R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Primarul Comunei Pericei nu poate contribui la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” pentru că imobilul nu se află în patrimoniul comunei

Așa se arată într-un răspuns al primarului Comunei Pericei, Boncidai Csaba, la solicitarea publicației „Sălajul Pur și Simplu” de a formula un punct de vedere pertinent legat de implicarea lui și a instituției în realizarea obiectivelor Campaniei Publice „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”. În solicitarea noastră am dorit să obținem un răspuns care să justifice neonorarea promisiunilor făcute public, mai exact cea legată de achitarea facturii de actualizare a proiectului de reabilitare, în valoare de 5.000 de lei, și promisiunea de a dona 20.000 lei pentru lucrările demarate la casa lui Iuliu Maniu. Iată și un fragment din răspunsul formulat de edil:  „Din situația juridică rezultă că unitatea adminitrativ-teritorială Comuna Pericei nu poate efectua plăți directe din bugetul local pentru investiții care nu vizează un bun din patrimoniul comunei, respectiv Casa Memorială „Iuliu Maniu”. Pe această cale, îi transmitem primarului că, spre exemplu, Primăria Șimleu Silvaniei a găsit modalitatea  de a face o donație, chiar dacă imobilul de la Bădăcin nu se află în patrimoniul orașului Șimleu Silvaniei. Ba mai mult, primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, a făcut și o donație în nume personal. Totodată, îi transmitem că Parohia Greco-Catolică a fost nevoită să achite factura de 5.000 de lei. Pe viitor, ar fi indicat să se verifice posibilitatea asumării unor promisiuni, înainte de a le face publice doar de dragul atragerii unui capital de imagine pozitiv, inclusiv asigurările de implicare transmise fostului premier al României, Dacian Cioloș.

„Autoritățile publice locale vor sprijini în continuare reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu cu condiția respectării prevederilor legale în vigoare”

În zodia ironiei, „în continuare”, aceste „prevederi legale” servesc pe post de motiv paravan după care se ascund  mai multe substantive care, în final, stau sub semnul imperativ al inacțiunii. Prin intermediul solicitării noastre ne-am dorit să obținem câteva răspunsuri punctuale, dar în schimb am obținut răspunsuri la întrebări pe care nu le-am adresat și, firește, alte promisiuni. La capitolul „promisiuni” ni s-a transmis: „Având în vedere că atât situația jurudică a edificiului, cât și situația juridică a terenului este clarificată, în anul 2017, sub rezerva aprobării din partea Consiliului Local, se va demara un program local de finanțare pentru entități de cult, în conformitate cu Ordonanța nr. 82/2001”.

La capitolul „întrebări neadresate, răspunsuri din oficiu” găsim următoarele precizări:

  1. „Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 31 din 31.05.2016, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea a dobândit un drept de folosință gratuită asupra terenului, pe 49 de ani, situat sub Casa Memorială „Iuliu Maniu” înscrisă în Cartea Funciară nr. 5143 Pericei”.
  2. „[…] După adoptarea Consiliului Local, s-a înscris dreptul de proprietate al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea asupra construcției (n.r. Casei Memoriale «Iuliu Maniu» din Bădăcin […]”.

Îi amintim domnului primar, Boncidai Csaba, că a omis un element esențial din precizările relatate. Consiliu Local Pericei prin Hotărârea nr. 12 din 1994 a trecut în proprietatea privată a statului o suprafaţă 44. 470 mp, terenuri „neatribuite, rămase la dispoziţia comisiei locale” şi a concesionat pe 99 de ani „Inspectoratului de stat teritorial pentru handicapaţi Sălaj”, terenul aflat sub actuala Casă Memorială „Iuliu Maniu”. Abia acum, parcă, se nivelează importanța precizării edilului legată de acordarea dreptului de folosință gratuită a terenului.

Concluzii?

  1. Cele două promisiuni de a contribui financiar la reabilitarea Casei lui Iuliu Maniu (suma de 5.000 lei și cea de 20.000 lei) nu pot fi onorate pentru că „alte forme de finanțări sau plăți pentru reabilitarea bunurilor entităților de culte religioase, în afara normelor juridice (n.r. Ordonanța nr. 82.2001 și Hotărârea nr. 1470/2002), sunt nelegale”. Admitem, deci, că promisiunile nu au avut acoperire legală și au fost emise cu un alt scop decât acela de a ajuta această Casă.
  2. Referirea la „contribuția” Primăriei Pericei, după cum am arătat mai sus, este “cam” nulă ca inițiativă și este invocată doar ca să distragă atenția de la situația concretă, aceea de a nu fi avut vreo contribuție dincolo de ceea ce presupune „fișa postului”.
  3. În răspunsul edilului, mânat, probabil, de realitatea de a nu fi participat concret la această Campanie, ne-a făcut o nouă promisiune, aceea de a „demara un program local de finanțare”, în acest an. La finalul acestui an, ne-am dori să nu fim nevoiți să facem un alt bilanț al promisiunilor edilului, ci unul al acțiunilor.

La ceas de bilanț al implicării Primăriei Pericei, cea care ar trebui să fie una dintre cele mai deschise instituții publice pentru cauza pentru care luptă Campania Publică „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”, Primăria rămâne într-un balans continuu de promisiuni noi și promisiuni neonorate.

Realitatea momentului ne face să apelăm în continuare la cei care simt că pot schimba ceva prin voință și implicare. Cei care doresc să contribuie la reluarea lucrărilor pot dona în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Întreaga activitate legată de evoluția campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook:https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts

  • Raspuns_Primarie_Pericei
  • solicitare_raspuns_Primarie_Pericei


niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.