DONEAZÃ!  Susţine-ne   in promovarea unui altfel de jurnalism
Asociaţia Sălajul pur şi simplu     27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank     |  Contact  |

Pere răntălitie. În duoauă feluri

” – Corățăști cinci-șasă pere, le speli și le tai coștie. Le pui la hiert în apă rece cu sare. Iestimp corățăști tri ciepe poganie și le tai scrijele. Poț punie și ciapă roșie. Friji ciapa tăietă în oloi, o friji cătingan, pui sare, o lași încetuc să să moaie binie, binie, da nu o arz diefel! Când s-o muiet binie și sclipeștie ca uoiaga, traji laboșu di pă foc și pui păstă ciapă poprică dulce și amesteci binie. N-o mai pui pă foc să nu să ardă poprica! Strecori perile hiertie și, mintienaș cât îs caldie, pui ciapa friptă păstă iele, mai pui sare și amesteci binie, binie, le tosoniești cu mestecău.

Văd că ai on mestecău bun die hier! Noi tosonieam perile cu on mestecău ce mni-o rămas di la mama bătrână. După o vreme mni-o mai făcut Hilimonu mnieu mai multie mestecauă, mai mnici, mai lunji, după cum și ce avieam die amestecat. Știi din ce le făciea? Din vârvu braduli di la Crăciun, după ce-l diesfăcieam și să usca. Da cre’ că ț-am mai spus…

Perile răntălitie le mânci așe cum îs, i-o mâncare die post. Le mânci cu morătură, uări die care ai. Hilimon le mânca cu moare și cu curethi morat oloit. Așe-i plăciea lui! Die nu-i post, poț frije tri-patru scrijele die clisă și le pui lângă pere. Poț frije oareșcie carnie proaspătă die porc, o tai scrijele și o friji în mălai. Poț punie perile aieste lângă o tocană. Le mânci cum vrei și cu ce ai!

Poț face pere răntălitie și în altu fel. Hierz perile întreji, în coaja lor le hierz. Până hierb iele în treaba lor, tie pui și faci ciapa friptă. Așe o faci cum ț-am spus mai naintie numa’ amu folosăști ciapă albă și o tai mânânțăl, nu scrijele. O friji tumna cum o-ai fript și pă aceie tăietă scrijele, tăt cu grije să n-o arz. Poprică, die vrei, pui, die nu vrei, nu pui. Da gâniești că-i mai faină mâncarea dacă are o țârucă die coloare, nu? Noa, corățăști perile, le răzălești pă răzălău mare și pui ciapa păstă iele. Le tosoniești binie laolaltă. Mai pui sare, thiperi, noa ce trebe și cât trebe. Și aieste-s die post. Da poț face o tocană uări pui fript în prezli lângă perile răntălitie.

Iubască-vă Dumniezo și Vă Deie sânătatie!”



niciun comentariu

Lasă un comentariu