Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Publicul londonez este invitat la Castelul Bánffy

Vernisajul expoziției ARTEC – Arte și meșteșuguri la Castelul Bánffy a avut loc luni, 18 septembrie a.c., la Institutul Cultural Român din Londra, evenimentul fiind parte a unei serii de acțiuni menite să pună în lumină eforturile considerabile întreprinse pentru conservarea și restaurarea patrimoniului cultural roman.
Publicul este așadar invitat să descopere o exponate care aduc din trecuturi o poveste țesută din elemente arhitecturale, din artă pură și din meșteșuguri de o rară finețe, cu atât mai mult cu cât Castelul Bánffy a fost un reper pe hartă istorică și arhitecturală a Transilvaniei secolului al XVII-lea.
Istoria locului și a ansamblului în sine i-au inspirat pe cei de la Fundația Transilvania Trust și partenerii lor să creeze aici un Centru unde Artele și Meșteșugurile să fie la ele acasă. Proiectul este unul complex, urmărindu-se îmbinarea rădăcinilor istorice, atradției și memoriei locurilor, într-o viziune modernă, demnă de secolul al XXI-lea.
Expoziția din Londra este organizată de Fundația Transilvania Trust în colaborare cu Castelul Bánffy și va rămâne în metropola britanică până în 26 septembrie a.c., putând fi vizitată în Belgravia Square de luni până vineri, între orele 10:00 – 17:00.
Proiectul international ARTEC, coordonat de Fundația Transilvania Trust, se desfășoară pe o perioadă de 2 ani (1 noiembrie 2015 – 31 octombrie 2017) și este susținut de Uniunea Europeană.

Versailles-ul Transilvaniei și povestea lui impresionantă

Cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Bánffy este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile și modificările ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil neoclasicist și stil romantic. Astfel, în secolul al XIX-lea, puternica și bogata familie de nobili ce stăpânea castelul a decis că e momentul nu doar să construiască o galerie gotică, dar și să amenajeze o grădină englezească în stil romantic, atât de la modă în vremurile respective.
Dacă până atunci castelul fusese tratat ca o bijuterie arhitecturală, anii celui de-al Doilea Război Mondial s-au arătat nemiloși cu el. Inițial, castelul a fost folosit ca spital military, dar în anul 1944 imobilul a fost serios afectat, când trupele germane aflate în retragere au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. A fost distrus întreg mobilierul, galeria de portrete și biblioteca.
Perioada comunistă a adus naționalizarea ansamblului, care s-a avariat de la zi la zi în lipsa oricărei întrețineri a clădirilor și parcului. Nu a ajutat nici faptul că sătenii au folosit cărămizile castelului drept material de construcție, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca reușind cu greu să salveze statuile din parcul odinioară baroc și depozitându-le în cadrul instituției.
După căderea regimului comunist, din cauza stării de degradare în care se afla, în anul 1999 World Monuments Watch a inclus castelul pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume, la propunerea Fundației Transilvania Trust.
În prezent, ansamblul din Bonțida se află în prezent în proces de restaurare, dar continua să fie un punct de reper atât pe harta istorică a Transilvaniei, cât și în rândul castelelor cu povești fabuloase.

 

 

 

 

 

 

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*