Contact  |  în memoria lui Zoli SUSŢINE-NE în promovarea unui altfel de jurnalism. DONEAZÃ orice sumă de bani în contul
Asociaţiei Sălajul pur şi simplu, IBAN: RO93 RZBR 0000 0600 1454 6682, deschis la Raiffeisen Bank Zalău
A apărut numărul 14 (noiembrie) al revistei. Revista poate fi achiziţionată de la chioşcul de ziare de lângă Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ori poate fi comandată on-line, la adresa de e-mail: salajulpursisimplu@gmail.com. Preţul unei reviste: 10 lei.

Perseidele- duminică spre luni va avea loc un fenomen astronomic spectaculos

Pasionaţii de astronomie vor putea vedea, în noaptea de 12 spre 13 august, Perseidele în toată splendoarea lor, astronomii anunţând  momentul de activitate maximă duminică seară, începând cu ora 22.00.

Eveniment anual, ploaia de meteori are loc între 17 iulie și 24 august atingând intensitatea maximă între 9 și 13 august. Astronomii ne sfătuiesc să urmărim acest fenomen în locuri întunecate, acolo unde cerul se vede perfect. Tot ei susțin că cel mai bun moment pentru a face asta este fix între miezul nopţii şi răsărit. Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic, le trebuie ceva pe care să stea întinşi, un sac de dormit sau un şezlong și îmbrăcăminte mai groasă, pentru că nopţile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să privească spre cer măcar o oră.
Perseidele sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu.

Numele provine parțial și din cuvântul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se găsește în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*