DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Muzica – un stil de viață

În articolul de astăzi vă propun un subiect foarte îndrăgit de mine, o știu cei care mă cunosc, și anume: muzica. Fără să ne dăm seama, este peste tot în viața noastră. Fie că suntem în mașină, la cumpărături, acasă ori la petreceri sau alte evenimente de familie, pornim telefonul, radioul, televizorul sau alt dispozitiv audio pentru a asculta muzică.

“Fără muzică, viața ar fi o greșeală”- Friedrich Nietzsche

De ce ascultăm muzică? Pentru că avem nevoie de ea în viața noastră. Pentru că ne place, ne binedispune, ne relaxează. Și o ascultăm indiferent dacă suntem veseli sau triști. Dar mai mult de atât, de ce simțim nevoia să o ascultăm?

Specialiștii spun că există niște legături strânse între muzică și felul nostru de a fi. Ei susțin că muzica ne reprezintă atât fizic, cât și în plan spiritual. Este ceva cu ce ne hrănim în fiecare zi, fără să ne dăm seama, exact cum ne place un fel de mâncare ori când facem anumite lucruri de rutină. E ceva natural.

Dintr-o altă prismă, muzica înseamnă cunoaștere. Dacă ascultăm o piesă mai veselă, ne inducem voia bună, cheful de viață, cheful de mișcare, de a dansa. Dacă avem dispoziție spre o piesă tristă, ne transpunem într-o stare de meditație. De altfel, putem cunoaște o persoană prin preferințele sale muzicale. Dar am să abordez mai pe larg acest aspect puțin mai jos.

De altfel, specialiștii susțin că muzica ajută unii copii să se exprime, să își dezvolte limbajul. Muzica ne dezvoltă concentrarea atunci când avem de rezolvat anumite task-uri. Foarte important este și volumul la care o ascultăm. Un volum moderat ne ajută în concentrare, în schimb, dacă îl ducem spre maxim, acest lucru ne inhibă gândirea, dar ne adâncește starea emoțională.

Să nu uităm faptul că muzica înseamnă socializare. Putem discuta pe seama unor piese ascultate în funcție de preferințe. Dar cum spuneam mai sus, e ceva ce ne definește. Astfel încât putem spune că ne pune în prim plan personalitatea, implicit relațiile interpersonale.

Cine (se spune că) suntem, în funcție de ce ascultăm

Un studiu a descoperit câteva conexiuni ce pot fi atribuite persoanelor în funcție de muzica pe care o ascultă.

Astfel, dacă discutăm de jazz, operă sau blues, aceste persoane au o stimă de sine ridicată, sunt blânde și creative.

Fanii muzicii clasice au o stimă de sine ridicată, sunt creativi, dar introvertiți.

Muzica rap conferă persoanelor care o ascultă o fire creativă și extrovertită.

Indivizii care preferă muzica western și country sunt muncitori și extrovertiți.

Fanii muzicii dance sunt creativi, extrovertiți, dar nu prea blânzi. Aici aș putea spune că mă încadrez eu, dar recunosc că nu prea îmi dau seama exact la ce se referă acest studiu când susține că indivizii care preferă acest gen de muzică nu sunt prea blânzi. Cel mai probabil, cred că face referire la modul de viață și la deciziile pe care le luăm în general.

Fanii rock/metal sunt considerați având o stimă de sine scăzută, sunt muncitori, dar nu sunt creativi.

Cei cărora le place muzica pop sunt extrovertiți, muncitori, dar nu sunt creativi.

Persoanelor care ascultă muzică raggae le sunt atribuite o stimă de sine ridicată, creativitate, extrovertire, dar nu sunt persoane muncitoare.

Muzica indie este ascultată de indivizi cu o stimă de sine scăzută, nu prea cuminți și nici muncitori, în schimb sunt creativi.

Nu știu cât de adevărate sunt aceste stereotipuri atribuite persoanelor care ascultă cu preferință unul din genurile muzicale de mai sus. Dar cu siguranță exista o legătură strânsă între ceea ce ne place să ascultăm și felul nostru de a fi.

