Rețetele tradiționale interetnice au adus gustul copilăriei în luna lui cireșar

Ciorbă de curechi, ca la tăiatul porcului, a la Mircea Groza, ciurigăi și mălai dulce de la Mirșid, papricaș de pui cu găluște a la Andrei Bertea, toƈnă de la familia Bejinariu, după o rețetă culeasă din Marca- Huta, sarmale cu păsat și răzălăi de la bunica Viorica Deac din Chichișa, brânzoici, cornulețe, socată, limonadă, iahnie de fasole de la Casa Romană și bogracs a la Anda Hudin, sarmale de la Redolux și alte multe bunătăți culinare cu specific maghiar, românesc și slovac în cadrul evenimentului „Gusturi vechi cu impact azi“, organizat și în acest an de Clubul de voluntariat IMPACT LEGO CNS Zalău. Evenimentul desfășurat sâmbătă, 9 iunie, în prima parte a zilei, a strâns pe platoul de marmură din fața prefecturii oameni de toate vârstele, care atrași de mirosul îmbietor de mâncare s-au oprit să vadă ce se întâmplă și au rămas să guste din preparatele care le-au amintit de gustul copilăriei, de vacanțele la bunici, de vremea când sarmalele se găteau cu păsat și răzălăi și desertul însemna mălai dulce, ciurigăi, scoverzi și brânzoici. Și odată cu rețele culese de voluntarii clubului, ca la o apăsare de buton, s-au declanșat și amintirile…iar cei prezenți nu s-au sfiit să le dea glas cu gura plină: „Mmmm, sarmale din astea cu păsat obișnuia să facă mama. Nu am mai mâncat sarmale cu răzălăi de când eram copil. Și ce bune erau. Bunica mereu ne făcea mălai din ăsta dulce și era cea mai bună prăjitură. Doamne bună-i ciorba asta de curechi, ca la tăiatul porcului, chiar dacă-i vară.“

Știam că slovacii au un fel de plăcintă făcută din cartofi răzuiți, numită toƈnă, dar nu am ajuns niciodată la ea, așa că preparatul pus la cuptor, de Corina Bejinariu, de bună dimineața și servit cu smântână de stă lingura-n ea și explicațiile de rigoare, a fost cât se poate de delicios, drept dovadă farfuriile rămase goale. Printre preparatele tradiționale cu iz culinar tineresc, cei prezenți s-au putut bucura de muzică tradițională, au putut licita produse eco, vase de ceramică, dar și platouri cu brânză, ceapă verde și slănină, numai bune de mâncat în aer liber, banii obținuți contribuind la pregătirea viitoarelor proiecte ale clubului. O licitație veselă, care a avut ca „ingrediente” de bază și în acest an, emoția și spontaneitatea aia originală pe care o au cei tineri.

Proiectul desfășurat de câțiva ani încoace de clubul de voluntariat IMPACT LEGO CNS Zalău are ca scop promovarea diversității interetnice a județului Sălaj și păstrarea rețetelor culinare tradiționale.

 • gusturi_vechi_cu_impact_azi
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi1
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi2
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi3
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi4
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi5
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi6
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi7
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi8
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi9
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi10
 • gusturi_vechi_cu_impact_azi11

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*