R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

„Pe urmele strămoşilor”, un proiect prin care elevii învață să prețuiască moștenirea culturală a județului Sălaj

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău (MJIAZ) în colaborare cu instituții de învățământ sălăjene au în desfășurare un proiect educațional intitulat „Pe urmele strămoșilor”, prin care elevii beneficiază de excursii tematice cu scop educativ și alte activități cultural-educative pentru a-și cultiva respectul pentru înaintași și grija pentru patrimoniul istoric al judeţului Sălaj. Vizitarea obiectivelor de patrimoniu reprezintă ultima activitate educaţională din cadrul proiectul anual, fiind precedată de expoziții, activități de promovare a vieții și activității personalităților sălăjene, manifestări ştiinţifice (simpozioane, conferințe, schimburi de experiență) derulate la sediul muzeului sau al şcolilor implicate, toate cu organizate cu scopul valorificării patrimoniului istoric al judeţului Sălaj.

O astfel de excursie a avut loc vineri, 19 mai, când o clasă de elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Zalău, însoțiți de învăţătoarea Corina Crăciunaş și de istoricul Marin Pop, au vizitat Castelul Bathory, statuia lui Iuliu Maniu și Muzeul Holocaustului din Șimleu Silvaniei, Casa Memorială „Iuliu Maniu” și Muzeul organizat la Biserica Greco-Catolică Bădăcin, Casa în care s-a născut Corneliu Coposu, Biserica-monument istoric, Centrul Cultural „Şincai-Coposu” și Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Bobota și Centrul Cultural „Simion Bărnuţiu”, Biserica-mausoleu care adăposteşte osemintele lui Simion Bărnuţiu şi ale vicarului Alimpiu Barboloviciu din Bocșa, iar la final elevii au vizitat Monumentul de la Guruslău, după care s-au întors la Zalău.

În perioada următoare, la Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” va avea loc o activitate educaţională care se va derula în 26 mai, intitulată „Galeria personalităţilor sălăjene”, ocazie cu care va fi vernisată şi expoziţia de bază realizată la această şcoală, o expoziție dedicată patronului spiritual al şcolii, Iuliu Maniu.

Pe data de 31 mai va urma o nouă excursie, de acestă dată cu două clase de la Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Zalău, care vor avea posibilitatea să viziteze locurile natale ale patronului spiritual al şcolii lor.

„Ne propunem să permanentizăm acest proiect educaţional în vederea sărbătoririi cu fastul cuvenit al Centenarului Marii Uniri. Să nu uităm că Iuliu Maniu a fost unul dintre principalii artizani ai Marii Uniri, iar protopopul greco-catolic Valentin Coposu, tatăl lui Corneliu Coposu, a fost semnatar al Marii Uniri, în calitate de deputat ales în circumscripţia electorală Şimleu. De asemenea, aşa cum sublinia Iuliu Maniu, tot ceea ce s-a reuşit la 1 Decembrie 1918 a însemnat punerea în practică a programului revoluţionar iniţiat de Simion Bărnuţiu şi generaţia paşoptistă. Sunt doar câteva din considerentele pentru care ne propunem permanentizarea proiectului şi invităm şcolile sălăjene care doresc să facă parte din el să ne contacteze la sediul muzeului”, transmite istoricul Marin Pop, cercetător în cadrul MJIAZ.

  • Centrul_Cultural_Sincai-Coposu_Bobota_1
  • Casa_Memoriala_Iuliu_Maniu_Badacin
  • Biserica-mausoleu_Bocsa
  • Centrul_Cultural_Simion_Barnutiu_Bocsa
  • Centrul_Cultural_Sincai-Coposu_Bobota


niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *