„În fiecare seară avem câte un eveniment inedit,  sâmbătă seara trupa Mike Godoroja& Blue Spirit ne va încânta într-un concert unic „Născut în România“, proiect ce îl vor începe la Șimleu Silvaniei. Ziua de sâmbătă va fi una extrem de încărcată, începând cu o conferință pe teme istorice legate de Cetatea Bathory, de familia Bathory, în sine, dar și de legătura României cu Polonia, iar după masa, alături de trupele de reconstituire, vom încerca să reînviem istoria medievală și să aducem din această parte a istoriei medievale o frântură a bătăliilor dintre polonezi și turci, sub forma mai multor scenete care se vor desfășura în cetate. Tot sâmbătă, pe parcursul întregii zile, vom avea ateliere, tabere de creație, meșteșugari, producători tradiționali, pentru că acest eveniment este și un model de promovare a valorilor culturale și turistice ale orașului Șimleu și a regiunii în sine“, au explicat organizatorii.

20 de ani de înfrățire între orașele Șimleu Silvaniei și Nyírbátor

La rîndul său reprezentantul fundației Bathory din Șimleu Silvaniei, Szeman Peter a oferit câteva detalii interesante legate de bazele festivalului puse încă în urmă cu 25 de ani, considerând această ediție una jubiliară.

În cadrul ediției de anul acesta a Bathory Fest va fi încheiată, într-un cadru festiv, o convenție care va marca cei 20 de ani de înfrățire între orașele Șimleu Silvaniei și Nyírbátor.

„În urmă cu 20 de ani a fost parafată relația de înfrățire cu orașul Nyírbátor și de-a lungul celor 20 de ani, cred că fiecare an a adus ceva în plus, relația dintre cele două primării fiind una deosebită. S-au creat foarte multe prietenii, foarte multe conexiuni între tinerii de aici și tineri din Ungaria, orașul fiind la doar 110 km distanță. Vom parafa această relație de 20 de ani printr-o convenție pe care o vom încheia, din nou, între cele două orașe, duminică. Toate orașele cu care avem relații de înfrățire vor fi prezente aici, în aceste zile, pentru a sărbători împreună“, a conchis primarul Septimiu Țurcaș, care a apreciat implicarea activă a voluntarilor la organizarea evenimentului și a vorbit foarte cald despre cei 20 de ani de prietenie cu orașul din Ungaria.

Și pentru că relațiile de prietenie între Șimleu Silvaniei și celelalte orașe înfrățite sunt atât de apropiate, organizatorii festivalului își doresc să lege o astfel de convenție și cu un oraș din Polonia.

Organizatorii celei de-a doua ediții a Bathory Fest sunt: Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Șimleu Silvaniei, alături de Fundațiile Hussar din Polonia și Bathory din Șimleu Silvaniei, Centrul Cultural Silvan Art, Asociația Joi la 5, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, A.D.I. Sălaj Plus, Asociația Profesioniștilor din Centrele de Informare Turistică din România, instituțiile de învățământ din Șimleu Silvaniei, Simex S.A. și Podgoria Silvania.

 

  • bathory_afis1
  • bathory_afis2
  • bathory_afis3
  • bathory_afis4 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu