Direcţionează 2% pentru un altfel de jurnalism.
Formularul poate fi descărcat AICI
|  Contact  |     Susţine-ne! - DONEAZÃ!    

Pământ de pe domeniul lui Iuliu Maniu din Bădăcin, la baza propriei lui statui în Cluj

O statuie a lui Iuliu Maniu a fost dezvelită marţi, 8 ianuarie, la 146 de ani de la naşterea sa, la Cluj, ca urmare a donaţiei realizate de Emil Burzo, preşedintele filialei Cluj a Academiei Române. La baza acestei statui a fost pusă în mod simbolic şi o mână de pământ din Bădăcin, satul său de baştină, de pe domeniul unde şi-a dorit să fie îngropat şi unde se află, de altfel, şi mormântul său simbol.

„De ziua de naștere, la Cluj, Iuliu Maniu a primit o statuie. Clujul este orașul în care s-a format, a activat ca avocat, a condus Consiliul Dirigent și a avut o parte din familie. La temelia acesteia stă pământul adus din Dealul Țarinei de la Bădăcin, pământ în care a dorit să aștepte învierea morților.  Martir a secolului trecut, statuia a fost așezată în mod simbolic lângă Catedrala Greco-Catolică care are ca hram „Cinstirea martirilor secolului XX”. Statuia a fost donată orașului de către preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo, care în vara anului trecut a donat 5000 lei pentru reabilitarea casei lui Iuliu Maniu de la Bădăcin. Bunul Dumnezeu să-i răsplatească jertfa“, ne-a declarat părintele Cristian Borz, prezent la eveniment.

Statuia  lui Iuliu Maniu a fost realizată în bronz de sculptorul Ioan Marchiş, la iniţiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, la dezvelirea acesteia participând alături de alte oficialităţi şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, Ioan Boilă, nepot al lui Iuliu Maniu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, secretarul de stat în Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna, academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, prorectorul UBB, Ioan Bolovan şi preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă.  Evenimentul a fost organizat de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai, slujba de pomenire a lui Iuliu Maniu şi de sfinţire a statui fiind ţinută de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, cât şi de episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu.

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*