DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Proiectul ,,Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural”, primele rezultate: o piesă de teatru și o expoziție foto-audio

Premiera piesei de teatru ,,Sunt una dintre fortunate” și venisajul expoziției ,,Anonimii Migrației”, rezultate în urma derularii proiectului ,,Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural”, un fost subiectul conferinței de presă care a avut loc miercuri, 30 octombrie, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ).

,,Anonimii Migrației. Teatru Documentar Rural” este un proiect de intervenție culturală cu un pronunțat caracter interdisciplinar și multicultural, care a vizat activarea culturală a unor localități din județul Sălaj, mai ales din mediul rural,  în vederea producerii unui spectacol de teatru documentar, a unui mini-turneu de teatru cu spectacolul produs, a unei expoziții foto itinerante și a unei broșuri tipărite.

”Suntem la momentul în care «livrăm» primele produse pentru public, și anume piesa de teatru «Sunt una dintre fortunate», ce va avea premiera miercurea viitoare pe 6 noiembrie, la ora 19, la Sala Transilvania din Zalău, urmând apoi un mini turneu ale piesei în localitățile în care s-a realizat documentarea pentru aceasta, anume: pe 9 noiembrie la Hida, pe 16 noiembrie, în Marca, și pe 17 noiembrie, la Carastelec. De asemenea, în 14 noiembrie vom vernisa o expoziției foto-audio, cu fotografii realizate de Vlad Petri, care a însoțit echipa de cercetare pe tot parcursul derulării demersurilor de documentare. În cadrul acesteia, pe lângă fotografii vor putea fi audiate și lecturate fragmente din interviurile realizate cu cei afectați de fenomenul migrației: cei ramași acasă și/sau cu cei care au plecat în străinătate. Din ceea ce știm, suntem primul muzeu care produce o piesă de teatru și asta pentru că noi credem, așa cum am spus-o de fiecare dată, că muzeul trebuie să fie racordat la problemele actuale ale societății”, a precizat Corina Bejinariu managerul MJIAZ.

”Piesa de teatru «Sunt una dintre fortunate» are la bază un text scris de dramaturga Alexandra Voivozeanu, plecând de la interviurile realizate de echipa de cercetare. Ea este și cea care a ales titlul piesei. «Sunt una dintre fortunate» ne prezintă cum la începutul anilor 2000, în căutare de mai bine, o femeie își împachetează câteva haine și pleacă în Italia, unde ajunge să lucreze ca badantă. Fiul ei de șapte ani rămâne acasă, în grija bunicii. Piesa dezvăluie secvențe din evoluția relației mamă-fiu, dar și parcursurile lor individuale. Nu vă spun mai multe pentru a nu dezvălui toată intriga piesei”, a spus Valer Cosma, cercetător științific în cadrul MJIAZ și managerul de proiect.

Piesa de teatru are și a coloană sonoră inedită realizată de trei artiști și care va fi performată live în cadrul spectacolului, a mai precizat acesta.

”Fiind vorba de un proiect multicultural, în documentare au fost incluse și experiențele grupurilor etnice din localitățile studiate: maghiari, slovaci, romi etc. Unele interviuri fiind realizate chiar în limba acestora, pentru a facilita o comunicarea mai ușoară și a da posibilitatea celor intervievați să-și exprime experiențele proprii mult mai bine. Multiculturalismul se concretizează și în faptul că piesa de teatru va fi subtitrată în limba maghiară”, a subliniat  Ágota Ábran, cercetător științific în cadrul MJIAZ, coordonatorul echipei de documentare.

Rezultatele proiectului vor fi cuprinse și într-o broșură ce va fi editată și distribuită celor care vor vizita expoziția și vor fi încărcate pe platforma online a proiectului http://migratie.muzeuzalau.ro/ unde se vor regăsi multe din materiale culese pe parcursul cercetării.

Publicul este așteptat miercuri, 6 noiembrie 2019, de la ora 19, la premiera piesei de teatru ,,Sunt una dintre fortunate”, în sala din Clădirea Transilvania. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


  
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu