Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Povestea de dincolo de Centenar

Sunt ultimele zile de dinaintea marii zile: Centenarul. În fiecare școală, copiii mici se apropie cu încă un pas, cu încă unul, mai mult de istorie, de trecut, de viitor. Cu fiecare vers recitat, cu fiecare cântec intonat, cu fiecare poveste istorisită, noi, învățătorii, ne gândim cum să le spunem mai bine copiilor noștri cine sunt și cum să îi facem mai bine să înțeleagă că în sălile noastre de clasă, viitorul este în mâinile lor.

De aceea ne-am întâlnit luni, 19 noiembrie, laolaltă, cei 120 de copii ai claselor a III-a și a IV-a și patru învățătoare din Școala „Mihai Eminescu” – Codre Monica, Horvath Rodica, Ardelean Laura, Tăut Anca -, să depănăm Povestea Unirii, simplu, frumos, aproape unii de alții, să învățăm că România începe cu noi și cu faptele noastre, să simțim că dincolo de bucuria zilei de 1 Decembrie, trăiește o istorie a sacrificiului și a speranței și că dacă lăsăm uitarea să se aștearnă peste această istorie, nu vom ști să întindem punți trainice către viitor.

A acceptat să depene alături de noi firul acestei povești un om deosebit al Sălajului, un om de a cărui prezență discretă și modestă ne-am dorit foarte mult să ne bucurăm, un om-resursă pentru comunitate, un om-model pentru generațiile de copii și de tineri: părintele Cristian Borz, preotul paroh al Bădăcinului. Nu o spunem spre laudă, ci cu responsabilitatea celor care ne preocupăm de educația celor mici, conștienți fiind că în educație ducem dorul modelelor autentice. Părintele Cristian Borz le-a propus copiilor o incursiune în trecut, în viața celui care a fost Iuliu Maniu. Zeci de fotografii vechi ale vremii au reconstituit, prin povestirea părintelui, momentele cele mai importante din copilăria și tinerețea lui Iuliu Maniu și din activitatea marelui om politic. Copiii s-au apropiat cu mai mare înțelegere de evenimentele istorice care au avut loc acum 100 de ani, au călătorit în mod imaginar pe linia întâi a frontului, acolo unde Iuliu Maniu a fost trimis în primul război mondial, au trăit alături de el lupta sa neîncetată pentru realizarea Unirii, au poposit la Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918, la locul Marii Uniri, alături de zecile de mii de români veniți din toate colțurile țării, au simțit tristețea în celula întunecată și sărăcăcioasă a închisorii din Sighet, locul în care Maniu a murit.

Directorul școlii, dr. prof. Ioan Abrudan, ni s-a alăturat și le-a vorbit copiilor despre puterea de model a celor doi mari sălăjeni, înfăptuitori ai Unirii: „sfinxul de la Bădăcin”, așa cum a fost numit Iuliu Maniu, grație moralității sale ireproșabile, și Gheorghe Pop de Băsești, cel care la 1 Decembrie 1918 s-a aflat la prezidiul Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia.

E impresionant să arăți copiilor două hărți total diferite: o hartă cu o Românie sfâșiată, cea a anului 1916 și o hartă rotundă a unei țări împlinite, harta României Mari. E impresionant să îi întoci în timp, prin puterea imaginației lor, în tranșeele din Carpați, acolo unde, prin suferință și sacrificiu, a rămas vie speranța Unirii.

Activitatea s-a încheiat cu un moment frumos, în care copiii au însemnat pe fila Centenarului un gest mai mult decât simbolic: au făcut donații în cadrul expoziției de vase tradiționale românești pe care le-au pictat chiar ei, un gest de sprijin pentru proiectul de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu și un efort care va ajuta acest proiect să-și continue povestea.

Încă ne mai răsună în urechi versurile găsite în ranița soldatului necunoscut, mort în toamna anului 1918, pe Muntele Sorica, versuri pe care le-am ascultat azi împreună:

„Nu plânge, Maică Românie!
Pentru dreptate noi pierim,
Copiii noștri, peste veacuri
Onoare ne vor da, o știm!

Nu plânge, Maică Românie!
Adună tot ce-i bun sub soare,
Ne cheamă și pe noi la praznic,
Când România va fi mare!”

Ieri, copiii din Școala Mihai Eminescu au dat onorul soldatului necunoscut.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*