DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Pui cu pere noi

” – Noa, asta nu poci să-ț spui dacă-i zamă uări tocană! Poț să zâci că-i o zamă mai diasă, poț să zâci că-i o tocană mai lunguță. Da, gâniești că tăt cătă zamă răbduce! Nie iera dor să să facă perile noi! Alea die iarnă să cam zbârcieau, încolțau, să înverzau și ierau pântre iele care să amăreau. Da amu cu perile aieste noi faci o mâncare die numa, numa! Pă lângă pere și carnie îț mai trebe doi, tri morcoz, doi petrinjei, thipărușe, ciapă și ai verdie.

Tai carnia în dăraburi mai mărișoare, on dărab pântru hiecare uom di la masă. Friji carnia pă tăitie părțâle în unsoare. Tai ciapa și aiu și le pui păstă carnie. Tăt așe faci și cu zărzăvatu și-l țâpti și pă iel în laboș. Le lași să să cârcălească laolaltă on dărab die vreme, pui o lingurucă die poprică dulce și adauji apă cât să treacă păstă carnie. Mai pâțână ca la zamă da mai multă ca la tocană! Nu uita die sare. Și nu uita să pui la hiert și tri frunză die țeler! După ce începe a hierbe, poț punie și thipărușa tăietă. Da și coadile di la ciapă și di la ai. Corățăști perile, le tai coștie și le pui în laboșu cu carnie. Di la o vreme, după ce tăt faci die mâncare, ar cam trăbui să știi cam când trebe să pui perile cătă mâncare. Tie înveț și cu asta.

Trebe să știi lucru ista pântru că niciodată carnia nu hierbe înt-on fel cu perile. Da tie-nveț. Că aceie nu-i mâncare în care să vez carnia niehiartă și peile zdrobditie! Uomu când să uită în blid trebe să vadă ce ai pus acolo! Hiecare dărăbuț să-l cunoști, da să hie bine făcut și, cât să poatie, întreg. Nici perile nu-s la on fel! După cum li soiu așe și hierb. Da, cum ț-am spus, cu tăitie tie înveț. Poț face și în altu fel mâncarea. Faci așe cum ț-am spus până la on loc. După ce ai gătat cu carnia și o lași să hiarbă, în altu vas pui perile să hiarbă dietilindi. Da nu le pui numa așe! Pui cătă iele zărzăvat, ciapă, ai, sare și așe le faci să aibă și zama di pă iele gust. Că dacă faci așe nu mai pui atâta apă păstă carnie, că după ce o hiert și una și alta, le împreuni cu tătuli cu zama lor.

Noa, așe poț să-ț dai cu sama când o hiert una și când o hiert ceielaltă. Așe nu pe poț greși! Acarcum îi face, după ce o hiert și perile, pui on păhar die zamă die porodici în mâncare. Mai dai on clocot și ai cam gătat zama. Uări tocana, cum vrei să-i zâci. Doamnie Dă binie! Sânătatie la tăț!”




 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu