DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Rețeaua oamenilor buni, empatici și curajoși din Sălaj, născută în vremea pandemiei din 2020

La noi în casă e un soi de întrecere între Țara Făgărașului și Țara Silvaniei! Țara Făgărașului e a mea, Țara Silvaniei a lui Alin. Mereu avem discuții despre “la noi e mai așa de cât la voi”, “ai noștri sunt mai cu moț”, “n-ați pomenit voi așa ceva, neam de neamul vostru”, etc. Scorul e strâns. Zilele astea am întregistrat o victorie oficială, recunoscută și notată gros pe o hârtie așezată vizibil pe frigider și prinsă cu un magnet portughez!

E printre puținele victorii din jocul ăsta, al nostru, de care nu mă bucur deloc!

În perioada asta suntem cu inima și cu ochii pe administrațiile publice din Zalău și Făgăraș (locurile în care se află cei dragi ai noștri, eu fiind din Țara Făgărașului, Alin, din Sălaj)

La Făgăraș am observat o atitudine înțeleaptă în lupta cu acest virus păcătos. Primarul Gheorghe Sucaciu a dat tonul unei centralizări, coordonări și comunicări unitare a tuturor inițiativelor administrației publice și societății civile. Există o campanie puternică de fundrasing pentru Spitalul Municipal din Făgăraș, coordonată de Fundația Comunitară Țara Făgărașului (cu sprijinul primăriei, spitalului și întregii comunități) Mai mult, primarul a scris o scrisoare deschisă primarilor din 18 comune din zonă, prin care îi îndeamnă să reanalizeze bugetul și să relocheze bani alocați unor acțiuni care nu mai sunt de primă urgență, spre susținerea Spitalului Municipal, care a devenit spital support în regiune. Le mai urmărim cu admirație și pe fetele de la DSP, care comunică admirabil și s-au transformat în eroinele comunității.

La Zalău (capitală de județ), în schimb, lucrurile îmi par mai haotice. Nu există cooperare coerentă între autorități și societate civilă, decât firavă! Nu există o comunicare unitară și îmi pare că nici exercițiul deschiderii spre conlucrare.

M-am uitat în jur, împreună cu Alin și am adunat cîteva inițiative din Sălaj, pe care le-am strâns sub titulatura: Rețeaua oamenilor buni, empatici și curajoși din Sălaj! Dacă mai știți și altele, haideți să completăm lista, împreună!

Larisa Damșa, o studentă de 20 de ani, coordonează o o rețea de 35 de voluntari care fac cumpărături pentru vârstnici

Larisa e studentă la Psihologie, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației de la UBB Cluj. Oamenii care I s-au alăturat, voluntar, au între 19 și 47 de ani. Au lipit peste 500 de afișe în scările blocurilor, în farmacii sau magazine, afișe pe care și-au arătat disponibilitatea de a ajuta și pe care și-au lăsat numerele de telefon, pentru a fi contactați oricând.

“ De ce m-am hotărât să fac asta? Am văzut că în Cluj sunt multe mișcări de acest gen, inițiate în principal de Universități. Mi-am dat seama că la noi nu o să se întâmple și m-am gândit ce aș putea să fac eu. Am început cu o postare pe Facebook, dar au fost puține persoane care și-au arătat interesul. Cu câteva zile înainte să fac postarea m-am înscris ca voluntar la noi la universitate într-un astfel de proiect. Munca ar fi constant în introducerea unor date și răspunderea la o linie de telefon de tip hot line, tot în scopul ajutorării celor în vârstă. Am luat modelul și l-am adus acasă, o dată cu afișul, pentru care am primit ok de la inițiatori. Lumea nu s-a înghesuit la început, nici acum nu suntem foarte mulți ca să acoperim toate zonele. Ne-am strâns aproximativ 35 de persoane, majoritatea datorită promovării inițiativei de doamna Corina Țurcaș. Apoi am încercat să ne organizăm cât mai eficient. Pe afiș e îndemnul ca vecinii să îi ajute pe cei în vârstă, dar noi am ales să punem și un număr de telefon al nostrum, pe toate, pentru a fi siguri că există cineva care să ofere ajutor dacă va fi nevoie.

Am ales să mergem și pe variant de afișe pentru că nu toate persoanele în vârstă au acces la internet (și mi se confirmă foarte des când aceștia mă contactează, așa că am optat să facem numărul de telefon cât mai accesibil pentru ei. L-am pus în scări de bloc, în farmacii, în magazine, peste tot unde am crezut de cuviință… Afișele le-au printat gratuit Direct target, Origami Print și FotoClar.

Oamenii sună foarte timizi și rușinați. M-au sunat în jur de 7 persoane care m-au întrebat, prima dată, dacă chiar pot să apeleze la noi și dacă îi vom ajuta în mod real. Mă sună și îmi povestesc, se justifică de ce au nevoie de ajutor. Până acum am fost apelați doar de persoane care sunt singure, care nu au aparținători. Uneori stau și povestesc cu ei să îi liniștesc, pentru că sunt speriați și se simt neputincioși. Și restul voluntarilor fac asta. Oamenii au nevoie și de sprijin psihologic, sunt foarte vulnerabili! De obicei au nevoie de medicamente și legume!

Oamenii sunt foarte simțiși și chiar rușinați că trebuie să ne ceară ajutorul. Am observat că unii dintre ei au situații mai grele, dar au plătit toate cumpărăturile. Ne-am gândit să centralizăm și să-I ajutăm pe viitor. Pe de altă parte sunt copii care ne sună și ne roagă să cumpăram cele necesare părinților din Zalău.

Inițiativa asta mi-a dat oportunitatea să îmi schimb părerea despre oameni și lume în general, prin faptul că observ atât de multă umanitate, bunăte, solidaritate și emaptie la oamenii care ni se alătură! Și asta mă ajută să fac față mai ușor perioadei de incertitudine în care ne aflăm.

Ce nevoi are “Rețeaua Larisei”?

– Au nevoie de măști și mănuși – în curând li se va epuiza stocul pe care îl au ei, personal, fiecare!

– Au nevoie de voluntari pentru a acoperi cât mai bine toate zonele, pentru a avea un timp de răspuns cât mai scurt la solicitări și pentru a limita cât mai puțin deplasările voluntarilor. Noi, de exemplu, ne-am înscris ca voluntari pentru zona Sărmaș.

– Au nevoie de cineva priceput care să facă o hartă interactivă cu zonele acoperite de voluntari, pentru a facilita înscrierea și altora în rețea.

Crucea Roșie Sălaj colaborează, timid, cu Primăria Municipiului Zalău și Primăria Șimleu Silvaniei

Crucea Roșie Sălaj, în colaborare cu Primăria Zalău și cea din Șimleu Silvaniei, are un număr unic de telefon prin intermediul căruia se pune la disponibilitatea persoanelor vârstnice care au nevoie de ajutor în această perioadă. Numărul de telefon ce poate fi apelat la Zalău este 0756733966 , iar la Șimleu 0768852461. Se poate suna în intervalul 8.00 – 12.00, în timpul săptămânii. Am povestit cu Lorena Filip, directorul Crucea Roșie Sălaj despre inițiativă: “Primăria ne-a pus la dispoziție mașină și șofer, iar angajații noștri preiau telefoanele, fac listele, cumpărăturile și le livrează în condiții de siguranță! Pe lângă cei 85 de vârstnici, de care ne ocupăm de mai multă vreme, am mai avut peste 80 de solicitări din comunitate!”

“Nu mi-e frică de virus, mi-e frică de ceea ce va rămâne în urma lui” – Corina Țurcaș

Asociația Împreună îi vom face Fericiți are o rețea de voluntari care se ocupă zilele acestea de oamenii sărmani care nu mai au deja ce să pună pe masă. Și cazurile se vor înmulți cu fiecare zi care trece. Corina și echipa ei se pregătește pentru vremuri grele și strânge donații în bani și alimente, pentru familiile care trăiesc la limita sărăciei și au început să ceară, disperate, ajutor! În plus, Corina mobilizează voluntari și pentru proiectul admirabil al celor de la Casa Culorilor, care produc viziere și le donează, gratuit, oamenilor din linia întâi, celor mai expuși dintre noi!

