DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Premieră pentru urologia sălăjeană – intervenție laparoscopică 3D

Prima intervenție laparoscopică 3D, pentru o afecțiune oncologică a prostatei, a fost efectuată în Spitalul Județean de Urgență Zalău, la începutul lunii octombrie, de către prof.univ. dr. Ioan Coman (Șeful Catedrei de Urologie, prorector UMF Cluj), susținător al laparoscopiei și chirurgiei robotice urologice în România și formator de tineri specialiști, care s-a aflat alături de fostul său student, rezident, actual medic specialist urolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău, dr. Ioan Bogdan Juravle. La intervenție laparoscopică 3D (prostatectomie radicală), prima de acest fel realizată în Zalău, au asistat, prin intermediul unei transmisiuni în direct, Conf. Dr. Petruț Bogdan, Șef de lucrări dr. Stanca Vasile Dan, Asis. Univ. Dr. Todea Ciprian, dr. Feciche Bogdan, dr. Rusu Cristian, dr. Mihaly Zoltan.

Începând cu luna noiembrie a acestui an, acest tip de intervenție specifică chirurgiei laparoscopice, minim invazive, destinată patologiei benigne și maligne a tractului urinar (cancer prostatic, renal și vezical) va fi disponibilă pentru pacienții Spitalului Județean de Urgență din Zalău, echipamentul medical, adică un sistem complet turn laparoscopie cu sistem video HD 3D, inclusiv componentele specifice, cu o valoare de peste 797.000 lei (peste 169.000 euro), fiind achiziționat în acest sens. În ultimii doi ani, aproximativ o treime a spitalizărilor continue a pacienților compartimentului de urologie din cadrul Spitalului județean a fost încadrată în sfera patologiei benigne și maligne a tractului urinar, amintite mai sus.

Cu o importanță deosebită, mai ales în chirurgia urologică minim invazivă, echipamentul medical menționat (sistem complet turn laparoscopie cu sistem video HD 3D) aduce atât pacientului cât și medicului multiple beneficii care se referă pe de o parte, la o mai mare siguranță și precizie a intervenției chirurgicale (medicul având posibilitatea vizualizării organelor asupra cărora intervine într-o a treia dimesiune, fiind preluate imagini video ale acestora, cu atât mai important fiind acest beneficiu cu cât spațiul în interiorul corpului uman aferent sitemului urinar – micul bazin – este mult restrâns față de cele ale altor sisteme și/sau organe). Pe de altă parte, echipamentul permite o intervenție chirurgicală puțin invazivă iar timpul necesar intervenției este mult redus față de intervențiile clasice, pacientul având astfel beneficiile unei recuperări post operatorii mult mai rapide, un avantaj, de altfel și în reducerea costurilor de spitalizare pentru unitatea spitalicească.

În ultimii doi ani (nn.2018-2019), la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Zalău, urologia a avut o tendință continuă de dezvoltare, diversificare și îmbunătățire a serviciilor medicale destinate pacienților unității spitalicești, investiții importante în dotarea cu aparatură și echipamente medicale moderne fiind realizate ori aflându-se în curs de realizare, cu finanțare mobilizată de către Consiliul județean fie integral, fie în cofinanțarea sumelor mobilizate din bugetul național (Ministerul Sănătății) ori cel al unității spitalicești. Compartimentul de urologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău, numără o echipă medicală formată din trei medici specialiști (dr. Alb Alexandra, dr. Hodor Tudor și dr. Ioan Bogdan Juravle), 13 asistenți medicali și îngrijitori și o capacitate, extinsă din luna septembrie a.c., la 20 de paturi.


...

niciun comentariu

Lasă un comentariu