Personal, ascult multe genuri muzicale, astfel încât nu îmi dau seama care dintre ele m-ar reprezenta. Spre exemplu, îmi place foarte mult atât muzica dance, cât și rock/metal. Prin urmare, ar trebui sa fiu o persoană cu stimă de sine scăzută, creativă și nu prea, totodată introvertită și extrovertită, nu prea blândă, dar muncitoare. Un mix care, deși pare că se bate cap în cap, pare să aibă un sâmbure de adevăr.

În concluzie, sunt sigură că studiul are la bază niște reguli clare de selecție a acestor conexiuni între muzica și indivizi, astfel încât nu trebuie să luăm chiar atât de rigid cele trecute acolo.

Voi aveți o piesă preferată?

Ne place muzica, ne plac anumite stiluri muzicale, dar oare ne-am putea limita să alegem o piesă preferată? E greu, având în vedere multitudinea de piese disponibile nelimitat în spațiul online.

Am tot încercat zilele trecute să îmi dau seama care ar fi piesa de rezistență pentru mine. Și pot spune că nu e una dintre cele pe care le ascultam de ani în șir. Am găsit recent o piesă care mă încântă și pe care nu obosesc să-i dau play iar și iar. Am să vă las link-ul aici: https://www.youtube.com/playlist?list=RD5JLieaC0j4U&feature=share&playnext=1.

Dar cum spuneam, ador muzica, astfel că îmi plac o mulțime de genuri muzicale. Recunosc, dintre toate, cel mai greu ma împac cu muzica clasică, dar pot spune că am câteva piese și din aceasta categorie care îmi merg direct la suflet atunci când le ascult.

Revenind, am să încerc să mă limitez la câte două piese din fiecare stil.

Astfel, la categoria dance aș mai trece pe lângă cea de mai sus și următoarele:

https://youtu.be/ymouLq2IRVE

https://youtu.be/khYQiK9v2z4

Greu îmi este să aleg și dintre piesele rock, sunt extraordinar de multe care îmi plac foarte mult. Dar clar, as merge pe:

https://youtu.be/8SbUC-UaAxE

https://youtu.be/GOJk0HW_hJw

Pentru blues:

https://youtu.be/pDxoj-tDDIU (și cam toate de la Celine Dion)

https://youtu.be/jZVQD9piv7A.

În ceea ce privește muzica clasică, îmi limitez preferințele la una singură. Deși sunt foarte multe care sunt sigură că sunt excepționale. Astfel:

https://youtu.be/M57Fi19vcSI.

Să trecem la rap. Și aici sunt atât de multe piese fantastice, de demult, ce îmi aduc aminte de copilărie. Da, de copilărie, pentru că piesele tari au apărut acum câțiva ani buni și eram destul de mică. Încă de pe atunci am cochetat cu muzica printre desene animate. Astfel, as merge pe:

https://youtu.be/ViP87WipSm0

https://youtu.be/KkhGkRahU6g.

Muzica pop a avut un mare impact asupra mea, ținând cont că am crescut cu ea. Întrucât sunt extrem de multe, am să trec primele care îmi vin pe moment în minte:

https://youtu.be/GuJQSAiODqI

https://youtu.be/yUi_S6YWjZw.

Ultima categorie pe care o amintesc aici ar fi reggae. Și aici am o listă pe care îmi place uneori să o ascult, dar am să menționez doar următoarele:

https://youtu.be/aIXyKmElvv8

https://youtu.be/g3t6YDnGXAc.

Nu a fost ușor, ținând cont că ador muzica. Acestea sunt probabil piesele care mi-au venit în minte pe moment, dar sunt atâtea extraordinare, care transmit sentimente, iubire, tristețe, bucurie etc., idei de viață, un stil de viață. Acestea fiind spuse, vă invit să le ascultați cu plăcere, acolo unde sunteți și când aveți dispoziția necesară. Toate bune!
 
  

niciun comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published.