DONEAZÃ!  Susţine-ne  
Asociaţia Sălajul pur şi simplu  27968875
IBAN: RO93RZBR0000060014546682
Raiffeisen Bank
|  Contact  |

Monumente arhitecturale care deranjează! Românași – Conacul Wass de Tega

conac-romanasi-salaj (3)Aproape că nu există comună în Sălaj, care să nu poarte amprenta istoriei prin urmele lăsate de vechile construcții – conace sau castele, adevărate monumente istorice și arhitecturale deopotrivă. Din păcate, majoritatea acestor amprente istorice au fost lăsate, poate cu dinadinsul, pradă vremii, nepăsării și distrugerilor – cine știe, poate și din cauza unei interpretări tendențioase și dușmănoase a ceea ce a fost Ardealul pe parcursul istoriei.

Valcău, Boghiș, Nușfalău, Pericei, Nușfalău, Șimleu, Almașu, Treznea, Panic, Cehu, Jibou, Zimbor, Sutor, Hida, Surduc, Dragu, Gîrbou, Chizeni sînt doar cîteva localități din județ care, unele, se mai mîndresc, iar altele, doar s-ar mai putea mîndri cu aceste monumente arhitecturale, conace și castele. Istoria rămîne istorie, chiar dacă e scrisă, prin intermediul acestor conace și castele, cu nume de Wesselenyi, Beldi, Teleki ori Banffy.
Cu toate acestea, nu acesta e cazul conacului din Românași, o clădire ce datează din secolul XIX și care, înainte de a ajunge în stadiul de ruină periculoasă chiar și pentru trecătorii din zonă, a fost folosită ca sediu de cazarmă ori chiar moară.

Conacul – o clădire impresionantă, cum se mai poate observa chiar și în stadiul precar de acum, a fost construit de către un anume Wass de Tega, cumpărat apoi de Edumal Thmeodor din Viena, pentru ca, în 1898, să ajungă în proprietatea baronului Gaudemus de Weidhover. Apoi, la început de secol XX, conacul a mai trecut prin proprietatea a două familii de evrei, ajungînd, în cele din urmă, să fie naționalizat în 1948, de fostul regim comunist. Pseudo-arhitecții comuniști, ca să mai șteargă din urmele istoriei, au mai atașat conacului două corpuri, ce chiar nu se integrează în alura de monument arhitectural al construcției.
Acum, statutul de monument istoric declarat asupra conacului nu poate decît să îngreuneze intervenția administrațiilor publice în încercarea măcar de conservare a construcției. Cu toate acestea, primarul comunei Românași, Ioan Buda, ne spune că jumătate din conac a fost vîndut unui întreprinzător din Șimleu, cel care deține și ”Broscăria”, iar că acesta l-a revîndut unei alte persoane din Zalău. Parcă s-ar repeta istoria…
”Noi încercăm să conservăm măcar ce a mai rămas din clădire. Mai ales că a devenit un pericol pentru cei din imediata apropiere sau cei care trec prin zonă. Pe de altă parte, am avut și probleme de furturi de grinzi și alte materiale de construcție, fiind nevoiți să intervenim cu organele de ordine”, a declarat primarul.
Adevărul este, însă, că după peste o jumătate de secol de nepăsare, conacul din Românași, ca multe altele din județ, nu mai are nici o șansă să redevină ce a fost. Ar însemna cheltuirea a miliarde de lei, pentru o restaurare, care, cel mai probabil, nu se vrea nici măcar de către instituțiile care monitorizează construcțiile din categoria monumentelor arhitecturale. Ca în atîtea alte situații, la noi, nimic nu mai are valoare.

conac-hatfaludi-hida-salajConacul Hatfaludi din Hida

Într-o situație asemănătoare se află și conacul Hatfaludi, din Hida, o clădire impresionantă, chiar și acum, în stadiu de ruină. Construcția este vizibilă de pe drum, cu atît mai mult cu cît a fost construită pe un delușor și, cîndva, grădina de flori care o despărțea de lumea comună era de o frumusețe rară.
Conacul a fost construit în secolul al IXI-lea, de familia Hatfaludi, ca dar pentru fiul lor, Istvan. După naționalizare, conacul a fost folosit, mult și bine, pînă în 2001, ca sediu IAS, după care, odată cu febra retrocedărilor, a fost redată moștenitorilor. De atunci și pînă în prezent, conacul a mai schimbat încă vreo 2 proprietari, dar, se pare că degeaba. Anii au trecut peste clădire, fără vreo urmă de reabilitare, conacul fiind acum în paragină.

  • conac-romanasi-salaj (2)
  • conac-romanasi-salaj (1)
  • conac-romanasi-salaj (3)
  • conac-romanasi-salaj (4)
  • conac-hatfaludi-hida-salaj 
  

niciun comentariu

Lasă un comentariu