Consumă Local, Sălaj – o inițiativă de susținere a micilor producători și afacerilor locale în vreme de criză dar și pe termen lung

“Consumă Local, Sălaj” este o inițiativă cetățenească, cu un cont de Facebook actualizat zilnic, ce își propune listarea micilor producători și afacerilor locale ce au nevoie de sprijin în această perioadă! O parte dintre voluntarii care s-au oferit să ajute inițiativa fac parte din RO100 Zalău, Fundația Agapis sau Făcut în Sălaj. Eu, personal, de exemplu, dau o mână de ajutor în culegerea unor pledoarii pentru consumul de produs local și scrierea unor povestioare cu statusul micilor afaceri din comunitate, pe timp de criză!

Psihologii și preoții se pun la dispoziția comunității

Filiala Sălaj a Colegiului Psihologilor din România a creat un grup de lucru activ, special pentru această perioadă, iar Episcopia Sălajului oferă, în cadrul Programului „Sf. Zotic”, consiliere duhovnicească, sfat și mângâiere la numărul de telefon +40 (749) 436 306. În plus, o serie de parohii au început să doneze bani pentru susținerea spitalului județean.

Prima campanile coerentă de susținere a Spitalului Județean de Urgențe Zalău, aflat în prima linie de liptă cu Covid-19

Deși în majoritatea orașelor din România comunitățile locale desfășoară, de multă vreme, ample campanii coerente de strângere de fonduri pentru dotarea preventivă a spitalelor cu echipament medical și de protecție, despre care aflăm tot mai des că lipsește cu desăvârșire, la Zalău a început o astfel de campanile abia de două zile.  E inițiată de Romanian United Fundation, platformă non profit care mobilizează fonduri/resurse caritabile din rândul diasporei române și le distribuie unor organizații atent selecționate din România, care au proiecte cu impact în comunitățile din care fac parte! RUF strânge fonduri în aceste zile pentru spitale din toată țara. Și un detaliu important care trebuie menționat aici: inițiatorul acestui proiect este zălăuanul Mihai Lehene, care a mai strâns pe GoFoundMe alți 4369 dolari pentru Sălaj zilele trecute.

“ În perioada următoare, sistemul sanitar din Sălaj va fi supus unor presiuni enorme. Trebuie să ne pregătim pentru ceea ce va urma! Fiecare cent donat va merge către achiziționarea de echipamente de protecție, consumabile, echipamente medicale și alte necesități pentru a traversa această perioadă critică. În situația actuală, cu pandemia generată de Corona/Covid-19, cadrele medicale trebuie protejate, ca să-și poată face treaba în continuare. 100% din fondurile donate prin Romanian United Fund vor ajunge la partenerul nostru de încredere din România, MagiCAMP, care se va ocupa de achiziționarea și distribuirea celor necesare. Orice ajutor contează! Atât prin donație cât și re-distribuirea pe rețelele de socializare a fundraiserului creat cu ajutorul câtorva sălăjeni stabiliți în SUA (preluare de pe contul de Facebook al uneia dintre inițiatoare, Ana Maria Grecu)

#neamcarantinART – un proiect hrană pentru suflet

Asociația culturală Pro Teatru, în colaborare cu Fundația pentru Educație și Dezvoltare Locală Agapis a inițiat un proiect colaborativ inedit, care invită oamenii să stea în casă, să redescopere și practice hobbyurile, să le ridice la rang de artă și să împărtășească “lucrările” cu întreaga comunitate, online. Organizatorii promit la final și o expoziție: “ un eveniment fabulous, ca o amplă îmbrățișare colectivă.”

Alte inițiative? Desigur, aveți în minte și alte inițiatie. Le puteți lăsa în comentarii, astfel încât noi să completăm articolul din mers! Nu e bine să nu știm unii de alții, mai ales în această perioadă!
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu