DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

O pagină din istoria Bisericii Greco-Catolice, filmul „Cardinalul” va fi proiectat în Șimleu Silvaniei

Film care s-a bucurat de succes în orașele în care a fost proiectat până acum, „Cardinalul”, semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu, va fi proiectat vineri, 24 Ianuarie de la ora 15:00 și de la ora 17:00, la Casa Orășenească de Cultură din Șimleu Silvaniei.

La eveniment vor fi prezenți regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar.

Biletele se pot cumpăra online la prețul de 10 lei, accesând https://eventbook.ro/film/bilete-cardinalul-simleu-silvaniei

O pagină din istoria Bisericii Greco-Catolice, ferm opozant al regimului comunist, prin arhierei de mare însemnătate, drepți și iubitori de dreptate, „Cardinalul” prezintă o parte din viața episcopului Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și, pe urmă, perioada izolării din penitenciarul Sighet. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

„De multe ori m-am gândit că Iuliu Hossu de acolo de Sus ne urmărește. Uneori aveam senzația că este foarte aproape de noi” a afirmat regizorul Nicolae Mărgineanu într-un interviu publicat pe 6 noiembrie 2019, semnat de Emilia Chebac.

 „În filmul „Cardinalul” inspirat din viața episcopului Iuliu Hossu am avut ocazia să urmăresc un destin exemplar, de la crainic al Marii Uniri din decembrie 1918 la penitenciarul de exterminare din Sighet, numit și „temnița elitelor” unde mulți dintre cei închiși, înalți demnitari sau prelați uniți au plătit cu viața. Au urmat apoi pentru Iuliu Hossu 15 ani de domiciliu forțat până la moartea sa de martir al neamului. Un om a cărui conștiință nu a putut fi înfrântă. Și nu numai el, ci și colegii săi de suferință, preoții care au răbdat închisoarea cu smerenie și demnitate. Constatase cineva, dintre cei care studiaseră dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului, că au fost 12 episcopi greco-catolici întemnițați în România și nu a trădat niciunul dintre ei. Frumoasă remarcă! Cred că în peisajul atât de divers al filmului românesc este bine să existe și un film închinat acestor martiri ai neamului. O istorie încă ignorată, din păcate” a declarat regizorul Nicolae Mărgineanu.

Filmările au avut loc în Memorialul Sighet, Penitenciarul Jilava, fostul penitenciar Doftana și alte locații, timp de 20 de zile.
 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu