Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău

Piroștie. Da, în altu fel!

”Aista fel die piroștie l-am văzut la Zsuzsika neni, mama li Erzsike, asta di păstă drum. Zsuzsika neni mnio zâs că o văzut cum să fac pă la Valea lui Mihai, când o fo iea pă acolo nuștiu pă la cinie. Îț trebe on dărab die carnie mai grasă, die porc, di su pântece. Tai carnia asta coștie. Mai corățăști și tai o ciapă bună ș-o thipărușe roșie dulce. Le tai p-aieste mai mărișoare și le friji înt-o lingură die unsoare, atâta le friji cât să să moaie binie. Le lași o țârucă să să răcorasă și le amesteci cu carnia pă care o-ai tăiet. Mai pui sare și thiperi cam cum gâniești.

Amu, le treci pân moșina die carnie care are roștieiu mai mărișor. Pui păstă carnie poprică dulce, pui rișcaș, mai pui morareu verdie și le amesteci binie pă tăitie ca și cum ai face piroștie. Pui di-o partie carnia. Taie tri patru scrijele die afumătură, di-e vrei și-ț place. Da știu că-ț place! Tai ca tomajii o brojbuță die cureti. Poț tăie curethi die toamnă uări, die vrei, curethi morat. Pregătești oala tumna ca pântru piroștie: pui snicele die morareu și die cimbru, păstă iele pui curethi tăiet, pui scrijelile die afumătură și iară pui curethi.

Noa! Amu-i amu! Tie gâniești c-amu ar trăbui să pui piroștile, nu? Dară că! Numa’ că aieste piroștie ț-am fo spusă că-s în altu fel! Nu le mai împocălești în curethi! Nu! Faci din carnia pregătită gogoloaie așe rotundie, cam cât on uou să hie. Așez gogoloaiele aieste în oală p-on rînd o pă duoauă rânduri, după câtă carnie ti-ai îndurat să folosăști. Dacă pui mai mult di-on rând pui curethi între rânduri. Diasupra, când ai gătat, pui iară curethi, mai pui, die vrei, o porodică tăietă roatie, oareșce morareu și coperi tăt cu frunză die curehti opăritie on ptic. Pui în oală amu on zoaft, că trebe să hiarbă în oarice piroștile, nu?

Friji în oloi o ciapă tăietă mânânțăl, pui o finjie die zamă die porodici, mai pui sare, thiperi, cimbru. Coată die sare! Vez după cum îi die sărată afumătura uări curethiu, dacă-i morat. După ce ai hiert zoaftu mai pui apă caldă câtă crez că trebe să pui în oală. Poț punie, în loc die zoaft, moare îndoită cu apă, faci cum vrei! Pui ș-on blid întors păstă curethi, mai pui fidieu și lași să forcotiască oala cătingan. Când curethiu s-o muiet și carnia tre să hie gata! Când pui în blid poț punie, la care vre, o ligură die groștior.

S-aveț bucurii și pace! Sânătatie multă la tăț!”

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*