R E D I R E C T I O N E A Z à 3,5%  

   D O N E A Z Ã!   Susţine-ne!     
|  CONTACT  |

Oamenii și poveștile din spatele donațiilor de mii de viziere pentru prima linie de luptă cu Covid-19 din Sălaj

De Florii, înainte de 7 dimineața, când așteptam să iasă schimbul de noapte din Spitalul de Boli infecțioase,  pentru că Doina avusese ideea să le ducem cadrelor medicale flori, un gest suport din partea comunității, am povestit cu o serie de oameni din conducerea Spitalului Județean de Urgență Sălaj.  Mi-a rămas în minte o frântură de discuție: “vizierele donate de domnul de la Casa Culorilor au fost ca o oază de speranță pentru noi, atunci când efectiv ne năpădeau informațiile despre iadul din spitalele din Italia și blocajul din toată lumea pe achiziții de echipamente de protecție. Noi nu aveam decât măști, nimic altceva potrivit în lupta cu virusul acesta atât de temut ”. Ne-am întrerupt povestea pentru că începeau să iasă medicii, asistentele și infirmierele. Aveau lacrimi de bucuria gestului, în ochii obosiți  de deasupra măștilor de protecție. Mi-am dat seama instant  că poveștile, atât cele din interior, cât și cele ale comunității care s-a strâns în jurul oamenilor din linia întâi, trebuie documentate și spuse mai departe! Simplu și firesc. Pentru că trebuie să știm unii de alții. Mai ales în această perioadă.

 Mărturisesc sincer că, până la declanșarea “nebuniei” generate de Covid -19, mintea mea păstrează nicio amintire a vreunui moment în care să fi auzit cuvântul vizieră! Ei bine, acum îl aud și citesc zilnic, aproape obsesiv. Am hotărât să încep și aceste #PoveștialeSolidarității cu donatorii de viziere! Am vrut să aflu ce i-a determinat să acționeze. Care e mecanismul care îi mobilizează pe oamenii buni să fie fapte!

Radu Brândușan – primul antreprenor local care se implică: “Cele mai emoționante momente au fost acelea  în care oamenii  ridicau vizierele de la noi. Când le aveau în brațe și păreau că, dintr-o dată, se simt mai în siguranță! Și noi eram bucuroși că am putut face asta pentru ei!”

Eugen Străistaru: În momentul în care băiatul de 20 de ani le dona medicilor vizierele, aceștia nu mai văzuseră astfel de echipament de protecție decât în filme, documentare sau, mai nou, în reportajele despre Covid – 19 din țările civilizate.

Dumitru Pop, prefesorul de 57 de ani care redeschide un laborator aproape uitat, orientat spre fizica aplicată și ingineria contemporană. A creat câteva sute de viziere, termometre noncontact cu infraroșii  și, din discuție în discuție aflu că, împreună cu elevii au creat chiar și un radio telescop, care apare și pe site ul Nasa. Mă fascinează determinarea și pasiunea cu care îmi explică tot ce face. Îl întreb ce părere are despre adaptarea programei școlare la nevoile contemporane ale societății și copiilor. “Da, poate după năcazul ăsta ne vom da seama că va trebui să repunem serios în discuție nevoia de schimbare din învățământul românesc”.  Poate…

  • Radu Brândușan – primul antreprenor local care se implică și inspiră comunitatea

 Radu a fost primul care s-a apucat să producă și să doneze viziere. A donat până acum 2325 de bucăți. Timp de două săptămâni atelierul lui de debitare CNC a fost folosit exclusiv pentru producerea de viziere, care plecau cu sutele spre linia întâi, zilnic.

“Când a început nebunia cu virusul și am văzut postări ale medicilor și asistentelor legat de lipsa de echipamente din spitale, m-am gândit cu ce aș putea ajuta. A fost o emoție puternică peste tot în jur. Mi-am dat seama că singurul lucru pe care l-aș putea face ar fi vizierele. M-au inspiat proiecte similare ale altor oameni din lume, cu care țin legătura pe un grup de CNC. Am găsit acolo un fișier open source pe care l-am adaptat și îmbunătățit în funcție de nevoi și ne-am apucat să producem.  Am produs împreună cu toți angajații noștri și cu toate materialele pe care le avem în stoc, primele 500 de viziere și am postat pe Facebook că le donăm gratuit și că putem continua să producem dacă primim ajutor în vederea achiziționării de materiale . Ne-am parteneriat cu “Asociația Împreună-i vom face Fericiți” și am continuat să producem și să donăm.  Cererile au început să curgă de la toate spitalele din Nord Vestul României.  Noi am hotărât însă să începem prin a acoperi nevoile liniei întâi din Sălaj.  Am donat la Spital, la Politie, la Jandarmerie, la Poliția Locală, la SMURD, la Ambulanță și la toți medicii de familie și asistenții generaliști din Sălaj, prin intermediul RO100 Zalău.  În ordinea cererilor și pe măsura capacității noastre de producție.

Între timp m-a sunt un tânăr de 20 de ani că vrea să ajute și el și m-a rugat să-i debitez folia pentru circa 200 de viziere, pe care le producea și el după alt prototip. Am făcut-o cu drag.

Am îmbunătățit și noi modelul inițial, însă singurul furnizor de șuruburi speciale, cu care prindem partea de sus, are stoc epuizat. Continuăm să producem însă în cantități mai mici, pentru că a trebuit să ne reluăm și activitatea noatră de bază, ca să putem supraviețui!

Da, ne implicăm în comunitate ori de câte ori putem. Acum, de exemplu, am angajat pe cineva dintr-o familie defavorizată ca să poată să treacă și ei cu bine peste această perioadă și trebuie să muncim ca să ne putem lua salariile cu toții! Cele mai emoționante momente au fost acelea  în care oamenii  ridicau vizierele de la noi. Când le aveau în brațe și păreau că, dintr-o dată, se simt mai în siguranță! Și noi eram bucuroși că am putut face asta pentru ei!”

  • Eugen Străistaru  – “Schimbarea începe cu fiecare dintre noi”

Eugen Străistaru are doar 20 de ani și este unul dintre primii donatori de viziere din Sălaj. Am fost curioasă să aflu structura unor astfel de tineri implicați în comunitate. M-a întrebat dacă am auzit de Gandi, care zicea “Schimbarea începe cu tine” și am povestit despre cum ar fi lumea dacă fiecare dintre noi am fi mai buni.  Apoi am aflat că e din  Republica Moldova, dar s-a mutat cu părinții de ceva vreme bună în Zalău. Are dublă cetățenie, a fost viceprimar în Consiliul Local al tinerilor, a participat la multe acțiuni de voluntariat, iar acum e student la Marketing în Cluj și are propriul business de imprimare și prototipare, 3D Print Lab.

Mi-a descris foarte clar pașii pe care i-a făcut în această campanie de implicare în comunitate:

„Am auzit de problemele pe care le ceează coronavirus. Pe unul dintre forumurile internaționale, pe care sunt, s-a discutat mult depre problemle generate de Covid – 19 și soluții. Una dintre soluții era viziera de protecție. A fost o cerere uriașă pe piață și companiile mari, care produceau omologat, nu mai făceau față. Așa au început să producă micile companii de peste tot din lume, ajutate de  proiecte open source. Nu mai era timp de pierdut în așteptarea omologărilor, care erau ceva mult mai complex… Apoi au apărut primele cazuri de boală în România. Îmi era foarte clar că va ajunge și în Sălaj. Am început prototiparea și  producția cu ajutorul domnului Brândușan de la Casa Culorilor, care producea deja. Apoi am postat pe social media că am decis să opresc producția din firmă și să produc  viziere imprimate 3D, pentru a le dona la farmacii, la spitale și oriunde este necesar.  Primele le-am făcut  din material cumpărat de mine. Apoi am început să primesc mici donații și am produs peste 200 de bucăți, pe care le- am dus la Spitalul de Infecțioase din Porolissum, la Pneumologie, la Infecțioase în Păcii și la Spitalul Județean. Chiar primele le-am donat unei farmacii, unde lucra mama unui prieten al meu. Am lucrat eu, tata și angajatul de la firmă, în condiții de siguranță. Problema a fost că noi nu avem decât 3-4 imprimante și la o imprimantă poți produce elementele necesare pentru maxim 4 viziere în 12 ore. Apoi a dispărut folia…”

În momentul în care băiatul de 20 de ani le dona medicilor vizierele, aceștia nu mai văzuseră astfel de echipament de protecție decât în filme, documentare sau, mai nou, în reportajele despre Covid – 19 din țările civilizate. Mai mult, băiatul căuta un medic care să îi explice cum funcționează un ventilator. Voia să înțeleagă minim mecanismul pentru a știi dacă ar putea face și el unul. Medicii l-au sfătuit să continue cu vizierele, decât să o ia de la 0 cu un ventilator.

L-am mai întrebat pe Eugen cum resimt colegii lui de generație această poveste! Mi-a spus că sunt realiști și foarte bine informați! Poate contrar celor pe care le cred despre ei alte generații! Mi-a recomandat să citesc Yuval Noah Harari “21 de lecții pentru secolul XXI”. Și mi-a explicat foarte frumos  ce ne face pe noi oamenii speciali. Ce ne diferențiază de animale? Solidaritatea. Și faptul că putem schimba informații utile între noi, care ne pot face să evoluăm! Cel mai concret exemplu este chiar el, schimbul de informații și sentimentul de solidaritate care a generat evoluția echipamentului de protecție pentru cel puțin 200 de oameni aflați în prima linie din Sălaj.

  • TenarisSilcotub –  Voluntari în acțiune 

Între timp, așa cum ne-a obișnuit,TenarisSilcotub nu stă cu mâinile în sân!  Acțiuniile companiei, în această perioadă delicată pentru comunitate, au avut 2 direcții: una corporate (susținerea spitalului cu materiale de protecție, consumabile și dotări) și una care m-a sensibilizat profund pentru că mi-am dat seama că am dreptate când spun că marile companii ne ajută mult să ne educăm, în toate direcțiile. Mai mulți angajați și-au manifestat dorința de a se implica și au solicitat sprijin în crearea unui cadru,în identificarea unei cauze unde pot avea impact. Astfel a luat naștere campania “Solidari pentru comunitate” și 1100 de viziere au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Zalău.  Campania, derulată sub egida  „Voluntari în acțiune”, a reușit ca în 2 săptămâni să adune 22.000 de lei de la angajații companiei. Banii strânși au ajuns tot în comunitate, la Casa Culorilor, unde Radu Brîndușan – beneficiar al ediției 2018 a programului “Start în afaceri” prin care compania a susținut dezvoltarea micilor antreprenori locali –  i-a transformat în 1.100 de viziere. Cei care s-au alăturat campaniei au dorit să aducă o contribuție comunității în aceste momente dificile și provocatoare, pentru că au considerat că toți trebuie să ajutăm, fiecare cu ce poate. Donatorii sunt angajați din diferite orașe (Zalău, Călărași și București), din diferite departamente, de diferite generații și naționalități: românilor li s-au alăturat colegi din Argentina, Uruguay, Italia și Mexic, dornici să pună umărul la eforturile comunității care i-a „adoptat”.

“Această perioadă este un exercițiu de empatie pe care ni-l oferă viața și din care fiecare dintre noi ar trebui sa rămână cu ceva. Mă bucur să fac parte dintr-o companie atât de implicată în viața comunității și care se alătură efortului comun pentru susţinerea spitalelor și cadrelor medicale care se străduiesc să aibă grijă de noi. Cu toții ne dorim să trecem cu bine și cât mai repede peste această perioadă și consider că este un moment bun ca fiecare dintre noi să se întrebe ce poate face pentru a ajuta” – Mihaela Zaharia, Order Dressing Manager Supply Chain.

  • Dumitru Pop – un profesor pasionat produce viziere pentru comunitate în laboratorul de la școală

Dumitru Pop are 57 de ani și este profesor de fizică la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” și cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Facultatea de Contrucții de Mașini, extensia Zalău. În urmă cu 4 ani a depus, împreună cu un grup de elevi, un proiect în cadrul concursului  “Idei din Țara lui Andrei”, în vederea înființării unui laborator de prototipare rapidă, folosind imprimante 3D. Profesor pasionat, intenționa să își convină colegii să creeze în liceu un profil orientat spre fizica aplicată și ingineria contemporană.

A câștigat proiectul și a înființat laboratorul 3D Print Curriculum. Au fost achiziționate 16 laptopuri și 20 de kituri conținând ghidaje, șuruburi, microcontrolere, motoare pas cu pas, senzori de temperatură, pe care elevii de la profilul Științele naturii le-au transformat în 20 de imprimante 3D. În perioada 2016-2019 în laborator s-a desfășurat, sub formă de opțional – CDȘ, cursul de fizică aplicată, proiectare și tipărire 3D. Un profil specific nu a fost înființat, cauzele fiind multiple. 

 “Când a dat peste noi necazul, m-am întrebat cum poate ajuta școala noastră comunitatea, dat fiind că existau deja o mulțime de inițiative din care ne puteam inspira și care sprijineau cu know how. Am ales trei direcții: viziere, termometre non-contact și ventilatoare și am redeschis laboratorul.

Primul proiect are ca finalitate realizarea de viziere și măști, cu ajutorul unei imprimante 3D. M-am înscris într-un forum ai căror membrii au realizat modelul tridimensional al unei viziere și au reușit omologarea acesteia la Ministerul Sănătății din Cehia.  Am  achiziționat de la magazine on-line folie, filament PET-G, elastic, etc. În final am realizat în laboratorul 3D Print Curriculum, la  Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” Zalău, peste 250 de viziere. Ca idee: eu am cumpărat în urmă cu o nici două luni o folie cu 40 ron, din care scoateam 40 de viziere. Acum, când am mai căutat, am găsit cu 49 de euro folia și aceea a dispărut imediat.

Mai avem un proiect care se referă la măsurarea temperaturii corpului uman cu termometre non-contact, un prim prototip fiind déjà finalizat. Și studiem ce presupune realizarea unui ventilator medical pe structura unei imprimante 3D, folosind lanțul cinematic, electronica și firmwerul modificat al acesteia. Aici sunt de rezolvat mai multe detalii tehnice referitoare la standardele stricte, impuse de Ministerul Sănătății.”

A donat vizierele ambalate frumos în cutii pe care scria: Universitatea Tehnică Cluj Napoca- extensia Zalău și Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” și pe care a lăsat și o adresă de email, pentru feedback. Vizierele de aici au ajuns la Spitalulu Județean, la Poliție, prin prieteni la medicii și asistentele care aveau mare nevoie în perioada de început, când nu se găseau nicăieri. Iar o parte le-a pregătit pentru colegii profesori și elevi, pentru eventualul moment în care va începe școala.

Din discuție în discuție aflu că, împreună cu elevii au creat chiar și un radio telescop, care apare și pe site-ul Nasa. Mă fascinează determinarea și pasiunea cu care îmi explică tot ce face. Îl întreb ce părere are despre adaptarea programei școlare la nevoile contemporane ale societății și copiilor. “Poate după necazul ăsta ne vom da seama că va trebui să repunem serios în discuție nevoia de schimbare din învățământul românesc”.  Poate…

  • Alien Surface – prima acțiune de implicare în comunitate

Am stat de vorbă cu Adina Crișan, managerul Alien Surfaces, o afacere locală, cu adresabilitate națională, care produce și comercializează folie de protecție. Tocmai prelua o comandă de 1500 de viziere pentru sistemul sanitar din Suceava. Producția de viziere este o actiune de voluntariat în cadrul Alien Surfaces, susținută la început din fonduri proprii și coordonată de Asociația “Din Inimă pentru Sălaj”, continuată apoi cu ajutorul unor donații de materiale din partea Vedem Just și Eurodidactica Bucuresti, plus donații în bani de la DigiRay.

Pănă în acest moment au donat peste 3000 de viziere care au ajuns la Direcția de Sănătate Publică Sălaj, la cabinete medicale, farmacii, la Spitalului Județean Zalău (Pediatrie, ORL, Boli infecțioase, Ortopedie, Gastroenterologie, Medicina Muncii, Oncologie, laboratorul de analize), la Spitalul Orășenesc Jibou, la Spitalul din Crasna, dar și la Jandarmeria Sălaj, Inspectoratul de Poliție Sălaj, la magazine alimentare, la spitalul din Sighetul Marmației dar și în Satu Mare la serviciul de Ambulanță, câteva farmacii și cabinet medicale.

“Unul dintre principiile noastre este că dacă faci bine, bine primești. Când am văzut că se agravează situația în România din cauza COVID 19, că medicii nu au materialele necesare în lupta cu această boală, iar noi ne confruntăm deja cu o scădere a vânzărilor datorită faptului că mulți dintre partenerii noștri au fost nevoiti să-și închidă magazinele, ne-am gândit ce putem face pentru a nu ne reduce și noi activitatea. Răspunsul nostru la Covid -19 a fost unul proactiv și ne-am alăturat comunității viziere.ro. Echipa noastră s-a implicat voluntar în acest proiect. Am mobilizat departamentul de design pentru a proiecta o vizieră adaptată materialului de care dispunem. E prima acțiune de implicare în comunitate și mărturisim că ne-a adus un sentiment frumos, de mulțumire greu de egalat, care ne ajută să continuăm. În acest moment cererea de vizier la nivel național este de peste o jumătate de million de bucăți. Noi continuăm să ajutăm în limita puterilor noastre!”

—-

  • Spitalul Județean de Urgență Zalău a mai primit viziere de la Asociația VeDem Just, Romanian United Fund, Asociația ARMS, Salvați Copiii România.

POVEȘTILE SOLIDARITĂȚII  – proiect editorial realizat de publicația Sălajul Pur și simplu în colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Zalău.
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.